Política

El silenci del sector catalanista

Tura, Castells, Geli i Maragall opten per no valorar públicament els mals resultats dels socialistes el 28-N

Partidaris d'una veu més nítida del PSC, queden fora de l'equip que pilotarà la transició

La consellera de Justícias'ha pres uns dies de reflexió després de les darreres decisions del PSC

No hi ha balanç del 28-N del sector catalanista del PSC, que manté el silenci. Les veus que es van poder sentir dins de les parets de la seu de Nicaragua, quarter general dels socialistes, durant l'executiva de dilluns analitzant els mals resultats del partit, que ha caigut dels 37 diputats a 28 i ha tingut la pitjor reculada de la seva història, no han anat més enllà. Van parlar Montserrat Tura, Ernest Maragall i Marina Geli, emmarcats dins d'aquest sector, en una de les reunions més llargues que es recorden.

No ho va fer el conseller d'Economia en funcions, Antoni Castells, que es va absentar de la primera executiva després dels comicis. Castells tampoc no va participar en la fotografia d'unitat que el partit va voler fer la mateixa nit electoral, en un missatge de suport al candidat, José Montilla, després de la patacada. Castells, que es va autoexcloure de la candidatura dels socialistes en una entrevista a aquest diari al mes d'agost, ha participat al costat de Montilla en alguns actes de campanya, fonamentalment els empresarials. “Jo he sabut sempre que davant de la nau hi havia algú del qual em podia fiar”, el presentava Castells en una conferència al Fòrum de Nova Economia, el 15 de novembre. El conseller en funcions –tot i absentar-se diumenge va parlar amb Montilla per telèfon– sempre ha defensat una veu més nítida del PSC, sobretot a Madrid, on és partidari del grup propi i diferenciat del PSOE.

El reforç del perfil dels socialistes catalans en contraposició als germans de Madrid va ser una de les reflexions de l'executiva de dilluns. Tura també n'és partidària. La consellera de Justícia en funcions és una de les damnificades del 28-N. Número dos fent tàndem amb Montilla en les eleccions, aquesta posició no li ha servit per propulsar-se en la cursa successòria un cop el primer secretari ha anunciat que no aspirarà a la reelecció en el congrés que el PSC celebrarà a la tardor. L'encara líder dels socialistes catalans ha elegit els incombustibles Joaquim Nadal i Miquel Iceta per pilotar el grup al Parlament, amb les responsabilitats de president i portaveu, respectivament. Junt amb José Montilla, tutelaran la transició en espera que els socialistes elegeixin la nova direcció.

L'exclusió de Tura denota la voluntat de Montilla de mantenir-la en la mateixa ratlla de sortida que la resta de possibles candidats a liderar el partit perquè arribin al congrés en igualtat de condicions. La determinació no ha agradat la consellera en funcions, que s'ha pres uns dies per reflexionar. Al nom de Tura, que en ocasions s'ha donat per fet que seria candidata a la Generalitat, se li sumen els de Celestino Corbacho i Carme Chacón, del sector més afí al PSOE.

Maragall i Geli tampoc han parlat després del 28-N. Molt actius al Twitter, fa dies que no es refereixen a la política –sí al Barça–. L'última piulada de la consellera sortint deia, parafrasejant el títol del llibre que va publicar: “He d'endreçar la meva ànima”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona