Política

amèrica del nord

Mèxic elegeix a la seva primera presidenta en les eleccions més grans de la seva història

Per primera vegada una dona té possibilitats reals d’agafar les regnes del país

Claudia Sheinbaum, del partit governant Morena, i Xochitl Gálvez, de la coalició opositora, s’enfronten en uns comicis marcats també per la violència

La guanyadora de la pugna rellevarà López Obrador en el càrrec

Mèxic celebra aquest diumenge unes eleccions històriques. Per primera vegada una dona té possibilitats reals d’arribar a la presidència del país. Les dues principals candidates a rellevar Andrés Manuel López Obrador, l’actual president, són: Claudia Sheinbaum, representant del governant Moviment de Regeneració Nacional (Morena), i Xóchitl Gálvez, candidata de la coalició opositora formada pels partits tradicionals (PRI, PAN i PRD).

Sheinbaum, de 61 anys i hereva de López Obrador, promet continuïtat. Va ser la dona en arribar a l’alcaldia de la capital i ara, segons les enquestes pot convertir-se en la primera presidenta del país. Tot i que en les últimes setmanes s’ha reduït el marge amb la seva principal adversària, aquest continua sent prou ampli, segons els últims sondejos d’intenció de vot. Gálvez, també de 61 anys, confia en el vot ocult de milions de mexicans, mentre que el tercer candidat, Jorge Álvarez Máynez, del Moviment Ciutadà, de 38 anys i representant dels joves, ocupa un molt llunyà tercer lloc.

Alguns col·legis han obert amb retard i a primera hora s’havia format en alguns centres de votació cues quilòmoetres. López Obrador, que no pot optar a la reelecció perquè la Constitució mexicana li ho impedeix, ha exercit el seu dret a vot a primera hora del matí acompanyat de la seva esposa, Beatriz Gutierrez Muller, en un centre del barri vell de la Ciutat de Mèxic. “Ànim!”, ha dit el mandatari sense fer més declaracions.

També han emès ja el seu vot Sheinbaum i Gálvez, les quals han fet una crida als mexicans a no tenir por i anar a votar en les eleccions més grans celebrades mai en el país, amb més de 98 milions de persones cridades a les urnes. I és que la violència ha marcat la campanya electoral, amb més d’una trentena de candidats morts, l’últim dels quals aquest diumenge mateix.

Les autoritats mexicanes han informat aquest diumenge de l’assassinat a trets d’Israel Delgado Vega, candidat de l’oficialisme a síndic del municipi de Cuitzeo, a Michoacán, poc abans de l’obertura dels centres de votació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àsia

Putin busca contrarestar l’aïllament de Rússia reforçant els vincles amb el Vietnam

barcelona
política

El govern espanyol porta a Fiscalia el gest del president del Parlament balear

barcelona
política

Aragonès i Rull mantenen una primera reunió “cordial”

barcelona
judicial

Condemna a un jove independentista amb l’amnistia ja aprovada

barcelona
política

L’Airef no avala un finançament singular català

santander
política

L’Audiència de València reobre la causa arxivada contra Oltra

barcelona
nova caledònia

El moviment independentista canac denuncia una onada de detencions

barcelona

El perdó dels descendents d’esclavistes

Londres
Francisco García Lorenzana
Cap de l’oposició a la Roca del Vallès (PSC)

“Hem fet una política útil i de mà estesa des del principi”

La Roca del Vallès