Política

ERC manté el tercer lloc a mig país

Els republicans retenen la segona posició a la Conca de Barberà, el Pla de l'Estany i el Solsonès

Retrocedeixen al darrere d'ICV a l'àrea de Barcelona

Puigcercós ha guanyat a només cinc municipis

Solidaritat avança Esquerra a Osona i Reagrupament ho fa
a la Cerdanya

Esquerra és la tercera força a la meitat més una de les comarques de Catalunya.

A onze d'aquestes, esdevé la quarta força, al darrere del PP, mentre que en sis casos davalla fins al cinquè lloc del rànquing de formacions parlamentàries, a rebuf d'ICV-EUiA. On el resultat és més dolent és a l'àrea de Barcelona: al Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Garraf. A la Val d'Aran, Puigcercós gairebé empata amb Joan Herrera. A l'altre extrem hi ha la Conca de Barberà, el Pla de l'Estany i el Solsonès, on Esquerra se situa només al darrere de CiU.

Entre els casos particulars més significatius hi ha Osona, on Solidaritat ha avançat ERC i ha grimpat fins al segon lloc. Precisament a Vic és on Puigcercós va fer la crida més directa a evitar la divisió del vot independentista. Tres quarts del mateix passa a la Cerdanya, feu de Joan Carretero, on l'escissió d'Esquerra, Reagrupament, també ha avançat Puigcercós. D'altra banda, en l'apartat de frec a frecs, al Maresme ERC només supera els ecosocialistes per quatre dècimes, mentre que a la Segarra els republicans queden per sota del PSC però només a una dècima.

En cap comarca ERC obté més del 25% de paperetes. Ara bé, la campanya en defensa de les Terres de l'Ebre, on s'alertava del fantasma del transvasament si tornava el PP o de la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó amb CiU al govern, ha donat certs fruits: és on el partit ha aconseguit retenir entre un 10 i un 25% de les paperetes. No en va, el míting de Deltebre va ser un dels més emotius. El mateix passa a l'interior de la demarcació de Lleida, en un cinturó de comarques que envolten la capital de Ponent, on es manté el percentatge del 10 al 25%. Altres casos esparsos com aquest són el Pallars Sobirà, el Ripollès i el Pla de l'Estany. A la majoria de comarques, ERC aglutina entre un 5 i un 10% de suports i només a la Val d'Aran –que Puigcercós no va trepitjar durant la campanya electoral– té menys d'un 5% dels vots.

L'evolució del vot des de l'any 2003 evidencia una pèrdua progressiva a les comarques centrals. Fa quatre anys, resistien tres comarques amb més del 25% de sufragis per a ERC (el Priorat, la Conca de Barberà i el Pla de l'Estany). Ara ja no en queda cap.

El més petit de tots

El retrocés és transversal arreu del país, tant per circumscripcions com per comarques i per municipis. Esquerra només ha guanyat a cinc localitats: Sant Jaume de Frontanyà, Blancafort, Rasquera, Arsèguel i Fulleda. A Sant Jaume de Frontanyà, el poble més petit de Catalunya, és on la candidatura republicana ha rebut més suport, del 50%, tot i retrocedir de 9 a 6 vots. En nombre de paperetes, òbviament lidera el rànquing la capital del país, Barcelona, amb 46.000 vots, seguida de les capitals del Vallès Occidental: Sabadell i Terrassa (amb prop de 5.000 vots cada una).

D'altra banda, es dóna la circumstància que a l'Hospitalet de Llobregat, la formació antiimmigració de Josep Anglada, Plataforma per Catalunya, s'ha quedat a només 40 vots d'Esquerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

El govern espanyol retira “definitivament” la seva ambaixadora a l’Argentina

Barcelona
política

Aragonès convoca per al 10 de juny la constitució del Parlament

barcelona
política

El Consell de la República demana una “estratègia compartida” a l’independentisme

barcelona
estat espanyol

Milei apuja el to contra Sánchez

barcelona
Política

Illa ja no descarta a Junts ni al PP

barcelona
llengua

Sense terminis per avançar en l’oficialitat del català a Europa

barcelona

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid