Política

Iran

Milers d’iranians s’acomiaden del president Ebrahim Raisi, que serà enterrat dijous

Milers de persones acompanyen el fèretre d’Ebrahim Raisi a la capital de la província d’Azerbaidjan Oriental, la ciutat més propera al lloc de l’accident d’helicòpter

Els iranians elegiran el successor de Raisi el proper 28 de juny

Desenes de milers de persones han assistit aquest dimarts a la processó fúnebre per la mort del president de l’Iran, Ebrahim Raisi, a Tabriz.

El fèretre de Raisi i de set de les altres vuit víctimes de l’accident d’helicòpter on va perdre la vida diumenge passat han desfilat pels carrers de la capital de la província d’Azerbaidjan Oriental, la més propera al lloc del sinistre. Entre les víctimes de l’accident també hi ha el ministres d’Afers Exteriors, Hosein Amir Abdolahian; el governador de l’Azerbaidjan Oriental, Malek Rahmati, i l’imam de Tabriz, Mohammad Ali Ale-Hashem.

Aquesta és la primera de les cerimònies funeràries per acomiadar Raisi, que es prolongaran durant dies. Està previst que aquest vespre els taüts siguin traslladats a la ciutat santa de Qom, abans de viatjar a la capital del país. Dimecres al matí, el líder suprem iranià, l’aiatol·là Alí Khamenei, oficiarà un servei funerari a la Universitat de Teheran i després els fèretres desfilaran per la ciutat. A la tarda es farà un altre acte a la capital iraniana on s’espera que hi assisteixin autoritats estrangeres. De moment, han confirmat l’assistència el president de la Duma (la cambra baixa del Parlament rus), Viatxeslav Volodin, i el ministre d’Exteriors bielorús, Serguéi Aleinik.

Les exèquies es traslladaran dijous a la ciutat de Birjand, que Raisi representava a l’Assemblea d’Experts –l’òrgan encarregat d’elegir el líder suprem en cas de vacant– i el mateix dia els cossos de les víctimes de l’accident seran enterrades al mausoleu de l’Imam Reza, a ciutat sagrada de Mashad, al nord-est del país.

Segons informen aquest dimarts mitjans iranians, els caps dels poders executiu, legislatiu i judicial iranians han acordat la convocatòria d’eleccions presidencials anticipades el proper 28 de juny per elegir el successor d’Ebrahim Raisi. El nou president prendrà possessió el vuit de juliol, d’acord amb el calendari aprovat, que estableix entre el 30 de maig i el 3 de juny el període per presentar candidatures i fixa la campanya electoral entre el 12 i el 27 de juny. La Constitució de la República Islàmica preveu que l’elecció del nou president s’ha de concloure en els 50 dies següents a la vacant.

La mort de Raisi podria obrir una cursa per succeir Khamenei, ja que el desaparegut president, de 63 anys i partidari de la línia dura del règim, era un dels principals favorits per agafar el relleu del líder suprem, que té 85 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia