Política

El PSC centra la campanya en les sortides de la crisi

El cap de llista Joaquim Nadal va presentar ahir el programa gironí

Afirma que el govern ha complert més d'un 80% de les propostes del 2006 i que s'han resolt assignatures pendents de CiU

El PSC va dibuixar ahir les línies del què serà la seva campanya electoral, amb la presentació del programa que va fer al centre cultural la Mercè de Girona i davant un auditori gairebé ple. Les mesures per sortir de la crisi, les polítiques socials, la valoració de l'obra de govern i la contraposició del seu programa amb “l'ambigüitat” de CiU seran els eixos en què els socialistes gironins concentraran els esforços d'ara fins al dia de les eleccions.

El més important, va quedar clar, serà la crisi econòmica. Per deixar-la enrere, el PSC destina al món econòmic el capítol més extens de les 84 pàgines d'un programa que, tal com va recordar el cap de llista, Joaquim Nadal, “és estrictament gironí, una cosa que cap altre partit ha fet, i que per a nosaltres ja és una tradició a què ens va empènyer Ernest Lluch”. Pia Bosch, número 4 de la llista, explicava que els compromisos del PSC “són realistes però ambiciosos, i són el resultat d'anar a parlar sector per sector i poble per poble per conèixer les seves necessitats”. En el context actual, va aprofundir en el fet que, si bé moltes de les mesures exigeixen inversió pública, en moltes d'altres es tracta de desenvolupar idees i programes que, amb un mínim –o cap– cost econòmic, permetin rellançar l'economia de les comarques gironines. L'exemple per explicar-ho el va posar Nadal, amb la neteja dels canals de Santa Margarida de Roses: “Amb només 30.000 euros hem desenterrat dècades d'incúria i ens hem posicionat amb els ajuntaments en contra de les propostes d'atermenament de l'Estat per millorar l'economia turística i fer de la nàutica un revulsiu a la zona”.

Amb aquestes propostes transversals el PSC vol crear llocs de treball, millorar la cohesió social i afavorir el creixement econòmic. Incentius fiscals per a emprenedors, fomentar la col·laboració entre la recerca i l'empresa privada o la diversificació turística són alguns dels exemples del programa en matèria econòmica. “Hem de tornar a l'essència de la política, tancar la fractura actual amb la ciutadania, generar expectatives i recuperar el crèdit i la seguretat en la societat”, segons Nadal. En infraestructures, va apostar per complir la planificació actual, “construir les carreteres justes, les que continuen sent una assignatura pendent”, i per un model ferroviari que separi l'alta velocitat de les Rodalies en l'àmbit de Girona, objectiu que considera que es podrà assolir quan entri en servei el TAV i gràcies també al traspàs dels Regionals a la Generalitat, que serà efectiu a partir de l'1 de gener.

Pel que fa a les perspectives electorals, el cap de llista socialista no es va voler posar cap objectiu més enllà de “governar Catalunya sense cap hipoteca”, en referència a unes condicions i actituds dels socis del pacte actual “que fan impossible repetir-lo”, tot i defensar amb xifres, obres i projectes l'acció de govern. Per diferenciar el PSC de la resta, va insistir en el model “de propostes concretes i catalanisme social” davant “les grans paraules de l'oposició”. Per a CiU, tot i no anomenar-los, van ser els atacs més durs: “Ja coneixem les seves polítiques, que no van aportar res de significatiu a la societat catalana, i el seu retorn no és un canvi, és un retorn al ja conegut”. Nadal creu que els últims governs han permès desencallar projectes històrics i començar-ne de nous, i va criticar CiU perquè “es pensen que amb l'ambigüitat n'hi ha prou per tornar a governar Catalunya”, i va posar com a exemple la variant de la Bisbal i el nou Trueta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona