Política

unió europa

La UE acorda iniciar negociacions d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia el 25 de juny

Bèlgica s’havia marcat l’objectiu d’obrir el procés abans de cedir a Hongria la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea, l’1 de juliol

La Unió Europea ha fet un nou pas per obrir les negociacions formals per a l’adhesió d’Ucraïna i Moldàvia al club europeu. Els ambaixadors dels Vint--i-set estats membres de la UE van arribar aquest divendres a última hora del vespre a un principi d’acord que preveu les primeres negociacions pel primer 25 de juny, segons informa l’agència Efe. La validació formal de l’acord tindrà lloc en el Consell d’Afers Econòmics i Financers que se celebrarà a Luxemburg divendres que ve, un senyal clar del compromís de la UE amb Ucraïna.

Aquest procés d’ampliació està anant molt accelerat. I és que les negociacions arrancaran només dos anys després que haguessin demanat oficialment el seu ingrés al bloc europeu i els hagués estat concedit l’estatus de país candidat. Tots dos països estan interessats a entrar a la UE per buscar el seu aixopluc davant la inestabilitat que els arriba de Rússia, mentre que Brussel·les amb aquesta ampliació estén la seva influència.

Aquestes presses d’última hora per encetar el procés vindrien causades pel calendari i evitar un possible bloqueig del procés. I és que el pròxim 1 de juliol acaba la presidència belga del Consell de la UE i just agafarà el relleu Hongria, que serà qui marcarà el calendari a partir d’aquest moment i que no té gens d’interès en què s’ampliï la UE. De fet, el govern de Viktor Orbán, principal aliat de Rússia a la UE, havia estat obstaculitzant el principi d’acord. Hongria insistia que Kíiv restaurés els drets de la minoria magiar a Ucraïna per donar el seu vistiplau a l’inici de negociacions.

“Ucraïna ha complert totes les condicions que havíem demanat. Per això, considerem que la UE hauria de començar ja les negociacions d’adhesió amb Ucraïna a final d’aquest mes”, va afirmar dimarts passat la presidenta de la Comissió Europea (CE), Ursula von der Leyen, en declaracions recollides per Efe a la Conferència per a la Reconstrucció d’Ucraïna a Berlín davant el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Pel que fa a Moldàvia, la Comissió Europea ha destacat també el seu “progrés significatiu” en la lluita contra la corrupció i ha fixat criteris “transparents” per al nomenament dels jutges del Tribunal Suprem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

pròxim orient

Hezbol·là amenaça Israel i Xipre amb lluitar “sense límits” si “s’imposa” una guerra en el Líban

barcelona
unió europea

Els ultraconservadors són ara el tercer grup de l’Eurocambra

barcelona
aràbia saudita

Almenys 550 pelegrins morts per cops de calor a la Meca

barcelona
estat espanyol

El TC anul·la la condemna per prevaricació a Magdalena Álvarez

barcelona
POLÍTICA

Encarregaran un segon peritatge sobre l’espionatge a Viñuales

Tarragona
guerra a gaza

Netanyahu demana unitat als seus socis de govern

barcelona
guerra a gaza

Una comissió de l’ONU veu l’exèrcit d’Israel com “un dels més criminals del món”

barcelona
estat espanyol

Detenen als Països Baixos el sospitós d’haver disparat a Vidal-Quadras

barcelona
política

Tímides disculpes del president del Parlament balear mentre l’oposició en demana la dimissió

barcelona