Política

Marian Gómez

Cap de l’oposició de Canet de Mar (PSC)

“Sembla que hi ha dos Canets: el del centre i el dels barris”

“Em fa gràcia quan des del govern s’argumenta que les coses s’han de fer de mica en mica. Fa deu anys que hi són!”

“Estem en un moment de creixement pel que fa a les ocupacions. Hem tingut autèntiques màfies dins de la Pulligan”

A Canet tenim el contracte del tractament de residus urbans més car de tot el Maresme

Marian Gómez va encapçalar la can­di­da­tura del PSC el 2023 per segona vegada i va gua­nyar les elec­ci­ons gai­rebé doblant el per­cen­tatge de vots i acon­se­guint qua­tre regi­dors. El gener pas­sat una de les regi­do­res soci­a­lis­tes, Bea­triz Oller, mar­xava al grup de no ads­crits.

El PSC va gua­nyar les elec­ci­ons a Canet. Per què no governa?
Cert. Vam gua­nyar amb 1.296 vots i vam ser la pri­mera força. A més, cal remar­car que la resta de for­ces que esta­ven gover­nant, totes van per­dre vots i, per tant, van per­dre la con­fiança dels seus matei­xos votants. El 2019 Cane­tencs, el par­tit de l’actual alcalde, va que­dar segona força i nosal­tres els vam ofe­rir el nos­tre suport perquè acon­seguís l’alcal­dia. La seva res­posta va ser que ells sem­pre res­pec­ta­rien la volun­tat del poble, i si havia gua­nyat ERC, ERC havia de gover­nar. No vaig enten­dre que no complís la seva paraula i quan l’any pas­sat vam que­dar pri­mers nosal­tres no va res­pec­tar la volun­tat del poble i no ens va donar suport per obte­nir l’alcal­dia.
Van inten­tar pac­tar?
Vam que­dar en un empat tècnic amb qua­tre regi­dors el PSC i qua­tre Cane­tencs. Vaig par­lar amb en Pere Xirau i li vaig ofe­rir l’alcal­dia dos anys. També vam esten­dre la mà als Comuns. Tot i això teníem molt coll avall que es ree­di­ta­ria el pacte del 2019, però també con­fi­ava en la paraula donada, que és el més impor­tant que té un polític. Em vaig equi­vo­car de ple.
Quina valo­ració en fa del pri­mer any de man­dat?
Més del mateix. Són els matei­xos mal­grat que hagin can­viat les cadi­res. La forma de tre­ba­llar manté una direcció idèntica encara que ara el govern no el capi­ta­negi ERC, sinó Cane­tencs. Cert que hi ha entrat Junts, però no obli­dem que la seva cap de llista és una exre­gi­dora d’Esquerra. Em fa gràcia quan des del govern s’argu­menta que les coses s’han de fer de mica en mica. Aquesta seria la meva excusa si hagués entrat jo, que no hi he estat mai, en el govern, i volgués anar apli­cant el meu pro­jecte. Però par­lem de gent que hi porta deu anys, i aquest “de mica en mica” ja no con­venç ningú. No pots tirar pilo­tes fora eter­nit­zant els recur­sos del Sunsi Mora, o el cla­ve­gue­ram de l’avin­guda Maresme quan cada vegada que plou s’inun­den els apar­ca­ments. Has de tenir clares unes pri­o­ri­tats que ja ho eren fa deu anys!
Par­lant de pri­o­ri­tats. Qui­nes són les que té el PSC per a Canet?
Per a nosal­tres és molt impor­tant, entre d’altres, el tema de l’habi­tatge. Tenim un parc limi­tat que hau­ria de cobrir les neces­si­tats que hi ha. Tenim gent dor­mint al car­rer, i això un muni­cipi de 15.000 habi­tants en ple 2024 no s’ho pot per­me­tre. També és pri­o­ri­tari un casal per a la gent gran que muni­ci­pis molt més petits ja en gau­dei­xen. Hem d’eli­mi­nar els bar­ra­cons de l’ins­ti­tut i ento­mar una nova cons­trucció. Canet és molt ric en tei­xit asso­ci­a­tiu i espor­tiu, i s’ha d’apos­tar fort pels equi­pa­ments, com ara el pavelló, que està satu­rat.
La reco­llida selec­tiva ha tocat sos­tre?
A Canet tenim el con­tracte del trac­ta­ment de resi­dus urbans més car de tot el Maresme, amb un cost de prop de 2 mili­ons d’euros anu­als. A banda de la reco­llida, tenim dele­ga­des les com­petències de neteja viària, plat­ges i dei­xa­lle­ria. Soc con­se­llera comar­cal, i el 2021 vaig entrar una queixa que l’empresa adju­di­catària, que depèn del Con­sell, no estava com­plint amb el con­tracte. La res­posta del govern va ser que no els cons­ta­ven els pro­ble­mes i que només eren sen­sa­ci­ons. El 2022 aquest mateix govern va dema­nar una audi­to­ria externa a la Dipu­tació amb el resul­tat que totes les man­can­ces que com a PSC ja havíem denun­ciat eren del tot cer­tes. Hem estat pagant per un ser­vei que no es com­plia al cent per cent.
La segu­re­tat o, millor dit, les seves man­can­ces és un tema recur­rent.
Nosal­tres n’hem fet un dels nos­tres cavalls de bata­lla. Estem en un moment de crei­xe­ment pel que fa a les ocu­pa­ci­ons, tant d’habi­tat­ges com en el cas par­ti­cu­lar de les fàbri­ques aban­do­na­des amb epi­so­dis com el de l’incendi de Can Xume­tra, que va estar a punt de con­ver­tir-se en una desgràcia. Hem pas­sat d’una tren­tena de casos a una qua­ran­tena. Hem tin­gut autènti­ques màfies dins de la Pulli­gan. Això genera por i sen­sació d’inse­gu­re­tat. L’ocu­pació per a mi no està mai jus­ti­fi­cada, perquè si és un pro­blema social és el govern de torn el que ha de tro­bar una solució i, evi­dent­ment, les delinqüenci­als no es poden per­me­tre de cap de les mane­res. Pel que fa a la presència poli­cial, a Canet no es veuen els agents pels car­rers. Hi pots veure els cot­xes vol­tant, però no la poli­cia a peu. És una llàstima, però sem­bla que hi ha dos Canets: el del cen­tre i el dels bar­ris, els de la perifèria, que que­den més aban­do­nats. I no ens podem per­me­tre aques­tes dues rea­li­tats.
Però Canet és un bon lloc per viure?
Tenim un muni­cipi no de deu, d’onze! Amb mar i mun­ta­nya, amb unes pecu­li­a­ri­tats que el fan únic, amb una riquesa cul­tu­ral enorme i on et pots tro­bar pel car­rer o fent un cafè a en Lluís Homar, en Xavier Sardà o en Miquel Àngel Pas­qual de La Trinca. Sovint des del govern es treu pit d’unes qua­li­tats de les quals no n’és res­pon­sa­ble. Tenim la ban­dera blava per la qua­li­tat de l’aigua de mar, però ens ve donada. On son els lava­bos a la platja? Tenim qua­tre guin­gue­tes quan al muni­cipi de cos­tat n’està ple. On és la pro­moció tan a nivell comer­cial, turístic o d’oci. Sim­ple­ment no hi és dins la car­tera d’aquest govern.
Es cuida el comerç local?
Aquest govern l’està ofe­gant. Ara tan­quen al trànsit de vehi­cles la riera Bus­ca­rons els caps de set­mana, una de les artèries prin­ci­pals del muni­cipi! Amb la majo­ria de comer­ci­ants en con­tra, perquè s’hi estan jugant el pa. Van reco­llir qua­tre-cen­tes sig­na­tu­res per evi­tar el tan­ca­ment i la res­posta de l’alcalde va ser que li era igual que por­tes­sin qua­tre-cen­tes que qua­tre mil perquè la decisió ja estava presa. No pots gover­nar d’esquena a la gent. Pots pro­po­sar mesu­res per mini­mit­zar l’impacte de la cir­cu­lació al cen­tre urbà, però en cap cas a canvi de per­ju­di­car tot un sec­tor. Quan els hi pre­gun­tes perquè tan­quen la riera Bus­ca­rons et res­po­nen que és perquè s’hi pugui pas­se­jar. Doncs hi ha un magnífic pas­seig de la Mise­ricòrdia per poder-ho fer, o un pas­seig Marítim que no ens l’aca­bem i que, per cert, amb el que por­tem d’any ja s’hi han car­re­gat vint pal­me­res. I no poden dir que s’ho han tro­bat perquè por­ten molts anys a govern i el que calia era pre­venció, no tallar els arbres.
Estan d’acord amb una pos­si­ble muni­ci­pa­lit­zació de l’aigua?
Estu­di­a­rem les dife­rents opci­ons que hi hagin i tri­a­rem la que sigui més bene­fi­ci­osa per a la ciu­ta­da­nia, evi­dent­ment. Par­lem d’un con­tracte a llarg ter­mini i mal­grat que no s’ha de tan­car cap porta hem de saber ben bé que repre­senta. A Mataró fun­ci­ona la muni­ci­pa­lit­zació i a Pineda el con­tracta amb Agbar. És impre­cin­di­ble fer un estudi acu­rat, sense apri­o­ris­mes ni amb deci­si­ons pre­ses abans de conèixer els resul­tats. Que pel fet de ser d’esquer­res no ens decan­tem per la muni­ci­pa­lit­zació sense abans saber quin cost pot repre­sen­tar per l’Ajun­ta­ment haver d’assu­mir el per­so­nal. Cal recor­dar que d’un pres­su­post de 16 mili­ons d’euros, el per­so­nal s’endú la mei­tat. S’ha de ser molt curós perquè par­lem de diner públic.
Recordo que fa anys que es reclama un semàfor a l’avin­guda Maresme.
A prin­cipi del man­dat pas­sat l’actual tinent d’alcalde, Lluís Llo­vet ens va dir que era invi­a­ble. Quan la Gene­ra­li­tat el 2022 li va pre­sen­tar un pro­jecte amb un semàfor per­fec­ta­ment via­ble després sí que es podia fer, però no hi havia diners. Això sí, inver­tim en un altre semàfor a la car­re­tera N-II a pocs metres del que ja hi ha davant la poli­cia local i per bene­fi­ciar només als cli­ents del càmping El Globo Rojo. Quan dema­nem expli­ca­ci­ons ens ho jus­ti­fi­quen dient que es tracta de l’únic càmping que tenim a Canet de pri­mera cate­go­ria i que el semàfor també ser­virà perquè els infants puguin uti­lit­zar es ins­tal·laci­ons del Club Vela. Un Club Vela que no es troba pre­ci­sa­ment en les millors con­di­ci­ons.
Aquest any l’aposta per la Cul­tura con­ti­nua sent evi­dent. Hi estan d’acord?
La pre­gunta és qui va ser el pro­mo­tor de la com­pra de l’Odèon? Un alcalde soci­a­lista, Quim Mas. A Canet s’ha apos­tat molt per la cul­tura sí, perquè per la neteja i la segu­re­tat segur que no s’ha fet. S’han dei­xat molts diners en aquest equi­pa­ment i en la com­pra de la Rec­to­ria Vella. Però encara se’n dei­xa­ran molts més en la reha­bi­li­tació. Amb el que s’ha inver­tit en la recu­pe­ració del tea­tre es podrien haver cons­truït set d’Odèon. Tor­nem amb l’elecció de pri­o­ri­tats. Que calia fer obres al Cen­tru perquè és un equi­pa­ment emblemàtic, d’acord. Que calia com­prar la Rec­to­ria Vella per dotar de ves­ti­dors un tea­tre que no en té, també d’acord. Però pot­ser és tan o més impor­tant tenir un casal de la gent gran, que fa mes falta. Nosal­tres estem a favor de la cul­tura, però Canet no és només cul­tura, sinó que és també enti­tats soci­als i espor­ti­ves, és segu­re­tat, és neteja, son parcs i jar­dins de qua­li­tat… Està molt bé jugar fort per un pro­jecte en con­cret, però que no faci des­a­parèixer tots els altres.
Li reco­neix algun mèrit a l’equip de govern?
La inversió en el camp de fut­bol. La gespa la va posar en Quim Mas en el seu man­dat i ara quan calia can­viar-la s’ha fet. També ha estat un encert l’APP ÉsCa­net que faci­lita el con­tacte i la interacció de la ciu­ta­da­nia amb l’Ajun­ta­ment. Nosal­tres ja la por­ta­ven en el pro­grama del 2019 perquè ens vam fixar en una experiència sem­blant que hi havia a Cal­des d’Estrac. El 2023 la vam tor­nar a por­tar, quan ningú del govern la con­tem­plava.
El 2027 serà l’any del retorn del PSC al govern de Canet?
Nosal­tres tre­ba­llem el dia a dia i ho fem per aten­dre les neces­si­tats i els reque­ri­ments de tots els ciu­ta­dans, inde­pen­dent­ment de a qui votin. Ho estem fent de forma efec­tiva, efi­ci­ent i eficaç des del 2019 quan vam començar a pujar i l’aug­ment de vots s’ha man­tin­gut des de lla­vors. Espe­rem no només con­so­li­dar els suports obtin­guts sinó sumar-ne de nous d’aquí a tres anys i neces­si­tar els menys pac­tes pos­si­bles. Tot i això, és evi­dent que es coa­li­ci­ons for­men part habi­tual de la política, perquè en última instància els pac­tes no els fan els par­tits, sinó les per­so­nes. Poden pas­sar mol­tes coses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia