Política

europa

El Parlament britànic aprova la proposició de llei de suïcidi assistit

La diputada laborista Kim Leadbeater ha aconseguit que la seva proposta tiri endavant per 55 vots

La Cam­bra dels Comuns (cam­bra baixa) britànica ha apro­vat aquest diven­dres, per 330 vots a favor i 275 en con­tra, la pro­po­sició de llei plan­te­jada per la dipu­tada labo­rista Kim Lead­be­a­ter per a lega­lit­zar el suïcidi assis­tit a Angla­terra i Gal·les.

La diferència de 55 vots per­metrà que aquest text pros­se­gueixi el seu tràmit par­la­men­tari, amb la pre­sen­tació d’esme­nes i l’escru­tini en la Cam­bra dels Lords (cam­bra alta), previ a un vot final que encara tri­ga­ria mesos.

Els dipu­tats han expres­sat les seves opi­ni­ons i han deba­tut els dife­rents punts de vista des de les 9.30 GMT fins a gai­rebé les 14.30 GMT, quan es va conèixer el resul­tat d’una votació en la qual els par­tits han donat als par­la­men­ta­ris lli­ber­tat de sufragi, en con­si­de­rar que es tracta d’un assumpte de consciència.

En el cas del pri­mer minis­tre britànic, Keir Star­mer, que havia man­tin­gut una posició neu­tra fins al moment, el recompte de vots ha mos­trat que s’ha posi­ci­o­nat a favor de la pro­po­sició de llei.

La deno­mi­nada ‘Pro­po­sició de Llei de fi de vida per a adults amb malal­ties ter­mi­nals’, la ini­ci­a­tiva legis­la­tiva de les quals cor­res­pon a Lead­be­a­ter a títol per­so­nal, lega­lit­za­ria a Angla­terra i Gal·les, en cas que es pro­du­eixi la seva apro­vació defi­ni­tiva, que els majors de 18 anys que patei­xen una malal­tia ter­mi­nal puguin rebre assistència per a morir.

Penes de fins a 14 anys

A diferència de pro­pos­tes pas­sa­des, que havien resul­tat falli­des, la ini­ci­a­tiva de Lead­be­a­ter imposa més requi­sits als interes­sats i con­ver­teix en delicte, amb penes de fins a 14 anys per pres­si­o­nar, coar­tar o enga­nyar a algú perquè es llevi la vida o declari que vol aca­bar amb ella.

Els interes­sats han de ser resi­dents d’Angla­terra o Gal·les i por­tar almenys 12 mesos regis­trats amb un metge de capçalera, a més de tenir una expec­ta­tiva de vida de menys de sis mesos i estar en capa­ci­tat de pren­dre la decisió i expres­sar un desig “clar, ferm, infor­mat i lliure de coerció o pressió.

Els afec­tats hau­ran de fer dues decla­ra­ci­ons sepa­ra­des, amb tes­ti­mo­nis i sig­na­des, sobre el seu desig de morir, i hau­ran de sot­me­tre’s a l’ava­lu­ació de dos met­ges i obte­nir una ordre judi­cial.

El text apro­vat dis­posa que, encara que un metge podria pre­pa­rar el com­post letal, ha de ser la per­sona mateixa qui el pren­gui i ningú més esta­ria auto­rit­zat a admi­nis­trar-ho.

Durant el trans­curs del debat, a les por­tes del Par­la­ment s’han mani­fes­tat aquest diven­dres diver­ses orga­nit­za­ci­ons, inclo­ses de per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tats, tant a favor com en con­tra del pro­jecte legis­la­tiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.