Política

CARMEL MÒDOL

CAP DE LLISTA PER LLEIDA D'ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA (ERC)

“Agricultura s'ha d'enfortir amb noves competències”

Defensa que la gestió de les ZEPA es faci des del territori

Si hi ha excedents i amb compensacions, és favorable a cedir-ne a l'àrea de Barcelona

PERFIL
És la veu de la pagesia i el món rural a ERC, on va entrar el 1986 i ara és vicesecretari general de Política Institucional. Aquest enginyer agrícola nascut a Montoliu de Lleida, ha treballat en diferents empreses del sector agrícola, i n'ha constituït una de dedicada a la producció i comercialització de fruita dolça.

Tot i l'adversitat que assenyalen les enquestes, ERC s'ha fixat com a objectiu repetir els resultats de fa quatre anys a Lleida, quan va aconseguir tres diputats.

Quines són les tres obres estratègiques que ha fet el govern a Lleida?

Més de vint anys parlant de l'aeroport, però ara tenim un aeroport que ens permet una major musculatura econòmica. El canal Segarra-Garrigues, que s'ha tirat endavant, trobant una solució raonable als plans d'usos i gestió de les ZEPA. Els òrgans de gestió de les ZEPA han de ser territorials, en tot cas amb la supervisió de la Generalitat. La darrera és un compendi d'equipaments i infraestructures disseminats per les comarques amb l'objectiu d'augmentar-ne la qualitat de vida, independentment de la bandera política de cada ajuntament.

Els experts diuen que els aeroports que tenen una distància tant curta respecte l'aeroport central no són rendibles.

L'aeroport d'Alguaire ha superat les expectatives del pla de negoci. Reus i Girona també reben ajuts de l'administració, perquè el retorn no és tant pel propi negoci sinó per l'impacte extern. L'Estat ens ha de permetre sortir i relacionar-nos amb més companyies, i anar incorporant mercaderies, com els productes agroalimentaris transformats, que són la base del nostra economia.

És favorable a continuar l'A-27 o seria millor que l'AP-2 fos gratuïta?

La nostra opció per la variant sud de Lleida és la gratuïtat entre l'entrada de la ciutat i Alcarràs. El conseller Nadal no en volia saber res i vam arribar a un pacte de no prendre cap decisió sense acord mutu. Si fan l'A-2 fins a Saragossa, l'AP-2 no anirà tant carregada de trànsit i ens semblaria perfecte que fos gratuïta. Ara, millor això que fer com CiU que ha entrat una esmena a Madrid per tal de compensar econòmicament les concessionàries de les autopistes de Madrid per on no passen cotxes, perquè està farcit d'autovies.

A Lleida hi ha sectors que reclamen tenir parcs comercials. CiU vol reformar la llei de comerç aprovada pel tripartit.

Aquí tenim comerç de proximitat, el que omple els carrers de Mollerussa i Tàrrega els dissabtes. Està a càrrec de gent d'aquí, els guanys es queden aquí i donen feina a gent d'aquí. Movem l'economia amb aquest sistema i continuarem defensant-lo. No ens oposem a la implantació d'una gran superfície, però en trama urbana consolidada.

L'Ajuntament de Lleida ha acusat la conselleria de Comerç de posar entrebancs perquè vingui el Corte Inglés.

El Corte Inglés mai ha manifestat públicament que vol venir a Lleida. L'alcalde diu que es perd l'oportunitat de crear mil llocs de feina. Demostrem que no se'n destruiran dos mil dels que ja tenim. A França ja ha passat: la vida es desplaça en aquests centres comercials. És un model caducat.

Què proposen per sortir de l'atzucac de la paralització de la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran?

Aquí es feia un discurs molt territorial, però a l'hora de la veritat, totes les inversions anaven a Barcelona. Volem que l'Aran i l'Alt Pirineu tinguin veu pròpia i poder polític. La vegueria permet disminuir la càrrega de representació política i una organització territorial més eficient. L'alcalde de Lleida no vol perdre poder, segons la seva visió, però no n'oferix raons objectives. La tenim empantanada, perquè segons el Constitucional, la modificació dels límits provincials depèn de Madrid. Nosaltres havíem d'escriure'n el full de ruta.

S'han de fer els jocs d'hivern al Pirineu?

Ens convé una reforma integral del lleure de neu. Els aragonesos s'han estructurat fent Aramon. En primera instància, competeix a les empreses del sector. Però tenim una bona base infraestructural per demanar els jocs. Sense el reforç de Barcelona, Jaca ens porta avantatge. La vegueria hauria d'encapçalar la candidatura.

Les tres prioritats per a les comarques de Lleida que queden a l'agenda?

Reestructurar el departament d'Agricultura. A Catalunya, el medi natural és el medi rural. Cal una conselleria amb les actuals competència incorporant-hi les actuals de Medi Natural, explotació forestal, agents rurals, cinegètica, la part relacionada de l'Agència Catalana de l'Aigua, salut animal i inspeccions a escorxadors. Una finestreta única pel món rural i la pagesia. Si ho aconseguim, volem administrar-la nosaltres aquesta conselleria. Artur Mas no ha fet ni una sola referència a l'agricultura. És la seva manera d'entendre el país. Cal un pla nacional per l'agricultura i l'alimentació, interdepartamental i liderat pel president de la Generalitat, amb un objectiu: fer una concertació del món urbà i el rural. Uns tenen garantit aliments en quantitat i qualitat, i els altres, preus justos. És un compromís de país.

Recuperarien la idea de posar la seu de la conselleria a Lleida?

No forma part de les prioritats. Tot el sector a curt termini la vol a Barcelona, perquè tots els àmbits amb els que s'han de relacionar són allà. Lleida és la zona amb més potencial agrícola, però volem un país en xarxa. El que s'ha de buscar és l'eficiència.

Vostè és partidari de la interconnexió del Segre per garantir l'abastament metropolità en cas de sequera?

Som el mateix país, i a cal atendre les necessitats de tothom de forma solidària i concertada. L'aigua del Segre ha de cobrir les necessitats de les terres de Lleida. I si hi ha excedents, podria anar-hi, rebent en justa correspondència més recursos pel territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona