Política

El PSC es resigna

La marxa a Foment de l'home de confiança de Montilla evidencia la falta de confiança dels socialistes en els resultats del 28-N

El partit recorre a missatges propis de l'oposició en la seva precampanya

En la cursa cap a les eleccions del 28-N, José Montilla ha perdut a la seva mà dreta, Isaías Taboas, en els darrers metres. Taboas deixarà de ser secretari general de la Presidència per incorporar-se –avui serà nomenat pel Consell de Ministres– com a nou secretari d'estat de Transports, a les ordres del ministre de Foment, José Blanco. El moviment, significatiu, es produeix una setmana abans de l'inici de la campanya electoral i a tres dels comicis i, en espera que avui transcendeixi el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió, amb totes les enquestes coincidint en una clatellada dels socialistes el 28-N. Abans que Taboas, ja va plegar del govern la secretària per la UE, Anna Terrón, que es va incorporar com a secretària d'estat d'Immigració.

L'ànim no és de victòria, com reconeixen en privat i com s'adverteix en els darrers moviments del partit. El PSC s'ha agafat a l'alè d'optimisme provinent de Madrid després de la remodelació del govern espanyol feta per Rodríguez Zapatero –malgrat que han perdut un ministre– i alguns dirigents admetien amb alleujament que pot servir per capgirar el sentiment de resignació en el qual detecten que s'ha instal·lat l'electorat, que els sondejos apunten com un dels més desmobilitzats enfront dels de CiU. Amb aquest esperit venien des del PSC el fitxatge de Taboas pel Ministeri de Foment.

Més enllà de les propostes, l'ambient es detecta en la campanya dels socialistes, al contraatac i, per ara, molt centrada en el cos a cos amb la federació i el seu candidat, Artur Mas. S'han decantat per lemes que experts consultats per aquest diari situen com a propis d'un partit d'oposició. Amb l'exemple de Artur Mas de lo mismo –un joc de paraules amb el cognom del presidenciable de CiU que només funciona en castellà– o un gag inspirat en La vida de Bryan dels Monty Python que fa Mas protagonista. També és palpable en els últims cartells presentats. Ni independentista ni de dretes, definidor de José Montilla, però també al contraatac, tant de CiU com d'Esquerra, soci incòmode del qual intenten desmarcar-se tot i compartir govern.

Tot per decidir

El PSC també dedica esforços a llançar un missatge d'optimisme en el sentit que no està tot perdut. “Tot està per decidir”, proclamava Montilla en tancar la convenció programàtica dels socialistes. Missatge que es va repetint acte rere acte on recorda que les urnes del 28-N encara estan per omplir. Amb tot, el subconscient va trair ahir el candidat socialista, que va assegurar que Artur Mas atacava “l'oposició i la fiscalia” pel cas Palau, quan en realitat Montilla volia referir-se al govern.

L'oposició va valorar la marxa de Taboas del govern com la prova que, a tres setmanes del 28-N, l'executiu és “un campi qui pugui”, en paraules de Mas. El líder de CiU espera poder col·laborar amb Taboas si es converteix en el proper president de la Generalitat. Els socis del tripartit, en canvi, van fer un balanç positiu. Des d'ERC, el seu president, Joan Puigcercós, espera que pugui revertir els dèficits catalans en transports.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona