Política

El candidat ens visita

Joan Herrera. (ICV-EUiA)

Míster Exemple

Joan Herrera és del Barça –gol nord, segona graderia, carnets manllevats–, i un dels seus ídols futbolístics de la infantesa va ser Bakero. Al candidat d'ICV-EUiA es fa difícil imaginar-lo cridant per un partit de futbol i movent-se amb la contundència de Bakero. Més aviat sembla avesat al driblatge tècnic i serè –estil mitja volta de Xavi Hernàndez–, al driblatge que li permet portar la conversa al seu terreny, al seu discurs ecosocialista que, en desplegar les ales, ho fa carregat de pedagogia, farcit d'exemples pràctics. Molts exemples.

En la conversa amb els directors i caps dels diaris Avui i El Punt, ahir, en la visita a la redacció, Herrera repeteix un grapat de cops: “Us posaré un exemple”. I, repassant amb la mirada tots els qui l'envolten, com marquen els cànons dels discursos curosos, va i posa l'exemple: que si “s'han de mantenir els estímuls econòmics” per reflotar l'economia, que si el cas d'una noia de Santa Coloma de Gramenet desnonada, que si cal una regeneració democràtica i fer públic “el patrimoni propi”. En una ocasió, fins i tot, no només anuncia que posa l'exemple, sinó que el posa per demostrar que “les nostres referències –d'ICV-EUiA– són bastant àmplies”.

Sap que li pengen un seguit d'etiquetes i fa un cert esforç per espolsar-se-les, o com a mínim, per espolsar l'anècdota que pesa sobre l'etiqueta. És el cas d'anar amb bicicleta, una llufa que, segons com, es diria que el molesta. “Per fer política has d'evitar anar amb bici?”. Explica, “per posar un exemple”, els beneficis que reporten més bicicletes en circulació i menys emissions de diòxid de carboni. I aquí ofereix un punt de distensió –i d'humor– en confessar que, de jove, va patir un accident de bicicleta que li va deixar el nas tal i com el té actualment. “Per això abans era més guapo o menys lleig que ara”, bromeja, però sense gaire concessions iròniques: no va ser per militància que després va tornar agafar la bicicleta –quatre anys després, en concret. “No, militància no, serem un país normal quan estigui normalitzat anar en bici”. I creu que “hi estem a punt”. En un no-res, ja tornem a estar seriosos i vénen més exemples, com la necessitat de potenciar Rodalies o la cultura popular, amb “el bon exemple” recent dels castellers.

Pedagògic

Enderiat a fer entenedor el discurs (aclapara tant de neguit “social” i “ètic”), i com per completar aquest bé de Déu de pedagogia, agafa un full de la taula amb naturalitat i amb la mà esquerra hi escriu xifres i idees mentre parla. Pausat i amb poques variacions de to.

A pesar de la contenció en les formes, Herrera regala algunes contundències amagades. Un exemple són les mitges maratons i triatlons que fa. De petit, va fer natació al Júpiter, club del barri de la Verneda de Barcelona, i el seu millor temps en una mitja és d'1 hora i 45 minuts, gens menyspreable.

Un segon exemple són les amistats que va conrear en el seu pas de diputat a Madrid. “És molt típic de Madrid que es fotin –l'únic cop que fa servir aquest verb gruixut– la cavalleria per sobre i després se'n vagin a fer unes canyes”. Pel que diu, un company d'aquestes cerveses “post-ens-les-hem-fotut” devia ser un personatge políticament als antípodes d'ell: Vicente Martínez Pujalte, el polèmic diputat del PP, que, segons Herrera, “és sorprenentment simpàtic”. I un tercer exemple, encara, dels seus trucs contundents ocults, en forma de dard a la campanya socialista que equipara votar Montilla amb tenir un orgasme: “És una frivolització de la política, no és creïble tenir un orgasme votant ningú”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA