Política

El veto del PSC va impedir al Parlament investigar un clar indici del cas del 4%

Els socialistes es van oposar a la compareixença d'un directiu d'Altraforma a la comissió del cas Palau

La fiscalia creu que l'empresa integra la trama Millet

El 13 de juliol passat els vots dels diputats del PSC, sumats als de Convergència i Unió, van impedir que hagués de comparèixer davant la comissió parlamentària que investigava del cas del Palau de la Música un responsable de l'empresa Altraforma. Aquesta és ara una de les empreses que surten referides en l'escrit de la fiscalia sobre el presumpte finançament irregular de CDC entregat al jutjat que investiga el lladronici protagonitzat per Fèlix Millet, i de qui el ministeri públic demana la imputació del seu representant legal.

Però aquell dia, al Parlament, el PSC va considerar que no hi havia motius per investigar a fons aquesta empresa, tot i que aleshores ja hi havia indicis i proves documentals que podia estar implicada en la suposada trama de finançament irregular. Altraforma, com les empreses Hispart, New Letter i Leter Graphic, hauria cobrat de Ferrovial a través del Palauper unes feines que, realment, va fer per Convergència.

Hi ha constància que Altraforma va fer feines per a les campanyes electorals de CiU de l'any 1999 i del 2006. Una documentació intervinguda a Millet i datada el 2007 relaciona el cobrament de 191.316 euros de Ferrovial amb els pagaments a les empreses Hispart i Altraforma. Les dues van rebre 60.000 euros i la resta de diners van anar a parar a Millet i la Fundació de l'Orfeó.

Era sobre aquestes evidències que el grup d'Esquerra pretenia fer comparèixer al Parlament els propietaris d'Altraforma, dirigida per Laia Vilajoana, filla del senador de CiU, Jordi Vilajoana, que té una participació del 12% a l'empresa. El diputat d'ERC, Pere Bosch, va demanar que es votés aquesta petició de compareixença i la d'Esteve Escuer, un dels homes forts de CDC a l'Ametlla del Vallès i que hauria rebut de Millet almenys 58.000 euros, la major part el 2002.

La proposta feta per Pere Bosch va tenir el suport del seu grup i dels diputats d'Iniciativa, el Partit Popular i Ciutadans, un total de 50. S'hi van oposar els 85 diputats que van resultar de la suma del vot de convergents i socialistes. Així doncs, les compareixences van quedar rebutjades.

El vot del PSC no deixa de ser sorprenent si es té en compte que es va produir uns minuts després que el diputat socialista Jordi Terrades i l'exconseller d'Obres Públiques, Felip Puig, van debatre sobre Altraforma i la relació d'aquesta empresa amb CDC, en el marc de la compareixença de Puig a la comissió d'investigació del cas Palau.

“Ja li dic jo que sí”

En el diàleg entre tos dos, reproduït en aquesta pàgina, Terrades li va demanar a Puig sobre la intervenció d'Altraforma en la campanya convergent del 2006 i l'exconseller va dir que ho desconeixia. “Ja li dic jo que sí”, va respondre aleshores el diputat socialista que va citar com a font de coneixement la Sindicatura de Comptes.

Aquell dia va comparèixer també al Parlament un altre exconseller de CiU, Pere Macias, que també va ser interrogat per Jordi Terrades, mentre el seu company de grup Joan Ferran es va mantenir al marge del debat, en un discret segon pla, com durant tota la comissió. Contrasta aquesta actitud amb la reacció fulminant que Ferran va tenir dimarts passat demanant explicacions a Artur Mas després que es fes públic l'escrit de la fiscalia sobre el 4%. El líder de CiU va recordar, aleshores, que els socialistes també van votar contra la compareixença d'Artur Mas al Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona