Política

Reconstrucció

Antoni Castells advoca per “redreçar” el rumb del PSC per evitar que “es converteixi en un partit marginal”

Revela contactes amb dirigents però no diu si optarà al congrés

Partidari d'una regeneració de la política catalana, el conseller d'Economia en funcions, Antoni Castells, va trencar ahir el silenci que mantenia sobre la davallada del PSC en les eleccions del 28-N. Castells aposta per la “reconstrucció” del partit perquè entén que els resultats de diumenge confirmen l'allunyament dels socialistes de la centralitat, en benefici de CiU. Això després que la federació recollís el 38,4% dels sufragis emesos enfront del 18,3% dels socialistes.

“Correm el perill que el PSC es converteixi en un partit marginal de la vida política catalana”, va advertir en una entrevista a Catalunya Ràdio. L'alerta arriba després que el PSC hagi perdut nou diputats pel camí, reculant de 37 a 28 escons i confirmi el del 28-N com el pitjor resultat de la història. El conseller que ha donat suport –puntual– al presidenciable José Montilla en la campanya no figurava a les llistes –se'n va autoexcloure–, i no se'l va veure per la seu del PSC en la nit electoral.

Ahir, Castells va arribar a comparar la caiguda dels socialistes amb l'enfonsament del mític Titànic. L'aposta d'un dels representants del sector catalanista dels socialistes és treballar perquè el partit “deixi de ser un vaixell que s'enfonsi, que tapi les vies d'aigua, que creixi, que incorpori tots els que té al seu costat, que sigui cada vegada més gran i més potent i que pugui arribar a bon port amb la majoria de la societat catalana a dins”. El canvi de rumb requerit al PSC és immediat, considera el conseller. Però Montilla, que no repetirà com a primer secretari del partit ni tampoc prendrà possessió del seu escó, situa la renovació en l'horitzó de la tardor, quan se celebrarà el congrés. Per al líder dels socialistes, ara, la prioritat són les eleccions municipals del maig, on perillen places emblemàtiques com l'Ajuntament o la Diputació de Barcelona.

Ferm partidari del grup propi a Madrid, Castells va advocar per “reconstruir un projecte polític que sigui majoritari, progressista, de centreesquerra, capaç de guanyar les eleccions i independent i autònom del PSOE”, tot i que s'hi entengui.

Ros, Tura, Maragall

El conseller va declinar dir –per evitar “lluites fratricides”– si disputarà el timó de la formació en el pròxim congrés, però va revelar que ha mantingut contactes amb altres companys que comparteixen el rumb cap on hauria de girar la nau. En tot cas, va citar alguns dels que s'han pronunciat públicament, com l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; la consellera de Justícia, Montserrat Tura, i el conseller d'Educació, Ernest Maragall. La idea de Castells, però, no comporta de cap manera marxar del PSC, sinó intentar “redreçar” la direcció des de dins.

Des de la direcció del partit, van evitar polemitzar amb Castells i van estar d'acord que el projecte polític del partit s'ha de reformular per erigir-se en alternativa de govern a CiU, amb cares noves. Tot plegat, recordaven que es dirimirà en el congrés de la tardor. Un cop es convoqui oficialment, aquells que aspirin al lideratge del PSC tindran quatre mesos per presentar candidatura. Les travesses inclouen els noms de Castells i Tura però també sona amb força el de Carme Chacón, com a figura de consens en la família socialista.

A la veu crítica de Castells, es va sumar la de Tura. La consellera de Justícia en funcions, número dos per Barcelona, ha vist com Montilla no la tenia en compte a l'hora de designar l'equip per pilotar la transició del partit cap al congrés i es decantava pel tàndem de Joaquim Nadal i Miquel Iceta.

Tura –a Rac1– va reconèixer que la davallada del PSC és més gran de l'esperada. “Es deuen haver fet malament moltes coses”, va considerar. En la línia de Castells, però sense tanta concreció, aposta per una reflexió: “Pensant què hem d'oferir que sigui fidel a les nostres conviccions, però adaptant-ho a la societat actual”.

Contra la campanya

Un cop passada, la número dos dels socialistes admet que el to de la campanya, dissenyada per Jaume Collboni, no li va agradar. “Una part important dels productes no em va semblar que estiguessin fets en to positiu”. Tura es referia als lemes Ni independentista, ni de dretes o Artur Mas de lo mismo, que experts consultats per aquest diari situaven més en el terreny de l'oposició que no pas d'un partit de govern. “Jo vull afirmar el que som i dir-li a la població”. Tot i que molts dels que diumenge passat es van quedar a casa o van optar per elegir altres paperetes “ja ho tenien decidit”, la campanya de Collboni “ha desajudat” la mobilització, va sentenciar la consellera.

Tura s'agafa uns dies per reflexionar sobre el seu futur després de la decisió de Montilla, que li ha causat gran malestar. La titular de Justícia mai no ha amagat la seva intenció d'aspirar, en un futur, a presidir la Generalitat. “No ho he descartat mai, però d'aquí al 2014 poden passar moltes coses”, insistia la consellera.

El meu objectiu és reconstruir un projecte que sigui majoritari, socialista, independent i autònom del PSOE
No he descartat mai ser la candidata del PSC, però, de totes maneres, d'aquí al 2014 poden passar moltes coses
No me'n vaig. El que hem de fer és reconstruir des del PSC, però no només comptant amb la gent del PSC
Atenció. Correm el risc que el Partit dels Socialistes es converteixi en un partit marginal de la política catalana
No em conformo que el PSC llisqui per una pendent, en què cada cop perd més de pal de paller del catalanisme
Una part important dels productes de campanya no em van semblar que estiguessin fets en positiu

LES FRASES
DE CASTELLS

Teníem enquestes molt dolentes abans que comencés la campanya. Potser, en lloc d'ajudar, ha ‘desajudat'


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona