Política

CiU manté l'avantatge

Artur Mas s'endú el 24,4% dels vots i supera José Montilla en deu punts

CiU guanyaria les eleccions amb un 24,4% dels vots. Segons l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, Artur Mas supera en deu punts José Montilla en la cursa cap a la presidència de la Generalitat. I és que el PSC s'enduria tan sols el 14,2% de les paperetes. L'entrellat de tot plegat rau en el fet que, tot i que la federació té una lleugera davallada en la intenció de vot respecte a l'últim baròmetre (de finals de juny i principis de juliol), els socialistes no han aconseguit remuntar ni una dècima el seu resultat en els últims mesos.

ERC, el PP i Ciutadans, sí: ascendeixen, respectivament, fins al 7,4%, el 6,2% i el 2,1%. ICV-EUiA, en canvi, baixa fins al 5,2%. El treball de camp es va dur a terme entre l'11 i el 22 d'octubre.

De fora a dins?

Una de les principals sorpreses del sondeig, però, està en bloc de les candidatures extraparlamentàries. Solidaritat Catalana per la Independència, fins ara no detectada pel CEO, suma un 1,7% dels vots. Aquest organisme dependent del govern no fa mai projeccions en escons, però la música que es desprèn dels percentatges és que Joan Laporta aconseguiria entrar al Parlament si el 28-N la participació és baixa. “De moment, és al parc de la Ciutadella”, va apuntar Gabriel Colomé, director del CEO. Reagrupament, en canvi, sembla que estaria més lluny, amb un 0,9% dels suports.

Per Colomé, preveure la participació en unes eleccions és tan complicat com esbrinar “la fórmula de la Coca-Cola”. La raó és que una part dels enquestats acostumen a mentir a l'hora de declarar si aniran a votar o si no hi aniran, perquè el políticament correcte és fer-ho. Per aquesta raó s'ha d'agafar amb pinces el fet que el 64,5% asseguri que es deixarà veure pel seu col·legi electoral.

El vot en blanc, al podi

Al contrari del que pugui semblar, ERC no és la tercera força de Catalunya, sinó el vot en blanc. Un 7,6% dels catalans asseguen que manifestarà la seva insatisfacció amb l'statu quo d'aquesta manera. El 23,4% dels catalans parla de la insatisfacció amb la política com un dels principals problemes del país. La superen, evidentment, els indicadors que tenen a veure amb la crisi: l'atur i la precarietat laboral (66,3%) i el funcionament de l'economia (30,1%). El gruix dels indecisos es manté. Hi ha més ciutadans que encara dubten a qui votar que no pas electors del PSC. Gairebé són els mateixos que es decanten per CiU: un 22,4% no sap o no contesta en qui dipositarà la seva confiança el dia de les eleccions. Amb vista als pròxims comicis espanyols, els de Montilla s'endurien el 20,2% dels vots, a tocar del 18,2% dels de Mas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona