Política

política

Els advocats de Puigdemont i Junqueras reclamen que es publiqui al BOE l’amnistia abans del 9-J

La norma té un màxim de 15 dies per aprovar-se i ahir fonts del govern van dir que no seria imminent

Després que ahir fonts del govern diguessin que la publicació de la llei d’amnistia al BOE no seria imminent,els advocats de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, i d’Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, reclamen que la norma apravada ahir al Congrés dels Diputats ovaes publiqui al BOE abans de les eleccions europees. En una entrevista a RAC1, Boye ha dit que “el que fa falta és que el govern espanyol passi la llei i la firmi el Rei”. Mentre que Van den Eynde ha insistit a SER Catalunya que “no contempla” que la llei surti al BOE després del 9-J. “Seria molt inversemblant. S’ha de publicar immediatament”, ha exigit. Els advocats dels polítics del procés coincideixen a afirmar que els encausats quedarien exempts quan la llei es publiqui al BOE i Boye creu que en aquest moment les persones que estan a l’estranger ja podrien tornar a l’estat espanyol.

Boye ha volgut fugir de les “especulacions”, però s’ha preguntat per què el govern espanyol manté la llei en un “calaix”. Sobre la possibilitat que Felip VI estigui de viatge i per això no pugui promulgar la llei, l’advocat ha recordat que el rei té signatura electrònica. “Algú està posant en un embolic al Rei”, ha manifestat. L’advocat de Puigdemont ha assenyalat que és “responsabilitat” del govern espanyol i ha apuntat que si ho retarda serà perquè els socialistes “no es volen veure perjudicats en la campanya de les europees ni en la configuració del Parlament”. Van den Eynde també ha assegurat que la Corona “no té marge” per “bloquejar” la llei.

Preguntat per a quan podrien tornar els exiliats, Boye ha expressat que en el moment que es publiqui la norma al BOE ja podrien fer-ho perquè és una “llei en vigor”. Si no fos així, Boye remarca que la justícia espanyola faria un “ridícul internacional”. Semblaria una república bananera”, ha comentat.

Van den Eynde ha estat més prudent. “A veure què diran els jutges”, s’ha preguntat, ja que considera que “interpretaran com vulguin” la llei. Ha apuntat que la “prioritat” de la justícia serà anar a Europa. “La justícia europea pot tardar entre sis mesos i un any i mig”, ha advertit. “Si l’agenda la controlen ells, això pot tardar anys”, ha insistit.

Només aprovar l’amnistia, els fiscals del procés ja van traslladar al Fiscal General de l’Estat que rebutjaran amnistiar Puigdemont o Junqueras per malversació. Van den Eynde ha lamentat que els fiscals no segueixen “criteris tècnics”, sinó un “biaix polític”. “Ells no apliquen el dret”, ha insistit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

L’Audiència Nacional obliga a tancar una investigació sobre el cas del 3%

barcelona
estat espanyol

El CIS redueix la distància entre el PSOE i el PP a només un punt

barcelona

Lloret vol “revertir la decadència” del nucli antic amb un pla director

LLORET DE MAR
política

El fiscal demana a García-Castellón l’amnistia pel cas Tsunami

barcelona
política

Adam Tomàs pren el relleu a la delegació de govern a Terres de l’Ebre

Tortosa
Política

ERC i Som Vilafant reclamen un ple perquè el govern reti comptes

VILAFANT
Estat espanyol

L'executiu inicia els tràmits per il·legalitzar la Fundació Franco

barcelona
àsia

Putin visita el Vietnam per sumar suports i "trencar" l’aïllament

barcelona
política

El govern espanyol porta a Fiscalia el gest del president del Parlament balear

barcelona