Política

CiU de l'Ebre assumeix el fre a la llei de vegueries

L'alcalde de Tortosa afirma que el territori requeriria la categoria de província estatal, però que la conjuntura és complicada

Ni Mas ni el programa electoral al territori han promès la vegueria

Ho havia dit en campanya electoral, i aquesta setmana ho ha confirmat: CiU deixarà en un calaix l'aplicació de la llei de vegueries aprovada a pressa feta pel tripartit al final de la legislatura. La decisió ha estat assumida amb naturalitat per CiU de les Terres de l'Ebre, que ja abans de la campanya havia rebutjat la llei de vegueries perquè no concretava el sistema de finançament ni les competències que havia de tenir el nou organisme.

La campanya de CiU al territori ha passat per alt aquesta reivindicació històrica de l'Ebre, i la paraula vegueria no ha aparegut en els seus materials electorals. De fet, va ser simptomàtic que ni els candidats ebrencs de CiU ni Artur Mas parlessen de la vegueria durant el seu míting central a Tortosa, el 15 de novembre. “Continuarem treballant com fins ara”, ha dit aquesta setmana l'alcalde de Tortosa. Ferran Bel coincideix amb la socialista Montserrat Tura en el sentit que l'Ebre necessitaria la categoria de província estatal, tenint en compte la conjuntura política. “Això pinta malament, perquè el PP està pujant”, afegia. Però d'altra banda, Bel recorda que va ser l'anterior govern de CiU el que va crear la delegació de la Generalitat a les Terres de l'Ebre i els seus serveis territorials, i que CiU també ha apostat per l'oficina desdoblada de la Diputació a Tortosa. “Altres territoris amb diputacions governades pel PSC i ERC encara estan esperant la creació d'oficines semblants”, remarca Bel.

Tot i no parlar de la vegueria, CiU ha guanyat les eleccions a les Terres de l'Ebre amb la mateixa suficiència que a la resta del país. Igual que ho ha fet als territoris del Penedès, per cert, on el programa de la federació també és concloent, ja que, sense arribar-la a prometre tampoc a curt termini, afirma que el nou model territorial “ha d'incloure la vegueria del Penedès, seguint la voluntat expressada d'una manera unànime per totes les comarques i els municipis que la formen”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.