Política

Mas aspira a reduir el dèficit fiscal a la meitat

El líder de CiU calcula que Catalunya podria recuperar 9.000 milions amb un sistema de finançament similar al concert

És una quantitat equivalent als recursos que la Generalitat preveu invertir en salut aquest any

CiU creu que el del concert és el repte més important dels pròxims anys

El nou “pacte fiscal català” que propugna CiU hauria de reduir el dèficit fiscal a la meitat. Artur Mas va fixar ahir aquest llistó en la principal proposta amb què es presenta a les eleccions, que planteja com un doble bàlsam per a la crisi econòmica i la nacional provocada per la sentència contra l'Estatut. En un gest sense precedents, el govern espanyol va admetre fa més de dos anys que la diferència entre la despesa que va fer l'Estat a Catalunya i els ingressos que va rebre dels impostos dels catalans va ser de 14.800 milions el 2005. Aquest és l'últim any de què es tenen dades.

Mas va rebutjar ahir, en una conferència al Círculo Ecuestre, posar una xifra al seu objectiu de rebaixar l'espoli fiscal a la meitat. Diu que els valors absoluts oscil·len cada any. Però la nit anterior, en una entrevista a TV3, va parlar obertament de 9.000 milions.

Aquesta quantitat és similar al total que destinarà la Generalitat a salut segons els últims pressupostos i gairebé un terç més elevada del que s'inverteix en educació (6.300 milions). Representa, també, més del triple dels ingressos de què s'han beneficiat els comptes del govern gràcies al nou finançament pactat amb l'executiu espanyol en aplicació de l'Estatut (2.613 milions).

“No hi ha cap tema més transcendent per a Catalunya en els pròxims deu anys”, va defensar Mas. El candidat de CiU va insistir en els tres pilars de l'estratègia amb què reivindicarà el concert. El primer, fer-ne un plantejament seriós a Madrid, que creu que Catalunya no ha fet mai i que ell preveu per al 2012, després de les pròximes eleccions espanyoles. El segon, comptar amb una societat civil que faci pinya amb el govern. Si arriba a la Generalitat, CiU espera guanyar complicitats fins que s'elegeixi el nou president a La Moncloa. I el tercer pilar és tenir prou força al Congrés per condicionar el nou executiu espanyol. Mas ja ha situat el concert, al costat de les infraestructures, com a sine qua non perquè CiU tanqui un pacte “estable” amb el partit que governi l'Estat.

Duran, disposat a tornar

El candidat de CiU va re-iterar que la “columna vertebral” del govern dels “millors” que aspira a configurar la formaran els dirigents que han estat al seu costat a la “trinxera” de l'oposició els últims set anys. Després que Mas no tanqués la porta a incorporar Josep Antoni Duran i Lleida en el seu hipotètic executiu, el secretari general de CiU va reiterar la seva disposició a tornar a la política catalana. Diu que està “molt bé” a Madrid, però que Mas té l'última paraula.

Les claus

Els milions que van a Madrid i no tornen

O.A.-E

La informació és poder, diuen, i no va ser fins al 2008, un any abans de l'últim acord de finançament, que l'Estat va xifrar per primera vegada el dèficit fiscal de Catalunya. És a dir, el volum d'ingressos que els catalans aporten a l'Estat i que no tornen. Les úniques dades que va fer públiques el govern espanyol eren del 2005, quan el dèficit fiscal va ascendir a 14.800 milions, segons el mètode de càlcul del flux monetari. La quantitat equival al 8,7% del PIB català.

Catalunya és el segon territori que més contribueix a l'Estat en relació amb la seva riquesa. Per davant, només té les Illes Balears. Per darrere, Madrid i el País Valencià.

Les xifres catalanes

Poc abans que ho fes l'Estat, el govern de la Generalitat va fer públiques les seves pròpies dades, elaborades per un grup d'experts. El saldo negatiu, d'acord amb el mateix mètode de càlcul, s'elevava a 16.735 milions el 2005. La mitjana entre el 2002 i el 2005 arribava als 13.832 milions. El model de finançament de CiU, a més de voler reduir el dèficit a la meitat, dóna al govern el mànec de la paella. D'entrada, Catalunya hauria recaptat tots els impostos, abans de compensar l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona