Política

Esquerra, en ebullició

Puigcercós té assegurat el lideratge almenys fins a l'octubre de l'any que ve

Els republicans aparquen provisionalment el debat intern per després de les municipals

S'albira un vot de càstig relatiu

Hi ha Joan Puigcercós per estona. El lideratge del president d'Esquerra està refermat almenys fins a l'octubre de l'any que ve, quan es preveu que se celebri un congrés nacional en què es donarà veu a la militància. Puigcercós té temps fins aleshores per presentar-se com la persona que traurà el partit del mal pas en què el situen els resultats del 28-N, els pitjors des del 1988.

Les vint-i-quatre hores següents a la nit electoral, claus en un partit de tradició caïnita, les va superar amb bona nota, després que l'executiva l'avalés per liderar la reconstrucció republicana. Ningú va reclamar-li la dimissió. Puigcercós té tots els números per reeixir també en la segona prova de foc: la votació secreta del consell nacional del dia 18. El president té prou controlat aquest òrgan per sortir-ne indemne. Algunes fonts ja han començat a relativitzar l'eventual vot de càstig que es pugui produir, per bé que acotat.

Puigcercós va optar per sotmetre's al consell empès per la marxa del Parlament del número dos de la llista, Ernest Benach.

Però l'examen de veritat serà el congrés de la tardor, previst en un primer moment per al 2012. Tothom coincideix que no s'havia de celebrar abans de les eleccions municipals del maig. Precisament, aquests comicis han començat a generar debat intern, ja que es tem una rèplica a petita escala del terratrèmol del 28-N si no es realitzen alguns canvis estratègics, com la relació amb les altres formacions independentistes.

Fins ara la direcció havia obviat l'existència de Joan Laporta. Ara, en vista de les municipals, de portes enfora tampoc no es planteja la possibilitat d'engreixar la relació al Parlament a canvi d'ajuntar forces cap a l'Ajuntament de Barcelona. Oficialment, ningú de Solidaritat no ha formulat cap petició a Esquerra. Al contrari, Joan Laporta descarta pagar “preus polítics” a la cambra per obtenir grup propi.

El líder d'ERC a Barcelona, Jordi Portabella, el pròxim en posar la galta a les urnes, va fer una crida a “sumar” esforços, tant a Solidaritat com a la Candidatura d'Unitat Popular, per encarar les municipals. Es tracta, però, d'una reflexió que ja havia formulat abans del 28-N per tal de continuar sent el pal de paller de l'independentisme barceloní, tenint en compte que per obtenir representació al consistori cal un 5% de vots.

Mentrestant, Puigcercós ha encarregat al conseller en funcions Joan Manuel Tresserras que pivoti l'eixamplament dels límits del partit, que l'any que ve compleix vuitanta anys d'història.

Mentrestant, s'espera que aquesta setmana Josep-Lluís Carod-Rovira, a qui la cúpula d'Esquerra fa coresponsable de la davallada a les urnes, trenqui el silenci i posi les seves cartes sobre la taula.

LES FRASES

Em veig amb cor i forces per redreçar la situació creada pels darrers resultats electorals
Joan Puigcercós
President d'Esquerra
ERC no pot ser un carnaval de zombis desorientats o de boxadors fora de combat
Joan Ridao
Secretari general d'Esquerra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs