Política

Guerra a Gaza

Israel ja controla l’estratègic corredor de Filadèlfia a Rafah

L’exèrcit assegura haver localitzat una vintena de túnels i llançadores de míssils carregades per disparar sobre cases israelianes

La presència de tancs israelians a la frontera tensa les relacions amb Egipte

L’exèrcit israelià ha assolit el “control operatiu” de l’anomenat corredor de Filadèlfia, la franja de terra a l’extrem sud de Gaza paral·lela a la frontera amb Egipte. Les forces israelianes asseguren que han avançat en bona part d’aquesta ruta, d’uns 14 quilòmetres de longitud. Queda un petit tram, proper a la costa, on no hi ha efectius sobre el terreny, però les FDI afirmen que també controlen aquesta zona amb vigilància i potència de foc.

En una roda de premsa dimecres al vespre, el portaveu de les Forces de Defensa d’Israel (FDI), Daniel Hagari, ha destacat que a la zona fronterera han descobert “un sistema de túnels subterranis” a prop de la frontera amb egipte amb “desenes d’armes, inclosos míssils antitanc, [fusells] AK-47, explosius i granades”.

L’exèrcit també ha localitzat una vintena de túnels que haurien estat utilitzats per atacar per introduir armes de contraban des d’Egipte.

El portaveu ha afegit que a la zona del corredor de Filadèlfia hi han localitzat “desenes de llançadores de míssils carregades amb coets i preparades per disparar sobre cases israelianes a prop de la frontera amb Egipte”.

El militar ha remarcat que les seves forces han avançat per la franja fronterera fins a la zona de Tal al-Sultan, a l’oest de Rafah, sense entrar a la ciutat, “operant d’acord amb els plans i d’acord amb la llei internacional”, seguint “informació d’intel·ligència precisa”.

Segons Hagari, l’objectiu és eliminar la brigada de Rafah de Hamàs, a la qual ja han infligit unes 300 baixes. “No és una tasca fàcil. Hi ha molts terroristes a l’àrea i tres dels nostres soldats han perdut la vida durant la missió”, ha reconegut. “Hamàs és a Rafah i hi manté els nostres ostatges. És per això que les nostres forces operen a Rafah”, ha sentenciat.

Malestar a Egipte

Una font egípcia d’“alt nivell” citada pel canal estatal de notícies Al-Qahera ha negat les informacions sobre l’existència de túnels transfronterers. La font ha denunciat que Israel intenta utilitzar aquestes acusacions per justificar la continuació de les operacions militars a Rafah i prolongar la guerra amb finalitats polítiques.

La presència de tancs amb banderes israelianes a la frontera ha complicat les relacions amb Egipte, un dels principals mediadors internacionals en el conflicte entre Israel i Hamàs. Les autoritats egípcies han hagut d’aclarir que l’anomenat corredor de Filadèlfia pertany a Palestina i no al seu país, davant l’augment del descontentament popular per l’operació israeliana al costat de la frontera.

Egipte adverteix des de fa dies que la presència de vehicles militars a l’esmentada ruta pot violar l’acord de pau signat pels dos països el 1979, que prohibeixen la presència militar israeliana a la zona fronterera, en especial al corredor de Filadèlfia.

Més atacs a Rafah

L’aviació israeliana ha bombardejat més de 50 objectius de Hamàs a tota la Franja de Gaza en l’últim dia. Almenys 53 palestins han mort i 357 més han resultat ferits en aquests atacs en les últimes hores. Entre les víctimes hi ha una dotzena de civils que han mort en un bombardeig israelià aquesta matinada a Rafah. La Mitja Lluna Roja Palestina ha informat de la mort de dos membres del seu personal com a conseqüència d’un atac aeri a la zona de Tal al-Sutlan, a l’oest de Rafah, quan realitzaven la seva tasca. L’organització humanitària ha denunciat que dinou dels seus treballadors han perdut la vida des de l’inici de la guerra, el 7 d’octubre. El total de víctimes en aquest període ja s’eleva a 36.224 morts i almenys 71.777 ferits, segons informa l’agència palestina Wafa, que cita fonts mèdiques de Gaza. A més, les autoritats locals estimen que al voltant de 10.000 cossos de desapareguts continuen enterrats sota la runa sense que les ambulàncies ni els equips de rescat hi puguin accedir.

Dos soldats morts a Nablus

Un atropellament, aparentment intencionat, ha segat la vida a dos soldats israelians a Cisjordània, segons han informat les FDI. L’incident ha passat dimecres a la nit a prop de Nablus, al nord del territori palestí. Les víctimes, de 20 anys d’edat, han mort aquesta matinada a l’hospital. Segons informen mitjans israelians, els dos soldats, de la Brigada Kir, han estat envestits quan inspeccionaven vehicles palestines en un punt de control en un dels accessos a Nablus. Un conductor els ha atropellat i ha donat mitja volta per fugir cap a la ciutat. Posteriorment, el presumpte responsable de l’atac s’ha lliurat a les autoritats palestines.

L’exèrcit israelià ha informat d’un altre soldat mort en combat al nord de la Franja de Gaza, un sergent de 21 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Torrentà relleva Cañigueral com a delegada del Govern a Girona

GIRONA
educació

L’alumnat català de 15 anys, per sota la mitjana estatal en pensament creatiu

barcelona

Som-hi-ERC denuncia que s’elimina l’oferta de cursos d’accés a la Universitat

santa coloma de farners
Unió Europea

L’Eurostat confirma l’augment de la inflació a la zona euro fins al 2,6% al maig

Barcelona
política

La Mesa explora si pot actuar contra les despeses de Vox al Parlament

barcelona
política

El PSC i ERC obren les negociacions per la investidura

barcelona
judicial

El TC admet el recurs del PP contra el vot delegat de Puigdemont i Puig

barcelona
judicial

Puigdemont declara en una comissaria de París per la causa del Tsunami

barcelona
Corea

Corea del Sud dispara trets d’avís a soldats del Nord que han creuat la divisòria

Barcelona