Política

El govern espanyol reitera que només espera que ETA deixi les armes per sempre

L'executiu respon a l'organització armada basca que no és hora de comunicats sinó d'abandonar i extingir-se

Aralar considera que el text és “un nou avenç”

El govern espanyol ha respost a la nova declaració d'ETA que “no és hora de comunicats”, sinó d'abandonar i extingir-se. L'executiu que presideix José Luis Rodríguez Zapatero va tornar a mostrar una gran prudència davant el nou comunicat d'ETA, el segon en menys de dues setmanes, i en què l'organització armada basca es mostra disposada a decretar un alto el foc permanent i amb verificació internacional, tal com li van reclamar el 29 de març els signants de la Declaració de Brussel·les.

Davant d'aquest nou text d'ETA, el govern espanyol manté la mateixa actitud que amb el comunicat difós fa tretze dies, en què l'organització armada anunciava el cessament de les “accions armades ofensives”. Així, el govern espanyol va reiterar que l'únic que continua esperant d'ETA és que abandoni definitivament les armes.

Fonts de l'executiu van explicar que, com en el cas del comunicat de fa tretze dies, serà el Ministeri de l'Interior espanyol el que n'analitzarà el contingut i farà les valoracions oportunes. Les mateixes fonts no van voler fer cap valoració del text en espera de conèixer avui la totalitat del contingut de la declaració.

Els principals partits polítics també van optar per esperar a conèixer tot el text abans de pronunciar-se. Tot i això, el president del PP del País Basc, Antonio Basagoiti, va assegurar que aquest segon comunicat repeteix el mateix contingut que altres vegades. “No volem res més que la seva derrota o l'entrega de les armers sense cap mena de condicions”, va assegurar el dirigent del PP, que, a més, va dir que la “via internacional que volen obrir és conseqüència dels errors del procés de negociació de Loiola, que els va obrir aquest camí”.

La formació nacionalista basca Aralar va afirmar que ETA “ha d'acatar tot el que li deien els mediadors internacionals”, que reclamaven un alto el foc permanent i verificable i que, de fet, “coincideix, en la
seva totalitat, amb el que el País Basc ha decidit i manifestat en més d'una ocasió”. Aralar ha qualificat
el comunicat de “nou avenç” que es produeix després d'una setmana de prohibicions, en al·lusió a les manifestacions que va prohibir el govern espanyol al País Basc.

LA FRASE

ETA ha d'acatar tot el que li demanin els mediadors internacionals
Patxi Zabaleta
president d'aralar

Difonen un vídeo d'instrucció

Diversos mitjans de comunicació van difondre ahir, hores abans que la web del diari Gara anunciés que publicarà avui un nou comunicat d'ETA, un vídeo realitzat per l'aparell de formació de l'organització armada en què es veu la instrucció d'un terrorista. A la cinta s'hi pot veure un home encaputxat vestit amb una caçadora grisa que dispara diversos trets contra un cotxe des d'angles diferents. L'individu dispara primer sobre el vidre de davant del vehicle i després intenta abatre l'objectiu des del cantó del conductor.

El vídeo, que dura aproximadament uns 30 segons,
va ser distribuït per l'agència Atlas i difós per les edicions digitals de diversos mitjans de comunicació.

Va ser gravat a l'hivern
en un entorn de muntanya, suposadament al centre
de França. La cinta va ser
distribuïda posteriorment entre els militants de l'organització terrorista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Europa

Tres morts en un atac rus a Khàrkiv

Barcelona
POLÍTICA

Marc Lamuà, reelegit primer secretari dels socialistes de les comarques gironines

ROSES
Estat espanyol

L’arquebisbe de Burgos excomunica les deu monges cismàtiques

Barcelona
Iran

El Tribunal Suprem iranià anul·la la pena de mort al raper Tomaj Salehi

Barcelona
política

París estrena la seva renovada Plaça de Catalunya

barcelona
Guerra a Gaza

Nous atacs israelians deixen més d’un centenar de morts en poques hores

Barcelona
País Basc

Pradales jura el càrrec i ja és el sisè lehendakari des de l’Estatut de Gernika

Barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna denuncia un nou atac massiu rus contra la infraestructura energètica

Barcelona
política

ERC reclama al PSC que concreti la seva proposta de finançament

barcelona