Política

política

Josep Rull, escollit president del Parlament

L’exconseller i un dels líders polítics empresonats per l’1-O ha estat elegit en segona votació amb els vots de Junts, ERC i la CUP

Raquel Sans (ERC) i David Pérez (PSC), elegits vicepresidents primer i segon

L’exconseller Josep Rull (Terrassa, 1968), advocat i un dels líders polítics empresonats per la seva participació en l’organització de l’1-O, ha estat escollit president del Parlament amb els vots de Junts, ERC i la CUP. Rull, que va ocupar el número 3 de la llista encapçalada per Carles Puigdemont per a les eleccions del 12-M, s’ha imposat a la candidata socialista, Sílvia Paneque, en una segona votació ja que a la primera cap candidat ha obtingut la majoria absoluta. ERC i CUP han votat en blanc, Aliança Catalana vot nul i la resta de formacions els seus propis candidats.

En aquesta segona votació, Rull ha obtingut 59 vots, mentre que Paneque només ha rebut el suport dels 42 diputats del PSC. Així, Rull ha estat escollit amb els vots favorables de Junts (35) i ERC (20) i la CUP (4). En total, 59 vots comptant els de Carles Puigdemont i Lluís Puig que, malgrat que el Tribunal Constitucional ha desestimat que puguin votat des de Brussel·les, la mesa els ha permès delegar el seu vot.

El fet que Comuns Sumar s’hagi desmarcat i hagi votat la seva pròpia candidata, Susana Segovia, el la primera votació ha facilitat el nomenament de Rull, ja que el PSC no hagués tingut prou ni aliant-se amb el PP, que haguessin sumat 57 escons.

Llarga trajectòria

Josep Rull va formar part de la Mesa del Parlament com a secretari tercer amb Núria de Gispert com a presidenta. Conseller de Territori i Sostenibilitat durant el govern de Carles Puigdemont, l’octubre del 2019 va ser condemnat a deu anys i sis mesos de presó i a la inhabilitació per càrrec públic però va sortir de la presó l’any 2021 després de ser indultat pel govern de Pedro Sánchez.

Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, Rull es va afilar a la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) l’any 1986 i va ser secretari d’aquesta organització entre els anys 1994 i 1998. El 1989 va començar a militar a Convergència Democràtica de Catalunya i l’any 2003 es va presentar per primer cop com a cap de llista de CiU a l’Ajuntament de Terrassa on va ser president del Grup Municipal de CiU. Va ser el coordinador general de Convergència Democràtica de Catalunya entre el 2014 i el 2016, fins que ho va deixar en prendre possessió com a conseller de Territori i Sostenibilitat el 14 de gener de 2016. A Convergència havia estat també membre del Comitè Executiu Nacional i del Secretariat Permanent i secretari d’organització.

Composició de la Mesa

L’acord entre Junts, ERC i la CUP ha permès que la Mesa hagi conservat la majoria independentista,

amb dos representant d’ERC i dos de Junts. El PSC es queda amb tres diputats.A banda del president, el ple del Parlament ha elegit avui els dos vicepresidents i els 4 secretaris de la Mesa. D’acord amb la votació, la vicepresidenta primera és Raquel Sans portaveu i vicesecretaria de Feminismes d’Esquerra Republicana, que a les eleccions del 12 M va ser cap de llista per Tarragona. El vicepresident segon és David Pérez, diputat des del 1999 i que agafa el relleu d’Assumpta Escarp, també del PSC.

Pel que fa als quatre secretaris, la primera secretaria de la mesa del Parlament és Glòria Freixa (Junys), el segon Juli Fernàndez (ERC) i la tercera i la quarta són per les socialistes Rosa Maria Ibarra i Judit Alcalà, respectivament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

aliança atlàntica

L’OTAN escull el neerlandès Rutte com a secretari general

barcelona
judicial

L’Audiència Nacional obliga a tancar una investigació sobre el cas del 3%

barcelona
estat espanyol

El CIS redueix la distància entre el PSOE i el PP a només un punt

barcelona

Lloret vol “revertir la decadència” del nucli antic amb un pla director

LLORET DE MAR
política

El fiscal demana a García-Castellón l’amnistia pel cas Tsunami

barcelona
política

Adam Tomàs pren el relleu a la delegació de govern a Terres de l’Ebre

Tortosa
Política

ERC i Som Vilafant reclamen un ple perquè el govern reti comptes

VILAFANT
Estat espanyol

L'executiu inicia els tràmits per il·legalitzar la Fundació Franco

barcelona
àsia

Putin visita el Vietnam per sumar suports i "trencar" l’aïllament

barcelona