Política

Puigcercós sotmetrà el lideratge a votació secreta

Destacats dirigents d'Esquerra descarten que en el consell nacional del dia 18 es produeixi cap daltabaix

La renúncia de Benach va forçar el gest del president d'ERC

La votació per donar suport a la continuïtat de Joan Puigcercós al consell nacional que Esquerra celebrarà el dia 18 serà secreta. El president de la formació no vol coaccionar ningú i que el partit expressi què pensa sense condicionants. “Vull que la gent pugui votar en llibertat”, va assegurar ahir a RAC1. De portes endins, ningú dubta que el conclave republicà donarà un ampli suport al líder sense cap daltabaix.

De moment, l'al·luvió de declaracions de dirigents republicans arran dels mals resultats de diumenge, amb petició de dimissió per a Puigcercós inclosa, no arribarà al riu. Els republicans estan escaldats de la darrera lluita fratricida. Les cicatrius del congrés del 2008 són massa recents i han tingut un efecte directe –tal com ha reconegut el partit des del primer moment– en una pèrdua massiva de vots, prop de 200.000, i la meitat d'escons. És per això que dirigents consultats per aquest diari, entre els quals n'hi ha del sector de Puigcercós i d'altres considerats de l'òrbita de Carod-Rovira, fan pinya, demostrant de manera incipient haver après dels errors del passat.

Les eleccions municipals del maig són massa a prop com perquè el partit es llanci a un altre canvi de cromos en la direcció. Però després dels comicis serà el moment d'organitzar un congrés que no serà extraordinari perquè ja estava previst. Quan es doni la veu a la militància, d'acord amb l'esperit assembleari de la formació, Puigcercós posarà de veritat a prova el grau de confiança en el seu lideratge.

Fonts del partit sostenen que la renúncia del president del Parlament, Ernest Benach, a recollir l'acta de diputat i deixar la primera línia política va forçar que Puigcercós es veiés obligat a adoptar algun gest, com el de posar el càrrec a disposició del consell, ja que “no s'hauria entès” que el número dos de la candidatura plegués i el cap de cartell es limités a mirar-s'ho. Les mateixes veus asseguren que a l'executiva de dilluns no es va apuntar en cap moment la possibilitat que Puigcercós se sotmetés a l'examen dels consellers nacionals. En qualsevol cas, el president del partit veu l'adéu de Benach “molt digne”.

Cap petició

Puigcercós va rebutjar a TV3 que persegueixi l'“aclamació” del consell nacional, el principal òrgan entre congressos. Afirma que s'ha plantejat dimitir, però que ningú li ho va demanar dilluns en l'executiva, tampoc el portaveu al Senat, el carodista Carles Bonet, l'única veu que fins al moment ha reclamat públicament, als passadissos de la cambra alta, que deixi anar les regnes del partit. De fet, Bonet és l'únic que reclama un congrés extraordinari per tal “que sigui la militància la que decideixi”. Altres dirigents descriuen les crítiques com flors que no fan estiu, casos“personals i aïllats”.

Una altra mostra que –almenys de moment i malgrat tot– les aigües estan tranquil·les és que el principal carodista, Ernest Benach, ha renunciat a fer sang d'un resultat del qual, per altra banda, n'és copartícip, en tant que va ser número dos de la llista.

Això sí, falta per pronunciar-se Carod-Rovira, que s'esperarà uns dies abans de revelar cap on van les seves passes. “D'ofertes professionals, no li'n falten”, sostenen veus properes al vicepresident. “Segur que recorrerà a altres eines per treballar pel país que no siguin ERC”, aventuren.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona