Política

estat espanyol

Sumar obre un procés de reflexió i contempla un lideratge més col·lectiu

Es preveu que aquest procés de reflexió serà llarg perquè a més d’analitzar el fracàs electoral en les europees i les seves possibles causes, han de parlar amb la resta de forces associades a la formació

Sumar arrenca aquest dijous el seu període de reflexió després de la garrotada en les europees del diumenge i la renúncia posterior de Yolanda Díaz a continuar coordinant l’organització, i contempla obrir-se a un lideratge més col·lectiu.

De tota manera, la vicepresidenta segona manté les regnes polítiques del projecte en mantenir-se al capdavant dels ministres de Sumar en l’Executiu de coalició i del grup parlamentari en el Congrés.

La reunió del grup coordinador de Sumar (80 membres) és un primer pas per a posar en marxa aquest procés d’anàlisi i no s’espera que surti gens concret d’aquesta reunió, ni un substitut de Díaz ni tampoc el procés per a constituir la direcció, segons han assenyalat fonts de la formació.

Sense precisar res, des de Sumar assenyalen que la figura del coordinador podria apuntar cap a una bicefàlia, seguint el model del PNB, o a una direcció col·legiada, entre altres fórmules possibles.

En tot cas, es preveu que aquest procés de reflexió serà llarg perquè a més d’analitzar el fracàs electoral en les europees (Sumar només va aconseguir tres eurodiputats) i les seves possibles causes, han de parlar amb la resta de forces associades a Sumar, que han exigit canvis per a reconèixer dins de la coalició l’arrelament territorial que tenen i una relació horitzontal amb tots els actors.

Han estat fonamentalment Esquerra Unida i Más Madrid els que han reclamat aquest gir de guió, però també hi ha descontentament en Els Verds-Equo, que inicien igualment el seu propi procés de reflexió sobre el seu paper a Sumar i el futur de l’espai polític verd a Espanya.

Els comuns, que és la formació més afavorida dins de Sumar, no han anat més enllà de reconèixer que els resultats del 9J han estat dolents i que cal prendre mesures per a reforçar el projecte.

La reunió es desenvoluparà a partir de les 17.00 hores en l’Espai Rastro de Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia