Política

Chacón evita col·locar-se en la primera línia per al relleu

Contesta amb un “avui no toca” davant la possibilitat de substituir Montilla

La ministra de Defensa parla de derrota “contundent” el 28-N

Reunió dels alcaldes del PSC per fixar estratègies

Tot i que cada cop són més els dirigents estatals del PSOE partidaris que Carme Chacón recondueixi la crisi dels socialistes catalans i es posi al capdavant del PSC, la ministra de Defensa ha evitat posar-se en primera línia de sortida per al relleu de Montilla. Ahir, deu dies després de les eleccions del 28-N, Chacón contestava amb l'“ara no toca” de Jordi Pujol quan li van preguntar sobre la possibilitat d'ocupar el càrrec de primer secretari del PSC. Aquest debat, va explicar, faria mal ara al partit, que s'ha de concentrar en les eleccions municipals.

La ministra, que des de la nit electoral ha estat en boca de molts, tot i que ella no ha obert boca, va comentar ahir en declaracions a la cadena SER els resultats del PSC el 28-N. Chacón va qualificar de contundent la derrota del PSC, que va atribuir a causes exògenes –la crisi– i també a causes endògenes –el soroll “dolent” al voltant del tripartit–. Així, va defensar la gestió feta pel president Montilla, però va criticar l'actitud dels
socis del govern, alguns dels quals “al matí governaven i a la tarda desfeien tot el que s'havia governat”. Això ha portat, al seu parer, al fet que la marca tripartit no hagi tingut una mala valoració.

El que toca ara, segons Chacón, és analitzar les causes, fer el diagnòstic i reforçar el projecte polític de cara a les eleccions municipals del maig. D'aquesta manera, la ministra se situa en la línia dels dirigents socialistes catalans, que volen evitar que els resultats del 28-N tinguin un efecte tsunami en les municipals. Cal evitar, ara per ara, el debat sobre el relleu. Almenys de portes enfora. Per això, el congrés que ha de decidir la successió de Montilla es deixa per a la tardor.

Aquesta va ser una de les condicions que van posar els alcaldes del PSC l'endemà de la desfeta del 28-N. Precisament avui es reunirà, convocat pel primer secretari del partit, José Montilla, i el secretari de política municipal, Jordi Hereu, el consell d'alcaldes del PSC. El consell està integrat per 24 alcaldes de les principals ciutats on governen els socialistes.

L'objectiu de la reunió es fixar una estratègia
comuna de cara a les eleccions amb el benentès que s'han d'aparcar les lluites internes per la successió. El debat sobre la regeneració del partit no és
només, segons han manifestat alguns alcaldes, una qüestió de cares. Hi ha també una reformulació del projecte. I ells
també hi volen prendre part, però després dels
comicis del maig.

En aquest sentit s'ha manifestat l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que ha apuntat que “des del municipalisme podem liderar Catalunya i construir un nou PSC de la Catalunya del futur”. Al seu parer, cal que el partit recuperi la seva centralitat i sigui l'opció del catalanisme d'esquerres. Creu que tothom està cridat a reconstruir el projecte. “Necessitem les diferents sensibilitats i les vull totes dins del partit”, assegura.

Plantar batalla

Els alcaldes volen plantejar batalla pel lideratge del partit després de les municipals. A més d'Hereu, hi ha l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el de Sabadell, Manel Bustos. I se n'hi sumaran d'altres de la segona corona metropolitana. Ja se sap que és en el món local allà on el PSC té dipositats els seus fonaments.

El que caldrà veure és fins a quin punt serà ben rebuda aquesta opció municipal per l'actual direcció del PSC, que també vol jugar la seva carta en el relleu. José Montilla i José Zaragoza aposten per la regeneració generacional promoguda per ells mateixos i amb un peu al Baix Llobregat. Aquí Carme Chacón té el seu lloc, així com Víctor Francos, Laia Bonet, Rocío Martínez-Sempere o Jaume Collboni. A la llista també es podria afegir l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón.

Alguns dels socis del tripartit al matí governaven i a la tarda desfeien tot el que s'havia governat
La gestió ha estat boníssima, però s'ha fet molt de soroll i un soroll dolent: que si sobiranisme, que si independentisme...


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona