Política

estat espanyol

Iñigo Errejón abandona la política institucional enmig d’acusacions de comportament masclista

El pas al costat arriba després d’unes publicacions anònimes a les xarxes on una dona denuncia maltractaments per part del ja exportaveu de Sumar

L’executiva de la coalició accepta la seva renúncia i obre un procés per recollir informació sobre aquestes declaracions

El por­ta­veu de Sumar al Congrés dels Dipu­tats espa­nyol, Iñigo Errejón, deixa el seu escó a la cam­bra baixa i aban­dona la política ins­ti­tu­ci­o­nal. Així ho ha anun­ciat aquest dijous per sor­presa en un comu­ni­cat publi­cat a les xar­xes soci­als. L’anunci arriba després de fer-se pública a Ins­ta­gram una denúncia anònima d’una dona que afir­mava haver patit mal­trac­ta­ments per part “d’un polític que viu a Madrid. Molt cone­gut”.

En el comu­ni­cat, Errejón no fa cap al·lusió explícita a aquest cas, però sí que diu que ha estat una etapa dura i apas­si­o­nant i “amb encerts dels quals estic orgullós i errors que espero con­tri­buir a repa­rar amb aquesta decisió”. “A la pri­mera línia política i mediàtica se sub­sis­teix i s’és més eficaç, almenys així ha estat el meu cas, amb una manera de com­por­tar-se que s’eman­cipa sovint de les cures, de l’empa­tia i de les neces­si­tats dels altres”, admet el politòleg madri­leny que va sal­tar a la vida pública amb la cre­ació de Podem. “He arri­bat al límit de la con­tra­dicció entre el per­so­natge i la per­sona”, admet Errejón.

Procés infor­ma­tiu

A la carta que ha com­par­tit a les xar­xes el polític anun­cia que deixa totes les seves res­pon­sa­bi­li­tats orgàniques a Sumar i aban­dona la política ins­ti­tu­ci­o­nal. Això ha forçat la reunió imme­di­ata de l’exe­cu­tiva de la coa­lició, que “després d’haver escol­tat les raons expo­sa­des per Íñigo Errejón”, ha accep­tat “de manera unànime” la seva dimissió. En un comu­ni­cat, la força política ha anun­ciat també que “ini­cia un procés per rebre infor­mació sobre les decla­ra­ci­ons que s’han difós a les xar­xes soci­als” sobre Errejón. Sumar con­clou el seu escrit defen­sat que la for­mació aspira a “cons­truir una soci­e­tat i una política femi­nista” i això “reque­reix un com­promís en tots els àmbits”.

La vice­pre­si­denta espa­nyola i diri­gent de Sumar, Yolanda Díaz, ha con­fir­mat des de Colòmbia –on es troba de viatge ofi­cial– que Errejón ha dei­xat tots els seus càrrecs com a resul­tat del procés obert per la for­mació “per reco­llir infor­mació sobre els tes­ti­mo­nis que han apa­re­gut a les xar­xes” sobre l’expor­ta­veu. Díaz ha subrat­llat que el “com­promís” de Sumar “con­tra el mas­clisme i per una soci­e­tat femi­nista és ferm i sense excep­ci­ons”.

Fonts de Más Madrid, el par­tit cofun­dat per Errejón, han expli­cat també aquesta tarda a l’agència Efe que es van posar en con­tacte amb l’expor­ta­veu de Sumar després de tenir conei­xe­ment dels fets. Segons les fornts, Errejón els va con­fir­mar que les acu­sa­ci­ons con­tra ell difo­ses a les xar­xes soci­als eren cer­tes. La for­mació ha dema­nat a Sumar que exi­geixi l’acta de dipu­tat al polític madri­leny.

L’exe­cu­tiva de Sumar ha estat avi­sada amb ante­lació de la decisió d’Errejón, però als altres par­tits inte­grats al gru par­la­men­tari, com IU, Com­promís, els comuns, Més per Mallorca i la Chunta ara­go­ne­sista, els ha aga­fat per sor­presa. Segons fonts con­sul­ta­des per Efe, aquesta par­tits pre­fe­rei­xen de moment no fer decla­ra­ci­ons per cau­tela i per res­pecte als pro­ces­sos interns de Sumar.

No és el cas de la secretària gene­ral de Podem, Ione Belarra, que ha exi­git a Más Madrid i Sumar que donin expli­ca­ci­ons sobre el cas, tot i que s’ha vol­gut mos­trat “enor­me­ment pru­dent” donat “l’his­to­rial d’enfron­ta­ments” entre el seu par­tit i Errejón. En qual­se­vol cas, Belarra ha subrat­llat que “el que toca ara és fer cos­tat a les vícti­mes i les dones que han donat un pas enda­vant” al denun­ciar. “La violència sexual està abso­lu­ta­ment nor­ma­lit­zada a la nos­tra soci­e­tat. El gran tri­omf del femi­nisme des de 2018 és que per pri­mera vegada es comença a tren­car a quest silenci”, ha afe­git. La líder de Podem ha fet aques­tes decla­ra­ci­ons a Todo es men­tira, de la cadena Cua­tro. Es tracta del mateix pro­grama on la peri­o­dista Cris­tina Fallarás ha avançat que un tes­ti­moni anònim par­lava a les xar­xes d’un dipu­tat al que defi­nia com “un mal­trac­ta­dor psi­cològic”, tot i que ha pun­tu­a­lit­zat que ella no ha com­par­tit el nom d’Errejón.

Més tard, l’actriu i pre­sen­ta­dora de tele­visió Elisa Mou­liaá ha denúnciat públi­ca­ment que és “víctima d’asset­ja­ment sexual per part d’Íñigo Errejón”.

La minis­tra d’Igual­tat, la soci­a­lista Ana Redondo, ha ins­tat Sumar a arri­bar “fins a les últi­mes con­seqüències” en la inves­ti­gació sobre el pre­sumpte asset­ja­ment sexual per part del ja exdi­ri­gent del par­tit. “Con­fiem que s’arri­bin a acla­rir els fets amb tota l’agi­li­tat i la trans­parència”, ha indi­cat. Redondo ha subrat­llat que el govern espa­nyol està “pro­fun­da­ment com­promès” amb la igual­tat i el femi­nisme.

La vice­se­cretària de Mobi­lit­zació i Repte Digi­tal del PP, Noe­lia Núñez, ha dema­nat expli­ca­ci­ons a Yolanda Díaz arran de les acu­sa­ci­ons de violència mas­clista con­tra Errejón que, segons ella, “sem­bla ser que eren un secret a veus en tots els àmbits de l’esquerra”. El vice­se­cre­tari de Coor­di­nació Autonòmica i Local del PP, Elías Ben­dodo, ha ampliat la petició l’exdi­ri­gent de Podem Pablo Igle­sias. Ben­dodo ha pre­gun­tat a Igle­sias i Díaz què sabien del dimi­tit d’Errejón per no haver-lo fet minis­tre. “Menys lliçons del govern més femi­nista de la història”, ha etzi­bat el popu­lar.

Moment deli­cat

El pas al cos­tat d’Errejón es pro­du­eix només un any després d’haver estat nome­nat por­ta­veu de la coa­lició, on havia anat gua­nyat pes. La seva sor­tida del Congrés dels Dipu­tats farà córrer la llista i donarà pas a la cam­bra d’Alda Recas, una altra diri­gent de Más Madrid, el par­tit que lidera Mónica García. Recas és infer­mera i acti­vista per la sani­tat pública. Actu­al­ment exer­ceix com a asses­sora del Minis­teri de Sani­tat.

La renun­cia arriba en ple procés de rees­truc­tu­ració de Sumar, que el pro­per 14 i 15 de desem­bre cele­brarà una assem­blea cons­ti­tu­ent per defi­nir la seva nova estruc­tura orga­nit­za­tiva i els seus objec­tius polítics. El por­ta­veu dimis­si­o­nari tenia un paper des­ta­cat en el con­clave perquè era l’encar­re­gat de coor­di­nar el grup de tre­ball que ha d’ela­bo­rar el docu­ment polític, que fixarà el full de ruta i les pri­o­ri­tats de Sumar en la nova etapa. Sumar haurà de desig­nar ara una altra per­sona per fer aquesta tasca. En canvi, el docu­ment orga­nit­za­tiu, que dis­se­nyarà l’estruc­tura ins­ti­tu­ci­o­nal del par­tit, està en mans d’una direcció col·legi­ada de qua­tre per­so­nes.

L’enre­nou a Sumar també coin­ci­deix amb un moment polític deli­cat per les nego­ci­a­ci­ons amb el PSOE sobre els pres­su­pos­tos de l’Estat de 2025. Els dos socis de govern con­ti­nuen molts allu­nyats en matèries com la política fis­cal i l’habi­tatge. Dimarts pas­sat, Sumar va votar al cos­tat del PP en dues ini­ci­a­ti­ves al Congrés.

Fi de cercle

La trajectòria política d’Iñigo Errejón (Madrid, 1983) va donar el salt fa ara una dècada amb la fundació de Podem, sorgit de Moviment del 15-M. Des d’aleshores ha participat en la creació de quatre formacions més: Más Madrid, Más País i Sumar.

El 2017 va ser substituït coma portaveu de Podem per Irene Montero, després de perdre el torcebraç intern amb el sector de Pablo Iglesias. Entre altres coses, Errejón rebutjava la unitat amb Izquierda Unida (IU), amb qui ara comparteix grup parlamentari Sumar.

Aquestes tensions internes el van dur a abandonar el partit i fundar la plataforma Más Madrid amb Manuela Carmena. El 2019 va encapçalar la llista de la formació per a l’Assemblea de Madrid, on van aconseguir vint diputats, però sense poder governar.

Al novembre del mateix any va tornar a la política estatal al capdavant del seu tercer partit, Más País, que li va permetre tornar al Congrés després de només quatre mesos en la política autonòmica.

Quan es va produir el trencament entre Podem i Yolanda Díez, Errejón es va alinear amb la vicepresidenta segona del govern espanyol, i va arribar així a ser el portaveu de la seva quarta marca política, la coalició Sumar. Malgrat que ja aleshores algunes veus internes van qüestionar la tria, Díaz va apostar pel cofundador de Podem perquè la seva primera opció, Marta Lois, es va decantar per ser la candidata de Sumar a la Xunta de Galícia.

El passat juny, quan Yolanda Díaz es va apartar de la direcció de la coalició després d’encaixar diverses derrotes electorals, Errejón es va descartar com a candidat a liderar Sumar.

Doctor en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Complutense de Madrid, Errejón ha estat criticat per la seva ambició desmesurada, però també ha rebut elogis per la seva capacitat oratòria i el seu tarannà conciliador i dialogant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.