Política

mèxic

Qui és Claudia Sheinbaum?

Claudia Sheinbaum ha fet història en guanyar unes eleccions presidencials celebrades diumenge a Mèxic, càrrec que ocuparà a partir del pròxim 1 d’octubre quan l’actual mandatari, Andrés Manuel López Obrador, li passarà el testimoni. “Per primera vegada en els 200 anys d’història de la república em convertiré en la primera dona presidenta de Mèxic”, ha dit la política progressista en les seves primeres paraules després de fer-se públics els resultats que li donaven la victòria. “No arribo sola, arribem totes. Amb les nostres heroïnes que ens van donar pàtria, amb les nostres mares, els nostres ancestres, les nostres filles i les nostres netes”, ha afegit l’hereva política de López Obrador, que no podia optar a la reelecció d’acord amb la Constitució mexicana.

Després d’agrair als qui li han fet confiança amb el seu vot, Sheinbaum, ha anunciat que el seu govern “respectarà la diversitat de gènere i sexual”.

Aposta per la ciència

De 61 anys i natural de Ciutat de Mèxic, Sheinbuam és llicenciada en Física, doctora en Enginyeria Energètica, membre de l’Acadèmia Mexicana de la Ciència i autora de desenes d’articles de recerca.

Filla de pares científics, d’origen jueu, Sheinbaum va tenir l’oportunitat de triar entre el ballet o la física, segons explica en un documental sobre la seva vida, i va apostar per la ciència en un país on les bretxes de gènere en ciència eren aleshores més pronunciades.

Filla del Maig del 68

En el vídeo produït pel seu partit, el governant Moviment Regeneració Nacional (Morena), Sheinbaum es defineix com a “filla del 68” i recorda que tenia sis anys quan va tenir lloc la massacre del govern contra estudiants a la Universitat de Tlatelolco, el 2 d’octubre de 1968, la qual cosa va impulsar el seu activisme, en veure als seus pares participar en el moviment.

Sota l’ombra de López Obrador

La pròxima presidenta de Mèxic va estudiar física en la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), on va liderar moviments estudiantils en la dècada de 1980. Després, es va especialitzar en enginyera ambiental i va ser investigadora en l’Institut d’Enginyeria de la UNAM, abans d’entrar en política.

Sheinbaum explica que va conèixer a López Obrador en una reunió a casa seva, una setmana després que el 2000 s’anunciés la seva candidatura com a cap de govern del Districte Federal, pel Partit de la Revolució Democràtica (PRD), al qual ella es va afiliar el 1989.

Dies després, López Obrador la va convidar a sumar-se a la seva Administració com a Secretaria de Medi ambient amb l’encàrrec d’atendre la crisi de contaminació ambiental.

Així, de 2000 a 2006, Sheinbaum va liderar la construcció del metrobús –un sistema ràpid d’autobusos–i els primers carrils per a la circulació de bicicletes la capital mexicana.

El naixement de Morena

Després, va ser portaveu de la campanya presidencial de López Obrador, qui va perdre les eleccions el 2006 i el 2012, temps en el qual va anar construint el seu moviment, que finalment es va convertir en el Moviment Regeneració Nacional, conegut també com a Morena, i del qual Sheinbaum també va ser fundadora.

Després d’una campanya “casa per casa”, com ella presumeix en diversos vídeos, en 2015 va ocupar el càrrec de delegada de Tlalpan, demarcació del sud de la capital.

Cap de govern de la capital

En 2018, aquesta científica ja va fer història en convertir-se en la primera dona electa com a cap de Govern de la capital mexicana, càrrec al qual va renunciar l’any passat per optar a la presidència del país.

De la mà de López Obrador, Sheinbaum va rebre l’any passat el ‘bastó de comandament’, un símbol de Morena que representa que ella ara líder el moviment progressista. Ara, la guanyadora de les eleccions presidencials d’aquest 2 de juny serà la cara d’aquesta ‘quarta transformació’.

La ‘quarta transformació’

El concepte ‘quarta transformació’ va referència a la visió de López Obrador sobre el seu govern amb el qual buscava marcar rellevància històrica en el país a l’alçada dels altres tres moments claus en la història de Mèxic: La guerra de la Independència, que va iniciar el 1810 i va concloure el 1821; la guerra de Reforma, un període de transformació comprès entre el 1858 i el 1861 durant el qual es van impulsar les lleis de reforma per separar l’Església de l’Estat i va dur la formació d’un nacional basat en l’ordre constitucional; i la Revolució, una lluita contra la dictadura de més de 30 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àsia

Putin busca contrarestar l’aïllament de Rússia reforçant els vincles amb el Vietnam

barcelona
política

El govern espanyol porta a Fiscalia el gest del president del Parlament balear

barcelona
política

Aragonès i Rull mantenen una primera reunió “cordial”

barcelona
judicial

Condemna a un jove independentista amb l’amnistia ja aprovada

barcelona
política

L’Airef no avala un finançament singular català

santander
política

L’Audiència de València reobre la causa arxivada contra Oltra

barcelona
nova caledònia

El moviment independentista canac denuncia una onada de detencions

barcelona

El perdó dels descendents d’esclavistes

Londres
Francisco García Lorenzana
Cap de l’oposició a la Roca del Vallès (PSC)

“Hem fet una política útil i de mà estesa des del principi”

La Roca del Vallès