Política

El PP evita mullar-se sobre la investidura d'Artur Mas

Alícia Sánchez-Camacho no aclareix què farà el seu grup però demana al líder de CiU que prioritzi la crisi i aparqui el concert

Herrera s'avé a negociar el pacte fiscal amb el futur govern

El futur president de la Generalitat, Artur Mas, va continuar ahir la ronda de reunions que ha emprès amb els líders de tots els partits. Mas es va trobar al matí amb la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, i amb el secretari general d'ICV, Joan Herrera, a la tarda. La líder dels populars no va aclarir quin serà el posicionament del seu grup en el ple d'investidura de Mas i es va negar a constatar cap àmbit en què podria arribar a acords amb el futur executiu, encara que CiU i el PP plantegen propostes semblants per a la sortida de la crisi. Herrera, per contra, es va mostrar disposat a negociar el suport del seu partit a la reivindicació del concert econòmic.

La presidenta catalana dels populars va instar Mas a aparcar la reivindicació sobre un nou pacte fiscal amb l'Estat i li va demanar que prioritzi les actuacions per esmorteir els efectes de la crisi. La líder del PP va assenyalar que no decidirà el sentit del vot del seu grup fins que senti el discurs que Mas faci en la sessió d'investidura. Però ja d'entrada, Sánchez-Camacho li va exigir que el primer ple del Parlament que es convoqui sigui una sessió extraordinària per abordar la conjuntura econòmica i acordar ajuts per a la petita i mitjana empresa. A diferència del PSC, la líder del PP va marcar distàncies amb Mas i va assegurar que exercirà una “oposició real, constructiva, ferma i contundent”.

Pla d'austeritat

Sánchez-Camacho també va reclamar a Mas que elabori un pla d'austeritat i que redueixi el nombre de conselleries. Dos punts que formen part del programa electoral de CiU i que el futur president de la Generalitat ja ha deixat clar que pensa aplicar.

En canvi, i tot i les grans diferències ideològiques que separen CiU i ICV, Herrera es va avenir a negociar un eventual suport al concert econòmic per tal d'“avançar” en l'autogovern. Herrera, que en campanya s'havia mostrat un pèl més ambigu, va assegurar que la proposta fiscal de CiU és semblant a la del seu partit, centrada en una visió més federalitzada en què els territoris afavorits aporten més a la resta. Però també va alertar que s'ha d'articular un front comú i no fer “trampes al solitari”.

ICV sempre ha defensat que cal unitat per superar la crisi de la sentència del TC i que la seva opció és reformar la Constitució des d'un punt de vista federalista i si PP i PSOE s'hi neguen s'hauria de convocar un referèndum per donar la veu al poble. Herrera, però, va recalcar que s'ha de negociar qualsevol alternativa que signifiqui avenços nacionals.

Aquesta seria la bona notícia per a Mas. La dolenta, com era d'esperar, és que ICV votarà en contra de la investidura. No podia ser de cap altra manera després que l'ecosocialista hagi carregat contra les propostes de CiU. En aquest context, va reiterar, un cop més, que seran “bel·ligerants” davant de qualsevol retallada de drets socials. A més, va instar Mas que tingui en compte la “pluralitat” del Parlament a l'hora de repartir els càrrecs de la mesa o d'altres òrgans.

Durant la trobada, no es van tocar temes espinosos que enfronten CiU i ICV, com ara la supressió dels 80 km/h i l'impost de successions. Herrera va reconèixer irònicament que la seva formació no té prou “força” per fer canviar d'opinió Mas.

Farem una oposició real, constructiva, ferma defensa de la Catalunya constitucional
Alícia Sánchez-Camacho
presidenta del PP de Catalunya
És important que Artur Mas governi per a tots els catalans, no només per als que l'han votat
Mas haurà d'aparcar tots els discursos sobiranistes i independentistes i també la idea del concert econòmic si vol el suport del PP
La proposta del concert econòmic de CiU cada cop s'assembla més a la nostra proposta de concert econòmic solidari
Espero que es respecti l'esperit de la pluralitat del qual parla Mas a l'hora d'escollir la mesa del Parlament i altres òrgans
Oferim col·laboració per avançar en l'autogovern, però serem bel·ligerants contra els retrocessos socials
Joan Herrera
LÍDER D'INICIATIVA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona