Política

Mas prendrà possessió el 27 de desembre

Núria de Gispert serà designada demà presidenta del Parlament

Dilluns començarà el debat d'investidura

El líder de CiU, Artur Mas, prendrà possessió com a nou president de la Generalitat el pròxim dia 27, l'endemà de Sant Esteve, si no apareix un imprevist ara com ara no previst. L'acte tindrà lloc al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, i allà es farà el traspàs de poders entre José Montilla i Mas. A partir d'aquell moment el líder de CiU serà el nou president català.

D'aquesta manera ho estan negociant la secretària de l'actual govern, Laia Bonet, i el representant de CiU, David Madí. El dirigent nacionalista, que es retirarà a partir del gener de l'activitat política, ha reconegut que els contactes amb el govern per fer el traspàs es fan “amb exquisidesa institucional”. No ha aparegut fins ara cap problema.

Demà es constituirà el nou Parlament, que elegirà com a presidenta la socialcristiana Núria de Gispert. Podria rebre un ampli suport. Serà la primera dona que ocupa aquest càrrec en la història del legislatiu català.

Una de les primeres decisions de De Gispert serà convocar el ple d'investidura, que se celebrarà dilluns i dimarts de la setmana vinent. El ple té un format semblant als debats de política general. Consistirà en una intervenció inicial de Mas exposant el seu programa de govern, i la rèplica posterior dels grups parlamentaris. Com a conclusió del debat, dimarts se celebrarà la primera votació de la investidura, que requereix majoria absoluta. Ja se sap a hores d'ara que no prosperarà, perquè l'oposició hi votarà en contra.

La segona volta està prevista per dijous, al cap de 48 hores, i demana tan sols més vots a favor que en contra. Decidiran llavors les abstencions. L'abstenció del PSC o la del PP són suficients, mentre que les d'ERC i ICV no són decisives perquè només tenen 10 diputats cadascun. Però la voluntat de CiU és que tots els grups de l'oposició s'abstinguin en aquesta votació. Ni el PSC ni el PP ho descarten, però no ho faran públic abans.

Un cop investit Mas, Núria de Gispert es traslladarà el divendres 24 a Madrid per informar el rei Joan Carles al Palau de La Zarzuela, tal com estableix l'Estatut. Després de la presa de possessió del 27, Mas nomenarà els consellers, que podrien prendre possessió del càrrec el dia 29. A partir del gener, el govern ja funcionarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona