Política

Portabella s'obre a liderar una coalició sobiranista

Proposa a SI, Rcat i la CUP sumar forces a les eleccions municipals del juny

Espera que els electors premiïn la decisió d'Esquerra de no haver entrat en el govern de Jordi Hereu

Jordi Portabella va intentar ahir immunitzar la futura representació d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona (ara disposa de quatre regidors) dels dos grans mals que, al seu parer, han provocat l'esfondrament dels republicans en les eleccions al Parlament: la proliferació de llistes independentistes i la repetició del govern tripartit amb el PSC i ICV-EUiA. Pel que fa a la primera qüestió, el president del grup municipal va reiterar l'opinió que la divisió de les opcions que propugnen la separació de l'Estat només provoca un afebliment de les forces, i va optar per proposar a Solidaritat Catalana, Reagrupament.cat i la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) la possibilitat de crear una coalició independentista, encapçalada per ell mateix, que permeti tornar a “sumar” amb vista a les eleccions municipals del maig vinent a la capital catalana.

El cap de files dels republicans va acompanyar l'oferiment d'un explícit advertiment a la formació que lidera Joan Laporta, en el sentit que el llindar de representació per entrar al consistori està situat en el 5% dels vots i que no es poden refiar del resultats obtinguts en els comicis al Parlament, on els escons es poden obtenir amb menys del 3% dels sufragis emesos en una demarcació. “Nosaltres som l'únic partit independentista que està per sobre del 6,5%”, va puntualitzar Portabella, emparant-se en els resultats que la seva formació va aconseguir a la ciutat diumenge i que, seguint l'exemple del PSC, va qualificar de “dolents, però menys que a la mitjana de Catalunya”. Solidaritat es va situar en el 2,89%, mentre que Reagrupament es va quedar en l'1,06%. Les dues alternatives independentistes, però, van acumular 27.919 vots que podrien eixugar, agrupades sota el paraigua d'una coalició, bona part dels 39.744 sufragis que va perdre ERC. Això sense comptar el pessic que li pugui restar la llista municipal de les CUP. Portabella va admetre que és difícil que la seva proposta tingui èxit, després que, segons va revelar ahir, ja ha acumulat un rebuig. “Vaig tenir respostes negatives abans de les eleccions, però ara potser canvien d'opinió pel 5%”, va afirmar.

Sigui tornant a aglutinar forces o anant en solitari, Jordi Portabella es va mostrar convençut de poder millorar els resultats aconseguits en la contesa local del 2007, quan els republicans van obtenir 53.463 sufragis, però en van perdre més de 43.400 respecte als comicis del 2003. La clau de volta per capgirar la tendència a la baixa és, segons va apuntar, que a l'inici del present mandat el seu grup va prendre la “decisió estratègica” d'abandonar la comoditat dels governs tripartits perquè no compartien el model de ciutat que impulsa l'executiu de Jordi Hereu. “Pensem que això se'ns valorarà en les eleccions”, va concloure Portabella.

Ens sentim forts perquè tenim un relat coherent que la gent pot entendre
Jordi Portabella
president del grup d'erc a l'ajuntament de barcelona
Amb un 3% es pot entrar al Parlament, mentre que a Barcelona cal un 5%, i només nosaltres estem per sobre del 6,5%
Estem oberts a conversar amb forces que es presentin a Barcelona que tinguin un perfil progressista i independentista

Iceta confirma Hereu i Madí li ho agraeix

El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, va confirmar ahir que Jordi Hereu serà “amb tota seguretat” el candidat del partit a l'alcaldia de Barcelona en els comicis del 2011, una decisió que el cap de campanya de CiU, David Madí, va rebre amb entusiasme: “Li ho agraeixo”, va replicar. Iceta i Madí, artífexs de l'estratègia electoral dels dos partits majoritaris a Catalunya, van compartir estrada al Fòrum Europa Tribuna Catalunya, on van analitzar els resultats de les eleccions.

L'endemà que la federació de Barcelona forcés la proclamació d'Hereu com a candidat del partit a l'alcaldia, el portaveu de la direcció nacional del partit del PSC va avalar aquesta decisió i va assegurar que l'actual batlle “té moltíssimes possibilitats de vèncer en les properes municipals”. Madí va respondre a les declaracions d'Iceta amb grans dosis d'ironia: “Li ho agraeixo, les municipals seran la segona onada del canvi”. El convergent va confessar que CiU, després de la victòria de diumenge, “es llança a les municipals amb grans expectatives electorals”, i ha advertit que la desfeta del PSC en les catalanes, on va obtenir el pitjor resultat de la seva història en uns comicis d'aquest tipus, és un “avís molt clar en l'àmbit estatal per al PSOE”.

efe



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona