Holanda

Holanda, amb les tulipes pansides

Abans de la crisi econòmica, Holanda tenia un nivell baixíssim de desocupació i una taxa de creixement del 3,5%. Ara, com a la resta de la UE, els holandesos pateixen com no l'havien patit mai la difícil situació econòmica mundial, provocada per una gran davallada de les exportacions. La coalició de centredreta del primer ministre, Jan Peter Balkenende, ha hagut de presentar un pla de xoc per refer l'economia holandesa en què s'invertiran 6.000 milions d'euros, tot i que el fet que es governi en una coalició amb partits que tenen criteris diferents ha fet que el pla de xoc sigui més tímid que el d'altres països veïns. Entre les mesures, similars a les adoptades en altres estats, hi destaca l'eliminació de l'impost ecològic que s'havia afegit als bitllets d'avió i que havia tingut la conseqüència que molts viatgers canviessin l'aeroport de Schipol (Amsterdam) per d'altres de països veïns.

Una de les indústries més importants d'Holanda és la floricultura. En cap altre país del món com a Holanda no es posen a la venda tantes flors –moltes més que les típiques tulipes– i plantes. Un negoci altament lucratiu, però que ha estat també afectat per la crisi. A Aalsmeer, on hi ha la subhasta de flors més important del món, els dos primers mesos del 2009 s'hi han negociat 800 milions d'euros, un 20% menys que l'any anterior.

També el govern holandès ha hagut d'esquivar la crisi bancària. Primer van haver de sortir al rescat de Fortis, juntament amb Luxemburg i Bèlgica, nacionalitzant-lo amb la fórmula de comprar-ne el 49% del capital, en una complicada operació a tres bandes. Però després va venir la incertesa amb ING, el gran banc i asseguradora d'Holanda. Per salvar-lo l'executiu holandès hi va injectar 10.000 milions d'euros. Els dos partits de la coalició de govern, el democratacristià –CDA– i el socialdemòcrata –PvdA–, van defensar la utilització d'un fons especial creat fa uns mesos per ajudar bancs amb problemes. ING va tenir l'any passat una pèrdua aproximada de mil milions d'euros i ha anunciat que suprimirà 7.000 llocs de treball a tot el món. El grup bancari ha explicat que la pèrdua inclou desinversions com ara la divisió d'assegurances que té a Taiwan i el tancament dels seus negocis de pensions a l'Argentina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA