Política

Precampanya electoral

Esquerra Republicana

Vidal-Quadras en femení

Puigcercós afirma que Sánchez-Camacho és “la versió femenina” de l'expresident del PP

Vol que Artur Mas signi que no pactarà ni amb els populars ni amb Plataforma per Catalunya, que titlla de “xenòfobs”

Esquerra enyora Josep Piqué. La bel·ligerància del PP actual a l'hora d'atiar el debat de la immi­gració situa l'expre­si­dent popu­lar com un diri­gent “cen­trat i mode­rat”, segons el can­di­dat d'Esquerra. Joan Puig­cercós sosté que si CiU va anar al notari per dei­xar escrit que no faria pac­tes poste­lec­to­rals amb Piqué l'any 2006, la fede­ració hau­ria de fer el mateix ara en relació amb Alícia Sánchez-Camacho. El diri­gent repu­blicà va des­criure ahir la pre­si­denta popu­lar com “la versió feme­nina” de l'euro­di­pu­tat Alejo Vidal-Qua­dras.

En una con­ferència a la Uni­ver­si­tat Pom­peu Fabra amb cata­lans ori­gi­na­ris d'arreu del món, amb el títol Un sol poble, Puig­cercós va equi­pa­rar el dis­curs del PP al de Pla­ta­forma per Cata­lu­nya, just l'endemà que Sánchez-Camacho acusés els governs de Jordi Pujol d'haver pri­o­rit­zat la immi­gració no lla­tina per “no entor­pir la cons­trucció naci­o­na­lista”. El líder d'Esquerra va ins­tar els par­tits “de tra­dició democràtica” a tan­car un acord per traçar una línia ver­me­lla, com s'ha fet en alguns estats euro­peus, i com­pro­me­tre's a no for­mar governs amb for­ma­ci­ons racis­tes o xenòfobes. “Si CiU i el PSC no hi estan d'acord, no hi pac­ta­rem”, va avançar.

Puig­cercós rebutja que s'uti­litzi la immi­gració per gua­nyar vots, tal com recull el Pacte Naci­o­nal per a la Immi­gració, que el PP no va subs­criure, i explica el rebuig als nou­vin­guts per una qüestió de des­co­nei­xe­ment: “No hi ha odi, hi ha por del que és des­co­ne­gut”. Per com­ba­tre-ho, des d'Esquerra posen com a pri­o­ri­tat l'edu­cació per evi­tar l'exclusió social, amb lleis del govern tri­par­tit com la LEC o la d'aco­llida. “No dema­nem a ningú que renunciï als seus orígens o a la llen­gua”, va subrat­llar. Puig­cercós va posar com a exem­ple els cata­lans emi­grats durant la guerra o la post­guerra a l'Amèrica Lla­tina, i va reme­mo­rar la visita que va fer a l'agost a l'Argen­tina, on hi ha sego­nes i ter­ce­res gene­ra­ci­ons de cata­lans que pot­ser no han tre­pit­jat mai Cata­lu­nya però que par­len català, “duen Cata­lu­nya al cor” i alhora se sen­ten argen­tins. Les pre­gun­tes dels assis­tents van evi­den­ciar que Cata­lu­nya pràcti­ca­ment no dis­posa de com­petències per ges­ti­o­nar el fet migra­tori: el flux d'entrada al país, els per­mi­sos de tre­ball (excepte l'ini­cial), la regu­lació del dret a vot... Puig­cercós, flan­que­jat pel secre­tari per a la Immi­gració, Oriol Amorós, va haver de fer rebo­tar la pilota cap a l'Estat. En tot cas, Esquerra ja té pre­pa­rada una cam­pa­nya de foment del vot entre el col·lec­tiu d'immi­grats amb vista a les elec­ci­ons muni­ci­pals del maig de l'any que ve.

La Cata­lu­nya “pura”

Si actu­al­ment Cata­lu­nya fos poblada només pels cata­lans d'ori­gen nas­cuts a par­tir de l'any 1900, sola­ment hi hau­ria 2,7 mili­ons de per­so­nes, segons Amorós. “La pit­jor ene­miga de la Cata­lu­nya lliure és la Cata­lu­nya pura”, va sen­ten­ciar Puig­cercós, que va abo­mi­nar el “fals debat” que suposa la dico­to­mia “immi­gració sí, immi­gració no”. El can­di­dat inde­pen­den­tista va advo­car perquè la con­dició d'immi­grant sigui només tem­po­ral. Con­si­dera que per asso­lir aquest objec­tiu cal una dosi de volun­tat de les per­so­nes immi­gra­des de voler-se inte­grar, d'esforç de la soci­e­tat per “veure els nou­vin­guts com a naci­o­nals” i un marc legal que ho afa­vo­reixi.

Sense immigració.
Sense els nouvinguts dels segles XX i XXI, a Catalunya només hi hauria 2,7 milions de persones, segons càlculs del secretari per a la Immigració.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.