Política

Els alcaldes del PSC fan pinya i demanen responsabilitat

Exigeixen que s'ajorni el debat successori perquè no perjudiqui les candidatures a les eleccions del maig

Eviten, per ara, prendre partit sobre la necessitat de tenir un grup propi a Madrid

Ara no toca. Els alcaldes del PSC van signar ahir una declaració per exigir “responsabilitat” al partit perquè aparqui el debat successori obert pel primer secretari del partit, José Montilla, fins després de les eleccions municipals del maig de l'any que ve. Els batlles socialistes temen que el debat intern allunyi els electors de la papereta del PSC.

Conscients que els alcaldes són els pròxims que se sotmetran a l'examen dels sufragis en temps de crisi i després de la històrica davallada del partit el 28-N, els responsables municipals fan una crida a no perdre de vista que la prioritat del PSC no és tenir grup propi a Madrid ni si pesa més, de portes endins, el catalanisme o el PSOE. “Això no és el que interessa a la gent”, va indicar l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, en sortir del consell d'alcaldes, vint-i-sis, presidit per Montilla.

No defugen el debat “necessari” i “imprescindible” sobre estratègia i lideratges al capdavant del PSC, com va precisar Hereu. Però ho veuen incompatible amb el procés que s'obre al gener, de designació de candidats als municipis. “Tres de cada quatre ciutadans tenen alcaldes socialistes”, va recordar Hereu. El PSC no vol perdre aquesta hegemonia i vol recuperar la centralitat política de la qual s'ha vist desplaçat per CiU en l'àmbit nacional.

Hereu va remarcar especialment que la trobada d'ahir no era cap reunió d'un sector del partit. En aquest sentit, no s'hi va debatre la idoneïtat del fet que sigui un alcalde qui succeeixi Montilla, però Hereu va admetre que el municipalisme és un dels actius del socialisme català i pot fer “la millor contribució en un partit que ha d'obrir un debat estratègic”. D'altra banda, tampoc no es va parlar específicament del cas del consistori barceloní, però va reiterar que el candidat serà ell.

El nou PSC ha de sortir d'una convenció que tindrà lloc a la primavera. Segons Hereu, no es pot fer una translació automàtica entre els resultats catastròfics del PSC al Parlament i els que poden obtenir als municipis, perquè els condicionants no són sempre els mateixos. El tripartit, per exemple, no és un factor extrapolable. En qualsevol cas, pels alcaldes tot depèn de reeditar la confiança dels ciutadans en els projectes socialistes als municipis.

En aquest clam per l'ajornament del debat intern no hi encaixen les declaracions d'ahir del conseller en funcions, Ernest Maragall: “Crec sincerament que el pitjor servei que podem fer als alcaldes que van en aquestes eleccions és obligar-los a anar carregats amb la imatge «PSC 28 de novembre»”. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Maragall va anunciar que treballarà en una proposta dins i fora del PSC que defensi un nou projecte de país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona