Política

Sense cara a cara

La Junta Electoral tomba la proposta d'última hora de Montilla de celebrar un debat televisat amb Mas

La iniciativa no va tenir en compte el fet que calien cinc dies de marge

L'errada provoca una jornada rocambolesca

La pro­posta que va fer José Mon­ti­lla de cele­brar in extre­mis un debat cara a cara tele­vi­sat amb Artur Mas va fra­cas­sar ahir al ves­pre, i d'aquesta manera es va tan­car la jor­nada més rocam­bo­lesca que ha vis­cut mai una cam­pa­nya d'elec­ci­ons cata­la­nes. Una hora abans de l'inici pre­vist del pro­grama a TV3, la Junta Elec­to­ral Cen­tral tom­bava la ini­ci­a­tiva del pre­si­dent per una­ni­mi­tat, de la mateixa manera que ja havia fet al mig­dia la Junta Elec­to­ral de Bar­ce­lona.

La idea de l'equip de cam­pa­nya del PSC, que Mon­ti­lla va anun­ciar en el minut final del debat de dilluns a TV3 i que Artur Mas va accep­tar sense remu­gar, ama­gava un error. No va tenir en compte que per cele­brar un cara a cara d'aques­tes carac­terísti­ques cal comu­ni­car-ho a la Junta Elec­to­ral almenys amb cinc dies d'ante­lació. I això és pre­ci­sa­ment el que va argu­men­tar l'òrgan com­pe­tent en la seva reso­lució per pro­hi­bir-lo. No era pos­si­ble, doncs, ni cele­brar el cara a cara a TV3 ni en cap tele­visió pri­vada com també es plan­te­java com a pos­si­ble alter­na­tiva.

Qua­tre dies

La cele­bració o no del debat va fer mal­gas­tar ahir la jor­nada de cam­pa­nya elec­to­ral, quan ja només fal­ta­ven qua­tre dies per al dia de reflexió. Cada dia hi ha menys peix per ven­dre, això es comença a notar, i per­dre dies es paga molt car en el cas dels par­tits que tenen l'elec­to­rat més des­mo­bi­lit­zat. Per això és sig­ni­fi­ca­tiu des d'un punt de vista polític que Mon­ti­lla, que ahir va aca­bar sense fer cap míting de cam­pa­nya, no hagi pogut uti­lit­zar el que sobre el paper era un gran car­tutx elec­to­ral. El cara a cara amb Mas era la dar­rera opció del líder del PSC per inten­tar moure vots de manera sig­ni­fi­ca­tiva abans de diven­dres. No n'hi haurà cap més, lle­vat que no apa­re­gui un fet improvís de pro­por­ci­ons des­co­mu­nals.

Només de trans­cen­dir que el debat cara a cara no se cele­bra­ria, va créixer la pugna entre CiU i el PSC sobre les cau­ses que havien fet que final­ment no es pogués fer. Els naci­o­na­lis­tes van lamen­tar en un comu­ni­cat que Mon­ti­lla “s'aixequés de la taula de nego­ci­ació” arran d'unes decla­ra­ci­ons que fa set­ma­nes va fer Felip Puig, i que no tornés a repren­dre la qüestió fins dilluns pas­sat. El PSC va asse­gu­rar, en canvi, que Artur Mas “no ha vol­gut debats durant tota la cam­pa­nya”, perquè es negava a fer-ne un en català i un en cas­tellà com recla­ma­ven els soci­a­lis­tes.

Alguns diri­gents del PSC insis­tien encara ahir al ves­pre a inten­tar fer el debat fos com fos, com ara la con­se­llera Marina Geli. De manera infruc­tu­osa, la titu­lar de Sani­tat va arri­bar a sug­ge­rir que es fes el cara a cara des d'Andorra, que no està sot­mesa a la legis­lació elec­to­ral espa­nyola. El fet que la Junta Elec­to­ral de Bar­ce­lona, que es va reu­nir al mig­dia, tras­lladés la qüestió a la Junta Elec­to­ral Cen­tral va tenir tots els par­tits pen­dents de si se cele­brava o no el debat tele­vi­sat. TV3 va arri­bar a mun­tar fins i tot l'esce­nari del cara a cara, per si al final que­dava auto­rit­zat, amb dos faris­tols i un ter­cer per al mode­ra­dor, Josep Cuní. La tele­visió cata­lana es va pre­ve­nir per si al final hi havia con­tra­or­dre i s'auto­rit­zava l'emissió del debat.

La notícia de la pro­hi­bició defi­ni­tiva del debat, havent-se deses­ti­mat els recur­sos pre­sen­tats pel PSC i CiU, no va sal­tar fins a les 21.40 del ves­pre, quan en teo­ria Artur Mas i José Mon­ti­lla ja hau­rien d'haver estat als estu­dis de TVC maqui­llant-se per sor­tir al plató, tal com es fa habi­tu­al­ment. L'inici del pro­grama frus­trat estava pro­gra­mat per a les 22.30 de la nit.

Ahir al ves­pre diri­gents de la majo­ria de par­tits expres­sa­ven un punt de frus­tració, fins i tot a través de les xar­xes soci­als, perquè aquesta haurà estat final­ment una cam­pa­nya elec­to­ral de només catorze dies. Se'n va per­dre un de sen­cer ahir amb la dis­cussió sobre si cele­brar o no el cara a cara.

Tot ple­gat ha succeït quan segons els son­de­jos les elec­ci­ons de diu­menge vinent se cele­bra­ran en un clima de des­a­fecció política supe­rior al de fa qua­tre anys. Caldrà veure com es tra­duirà el deci­siu 28-N en la par­ti­ci­pació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.