Política

política

Querella conjunta d’empresaris i activistes per l’espionatge amb Pegasus

Es constitueix a Suïssa una associació internacional de víctimes del ciberespionatge

Un grup for­mat per qua­tre empre­sa­ris tec­nològics, l’inves­ti­ga­dor Elias Campo i l’acti­vista i empre­sari Joan Mata­mala ha anun­ciat avui que la set­mana que ve pre­sen­tarà una que­re­lla davant l’Audiència Naci­o­nal (AN) pel cibe­res­pi­o­natge que van patir en el marc del Cata­lan­gate, l’espi­o­natge polític a inde­pen­den­tis­tes cata­lans impul­sat per l’apa­rell de l’Estat espa­nyol. La que­re­lla va diri­gida con­tra els cre­a­dors dels pro­gra­mes Pega­sus i Can­diru, les empre­ses isra­e­li­a­nes NSO, i Saito Tech, el CNI i la Guàrdia Civil pels delic­tes de reve­lació de secrets i accés no con­sen­tit a dades per­so­nals entre el 2019 i el 2020, informa l’ACN. La nove­tat d’aquesta que­re­lla és que també es pre­senta con­tra el fabri­cant de Can­diru i con­tra la Guàrdia Civil.

Els advo­cats Xavier Muñoz i Ale­jan­dro Gámez, han asse­gu­rat avui, en la pre­sen­tació de la que­re­lla, que els sis impul­sors han estat espi­ats per la seva aposta per la democràcia digi­tal i oberta i les tec­no­lo­gies per faci­li­tar-la. Segons Muñoz, els que en altres països serien empre­sa­ris res­pec­tats i elo­gi­ats, a l’Estat espa­nyol són per­se­guits i acu­sats de sedició o ter­ro­risme. La que­re­lla s’adreça a l’Audiència Naci­o­nal, ha indi­cat, perquè afecta a per­so­nes espi­a­des a l’estran­ger i les empre­ses res­pon­sa­bles també estan a l’exte­rior.

A més d’obrir la via legal, els que­re­llants aca­ben de cons­ti­tuir a Suïssa una asso­ci­ació inter­na­ci­o­nal d’afec­tats per l’espi­o­natge amb Pega­sus i Can­diru. La nova enti­tat, ano­me­nada Sen­ti­nel Alli­ance, vol coor­di­nar-se amb altres afec­tats i impul­sar can­vis legis­la­tius per evi­tar casos simi­lars. El grup està finançat amb fons pro­pis de les vícti­mes i de par­ti­cu­lars cons­ci­en­ci­ats en aquest tema, i està radi­cada a Suïssa per la seva “esta­bi­li­tat política i jurídica” i la seva pro­tecció dels drets humans i de la democràcia, han expli­cat els impul­sors.

Joan Arús, empre­sari, pre­si­dent i por­ta­veu de la nova enti­tat, ha fet avui una crida als par­tits polítics que donen suport al govern espa­nyol perquè el for­cin a modi­fi­car la llei de secrets ofi­ci­als, ja que impe­deix des­clas­si­fi­car molts dels docu­ments d’aquest espi­o­natge mas­siu. També ha defen­sat la reforma del CNI per acon­se­guir que esti­gui més super­vi­sat i el canvi de la defi­nició legal de ter­ro­risme del 2015 perquè deixi d’empa­rar nom­bro­sos abu­sos de l’Estat amb l’excusa de pos­si­bles objec­tius anti­ter­ro­ris­tes. Si no es fan aquests tres can­vis, ha admès, la que­re­lla té poques pos­si­bi­li­tats de tirar enda­vant.

L’asso­ci­ació i la que­re­lla han estat pre­sen­ta­des en un acte a l’Ate­neu Bar­ce­lonès que ha comp­tat amb l’assistència de diver­sos repre­sen­tants del mon inde­pen­den­tista, entre ells el pre­si­dent de l’ANC, Lluís Llach.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.