Política

pròxim orient

Israel desplaça l’ofensiva de Gaza al Líban

Després d’un any d’espe­cu­la­ci­ons i de bom­bar­de­jos latents, ahir es va fer ofi­cial l’arri­bada de la guerra, en majúscu­les, al Líban. Israel, un exèrcit que se sap poderós després de des­tros­sar la Franja de Gaza de manera impune, va llançar ahir con­tra el Líban la major ope­ració que hi hagi llançat mai des del 2006. Al tan­ca­ment d’aquesta edició, després de 24 hores de bom­bar­de­jos con­tra cen­te­nars d’indrets del país, es comp­ta­ven més de 490 vícti­mes mor­tals –35 de les quals infants–, cen­te­nars de milers de per­so­nes des­plaçades i mili­ons de resi­dents amb els ner­vis tren­cats, i amb sen­sació que el pit­jor està per venir.

Daniel Hagari, por­ta­veu de l’exèrcit isra­elià, va llançar al matí “un mis­satge d’advertència als civils liba­ne­sos que viuen en àrees uti­lit­za­des per Hez­bol·là, una indi­cació con­fusa atès que Hez­bol·là és l’auto­ri­tat de facto al sud del Líban. Hagari els dema­nava que fugis­sin de casa seva “per la vos­tra segu­re­tat i per la de la vos­tra família”. Aquests mis­sat­ges –que ana­lis­tes qua­li­fi­quen de guerra psi­cològica– imi­ten les tàcti­ques empra­des a Gaza durant els pri­mers mesos d’ofen­siva, quan Israel va enge­gar una ope­ració d’expulsió mas­siva al nord de la Franja que aca­ba­ria des­plaçant dos mili­ons de per­so­nes a tot el ter­ri­tori, gai­rebé la tota­li­tat de la població de l’encla­va­ment.

També com a Gaza, els civils van rebre ahir mis­sat­ges amenaçadors als seus telèfons en què se’ls com­mi­nava a aban­do­nar el ter­ri­tori. Els bom­bar­de­jos eren tan con­ti­nu­ats que hi va haver ciu­ta­dans que, tot i voler mar­xar del sud, no van poder-ho fer per l’amenaça de la metra­lla, que no dei­xava de caure del cel.

Les FDI (exèrcit) asse­gu­ren que estan apun­tant con­tra capa­ci­tats mili­tars de Hez­bol·là, però resi­dents del Líban al·leguen –com han fet des de l’octu­bre– que Israel està bom­bar­de­jant també camps agrícoles i altres recur­sos neces­sa­ris per a la sub­sistència de dese­nes de milers de per­so­nes. Els bom­bar­de­jos, de fet, van impac­tar con­tra almenys dues ambulàncies, un camió de bom­bers i un cen­tre mèdic.

El caos va apo­de­rar-se de les car­re­te­res del país, inca­pa­ces d’embo­tir tots els vehi­cles que volien enfi­lar cap al nord i allu­nyar-se d’Israel. A Bei­rut hi arri­ba­ven famílies sense lloc per fer-hi nit, mirant de con­tac­tar ciu­ta­dans mobi­lit­zats a títol per­so­nal per tro­bar pisos buits. Però la capi­tal no estava lliure de bom­bar­de­jos. Diver­sos míssils van impac­tar con­tra un edi­fici resi­den­cial on, segons Israel, hi havia un alt coman­dant de la milícia, infor­mació no con­fir­mada al tan­ca­ment d’aquesta edició. La set­mana pas­sada, el Líban va patir cen­te­nars d’explo­si­ons a tot el país a par­tir de bus­ca­per­so­nes i walkie-talkies recon­ver­tits en peti­tes bom­bes, uns atacs que Neta­nyahu ha dei­xat caure que són obra isra­e­li­ana. El Líban va sus­pen­dre el curs esco­lar durant una set­mana. Ahir, esco­les de tot el país van obrir les aules bui­des per allot­jar famílies expul­sa­des del sud del Líban.

Després de 12 mesos d’ofen­siva a Gaza sense acon­se­guir cap dels seus prin­ci­pals objec­tius –el res­cat amb vida dels cap­tius i la total eli­mi­nació de Hamàs–, l’exèrcit isra­elià redi­ri­geix les tro­pes con­tra el Líban en una guerra amb Hez­bol·là en què costa de veure quin rèdit en pot treure cap dels dos bàndols. El Líban va patir ahir el dia més mortífer des de la guerra civil, aca­bada el 1990, superant també el dolor per l’explosió del port de Bei­rut, el 2020. Cen­te­nars de milers de civils obser­ven resig­nats l’avenç dels esde­ve­ni­ments tenint pre­sent la lli­ber­tat amb què Israel ha actuat a Gaza. Ara, temen, pot ser el seu torn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.