Política

guerra a europa

Kíiv i els seus aliats es reuneixen a Suïssa per fixar les bases del camí cap a la pau

Rússia no participa en la cita i posa com a condicions per negociar un alto el foc que Ucraïna retiri les seves tropes dels territoris annexionats i renunciï a l’OTAN

Ucraïna i els seus aliats es reuneixen aquest dissabte a Suïssa en la primera cimera internacional per a la pau, just quan la guerra compleix aquest dissabte 843 dies des de l’inici de la invasió russa a gran escala. No es pot parlar d’un inici de converses de pau perquè una de les parts implicades, Rússia, no hi serà present. Moscou, que no ha estat convidada la trobada, però va posar divendres les seves condicions per a un alto el foc. Unes dures condicions que passen, segons va dir el president rus Vladímir Putin, perquè Kíiv retiri les seves tropes dels territoris ucraïnesos ocupats per Rússia en aquests vint-i-vuit mesos d’agressió bèl·lica i renunciï a l’OTAN. Unes condicions que han estat ja rebutjades tant per Kíiv com pels seus aliats.

A més de Rússia, tampoc assistiran a la trobada altres actors clau com la Xina i el Sud Global. Tot i això, per Kíiv el sol fet que se celebri la cimera és un fet positiu. En ella, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, buscarà consolidar el suport de la comunitat internacional al seu pla per posar fi a la guerra amb Rússia. Per Kíiv la fi del conflicte passat perquè Rússia es retiri dels territoris ucraïnesos ocupats, l’alliberament de tots els presoners de guerra i el restabliment de la seguretat nuclear a la regió.

El govern suís, amfitrió de la cimera, espera que la reunió internacional “serveixi per construir confiança i els primers passos cap al camí a la pau”, tot i que ha reconegut que no serà una feina fàcil.

“Intentarem llançar un procés de pau, fet gens fàcil, però necessari després de dos anys de guerra i milers de morts”, ha destacat el ministre suís d’Afers Estrangers, Ignazio Cassis, en un missatge previ a l’inici de la cimera i recollit per les agències internacionals.

La guerra continua sumant morts

Mentre a Suïssa s’intenta dibuixar un camí cap a la pau que posi fi a més de dos anys i mig de guerra, cinc civils han mort aquest dissabte en un bombardeig ucraïnès contra un edifici residencial a la ciutat de Shebekino, a la regió de Bélgorod, segons ha informat el governador d’aquesta entitat de la Federació de Rússia fronterera amb Ucraïna,Viacheslav Gladkov, en un missatge publicat en el seu canal de Telegram i recollit per l’agència Efe.

Hores abans, les tropes russes havien colpejat una localitat a la regió de Donetsk, on sis persones van resultar ferides. L’atac rus va destruir un supermercat i també va causar danys en els edificis veïns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Torrentà relleva Cañigueral com a delegada del Govern a Girona

GIRONA
educació

L’alumnat català de 15 anys, per sota la mitjana estatal en pensament creatiu

barcelona

Som-hi-ERC denuncia que s’elimina l’oferta de cursos d’accés a la Universitat

santa coloma de farners
política

La Mesa explora si pot actuar contra les despeses de Vox al Parlament

barcelona
política

El PSC i ERC obren les negociacions per la investidura

barcelona
judicial

El TC admet el recurs del PP contra el vot delegat de Puigdemont i Puig

barcelona
judicial

Puigdemont declara en una comissaria de París per la causa del Tsunami

barcelona
Corea

Corea del Sud dispara trets d’avís a soldats del Nord que han creuat la divisòria

Barcelona
Unió Europeu

Acaba sense acord la cimera per renovar els alts càrrecs comunitaris

Barcelona