Política

ELECCIONS AL PARLAMENT DE CAtalunya 2010

ERC deixa de ser la segona força al pla de Lleida

CiU eixampla el marge del lideratge a Urgell, Garrigues, Noguera, Pla d'Urgell i Segarra, on guanya de carrer

Solidaritat avança IC-V, que perd la meitat dels vots, i el PP manté la quota

Victòria sense pal·liatius de CiU a totes les comarques de la plana lleidatana, on s'ha emportat pràcticament la meitat del global dels vots, amb pocs punts de diferència intercomarcal. El partit liderat per Artur Mas ha eixamplat així la diferència amb la resta de candidatures, ja que el 2006 ja va guanyar amb alts percentatges al pla. La perjudicada més clara d'aquestes eleccions ha estat Esquerra Republicana, que ha deixat de ser la segona força més votada a la Noguera, Pla d'Urgell, Urgell, Garrigues i Segarra.

ERC ha perdut més de la meitat dels vots a comarques tant significatives com les Garrigues. No obstant això, a les Borges Blanques -governada per Esquerra (1.200 vots, el 12%)- sí manté la segona posició, tot i la forta mossegada electoral de Solidaritat i Reagrupament (684 vots). La nova força política al Parlament, Solidaritat Catalana per la Independència no ha aconseguit arribar al 5% dels vots a la plana, i ha basculat entre el 3,5% a la Noguera al 4,6% a les Garrigues, però ha tret un bon resultat, ja que ha avançat a IC-V en tota la zona. La suma dels seus vots amb els de Reagrupament no expliquen, per ells sols, la davallada d'Esquerra.

La divisió de l'independentisme i l'enlairament de CiU han permès que el Partit dels Socialistes ocupin ara el lloc dels republicans, tot i perdre també milers de vots respecte els comicis del 2006 a aquestes comarques. A Tàrrega, amb alcalde socialista i govern tripartit, el PSC ha perdut nou punts de quota electoral, mentre que CiU n'ha sumat 10. Un cop més, l'ase dels cops ha estat ERC, que s'hi ha deixat un miler de vots (menys 14%). L'altra força del tripartit, IC-V, ha sortit tant malparada com Esquerra a la plana de Lleida, ja que ha perdut a totes les comarques la meitat dels vots. Els ecosocialistes s'han enfonsat especialment a l'Urgell, on s'han quedat en setè lloc. A les Garrigues, Segarra, Pla d'Urgell i Noguera, partit liderat per Joan Laporta liha arrabassat la posició.

El PP s'ha situat en tercer lloc a Balaguer i Cervera , darrera el PSC. Tot i això, a les comarques del pla, el PP no ha augmentat significativament la quota electoral, en contrast amb la resta de la demarcació de Lleida, que en global ha seguit la tendència nacional i s'ha situat com a tercera força.

Crida l'atenció que l'escissió lleidatana de la Plataforma per Catalunya (PxC) de Josep Anglada, Partit per Catalunya (PxCat) que compta amb dos regidors a Cervera i va ser la segona força més votada a les municipals del 2007, ha assolit un suport ínfim. Així, el PxCat sols ha aconseguit el 1,1%, enfront del 3% del parit d'Anglada.

LA XIFRA

50%
és la quota electoral
que ha assolit CiU, i la que ha perdut IC-V a la majoria de comarques del pla, on se situa per darrera Solidaritat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

ERC promet arribar al 2% en el pressupost de Cultura l’any vinent

barcelona

El PP demana el vot a qui estigui preocupat per l’ocupació i la inseguretat

GIRONA
rússia

Putin avisa que les forces estratègiques de Moscou estan “preparades pel combat”

barcelona

Eloi Badia: “Recuperarem la sisena hora a l’escola pública”

l’escala

La CUP es compromet a preservar la Gola del Fluvià

sant pere pescador
Estats units

Biden amenaça Israel de deixar d’enviar bombes i munició si envaeix Rafah

barcelona
Joan Duran i Poble
Cap de l’oposició a Caldes de Montbui (ara Caldes)

“Som partidaris de fer petites grans accions de poble”

Caldes de Montbui
Laia Cañigueral
Candidata d'ERC per Girona

“Estem invertint perquè ni una gota del Ter vagi a Barcelona”

Girona
la crònica

Hard Rock, el nom i la cosa