Política

estats units

Harris promet construir una “economia d’oportunitats” als EUA

Garanteix que lluitarà per reduir el cost dels aliments i que perseguirà les empreses que inflen els preus

La vice­pre­si­denta i can­di­data demòcrata a la pre­sidència, Kamala Har­ris, ha pre­sen­tat aquest diven­dres les línies gene­rals d’un pla per a crear una “eco­no­mia d’opor­tu­ni­tats” als Estats Units i s’ha cen­trat a pro­me­tre que llui­tarà per reduir el cost dels ali­ments i per­se­guir empre­ses que inflen els preus.

“Vull par­lar de cons­truir el que he ano­me­nat l’eco­no­mia d’opor­tu­ni­tats”, ha expli­cat en un esde­ve­ni­ment elec­to­ral a Raleigh (Caro­lina del Nord), on ha dit que hi ha pro­duc­tors i empre­ses del sec­tor ali­men­tari que “no seguei­xen les nor­mes” i que si és ele­gida pre­si­denta, les per­se­guirà.

“La meva prin­ci­pal pri­o­ri­tat és reduir els alts cos­tos on impor­ten més, en el cost dels ali­ments”, ha indi­cat la vice­pre­si­denta en la pri­mera pre­sen­tació de la seva política econòmica si arriba a la Casa Blanca després de les elec­ci­ons del 5 de novem­bre.

Segons Har­ris, hi ha empre­ses “opor­tu­nis­tes” en el sec­tor ali­men­tari que estan inflant arti­fi­ci­al­ment els preus i que aquells que no seguei­xen les nor­mes “han de ren­dir comp­tes”.

La vice­pre­si­denta ha asse­nya­lat que grans empre­ses estan regis­trant bene­fi­cis rècord i “men­tre algu­nes cade­nes de super­mer­cats trans­fe­rei­xen l’estalvi de cost al con­su­mi­dor, unes altres no ho fan”.

El seu pla en cas de der­ro­tar al repu­blicà Donald Trump i pren­dre el poder també ha posat el seu focus en el sec­tor immo­bi­li­ari.

“Com a pre­si­denta tre­ba­llaré en asso­ci­ació amb la indústria per a cons­truir els allot­ja­ments que es neces­si­ten, tant per a com­prar com per a llo­gar. Per a finals del meu pri­mer man­dat aca­ba­rem amb l’escas­se­tat d’habi­tatge dels Estats Units cons­truint tres mili­ons de noves cases i llo­guers”, ha dit.

La vice­pre­si­denta i can­di­data demòcrata ha recor­dat l’esforç que li va cos­tar a la seva família fer-se amb la seva pròpia casa: “La meva mare va estal­viar durant una dècada per a com­prar-se una. Jo era ado­les­cent quan aquest dia va arri­bar final­ment. (...) Quan sigui tri­ada faré que sigui una pri­o­ri­tat rebai­xar els cos­tos i aug­men­tar la segu­re­tat econòmica per a tots els esta­tu­ni­dencs”.

El seu full de ruta econòmic apunta igual­ment a les reta­lla­des d’impos­tos. En con­cret, vol recu­pe­rar aju­des fis­cals per tenir fills i pro­por­ci­o­nar fins a 6.000 dòlars en alleu­ja­ment fis­cal per a les famílies d’ingres­sos mit­jans i bai­xos durant el pri­mer any de vida dels seus fills, i reduir els impos­tos fins a 1.500 dòlars per a aquells tre­ba­lla­dors de pri­mera línia que no estan cri­ant a un fill a casa.

Har­ris també aspira al fet que els esta­tu­ni­dencs estalviïn uns 700 dòlars en el paga­ment de la seva asse­gu­rança mèdica.

“Com­pa­rin el meu pla amb el que Trump vol fer. Pla­neja ofe­rir a les mul­ti­mi­lionàries reta­lla­des mas­si­ves d’impos­tos un any dar­rere l’altre. (...) Per a saber de qui es pre­o­cupa algú cal mirar per qui lluita. Donald Trump ho fa pels mul­ti­mi­li­o­na­ris i les grans cor­po­ra­ci­ons. Jo llui­taré per a retor­nar diners als esta­tu­ni­dencs tre­ba­lla­dors i de classe mit­jana”, ha conclòs.

Els repu­bli­cans qua­li­fi­quen de comu­nista el seu pla

El pla que guiarà els seus even­tu­als pri­mers 100 dies en el poder estava ja en el punt de mira per part dels repu­bli­cans, que l’han qua­li­fi­cat de comu­nista. “Si el govern comença a fixar els preus, la qual cosa ine­vi­ta­ble­ment suc­ce­eix és que el preu es fixa per sota del cost mar­gi­nal i l’oferta s’esgota. Estan inflant el glo­bus (de la inflació) nova­ment. És una pro­posta molt, molt poten­ci­al­ment nociva”, va dir aquest diven­dres en una tro­bada amb la premsa qui fora el pre­si­dent del Con­sell d’Asses­sors Econòmics en l’Admi­nis­tració de Trump (2017-2021).

L’eco­no­mia s’eri­geix en un tema clau per als votants i segons una enquesta publi­cada la set­mana pas­sada per l’emis­sora NPR i la cadena PBS els esta­tu­ni­dencs con­fien més en Trump que en Har­ris per a mane­jar l’eco­no­mia.

En ter­mes gene­rals, no obs­tant això, la vice­pre­si­denta segueix al cap­da­vant: la mit­jana de son­de­jos rea­lit­zada per la web FiveT­hirtyEight apunta que recapta el 46,3% de les inten­ci­ons de vot, 2,6 punts més que l’exman­da­tari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.