Política

Creix el debat intern al PSC sense esperar les municipals

Iceta insta el partit a “agafar el bou per les banyes” i fer canvis abans del congrés socialista de la tardor vinent

Per Navarro el debat “no es pot simplificar” en la conveniència o no del grup propi a Madrid

El debat intern al PSC sembla que no pot esperar. La trompada electoral del 28-N ha deixat massa ferides en els socialistes catalans per posposar solucions, i diversos dirigents de pes del partit ja fan sentir la seva veu per accelerar la renovació oberta per José Montilla. “Cal agafar el bou per les banyes i no defugir el que hem d'afrontar. Crec que no hem d'esperar a la celebració del congrés [a la tardor] per avançar en idees i en els canvis necessaris a la formació”, va advertir ahir el viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, en el consell socialista del Vallès Oriental.

Amb grans dosis d'autocrítica, l'estrateg socialista va admetre que la “profunda” davallada del PSC “es va iniciar ja fa temps”, i que, per tant, seria negatiu per al seu partit relativitzar els resultats de les eleccions i ajornar les decisions que s'hagin de prendre, sobretot tenint uns altres comicis, els municipals, d'aquí a cinc mesos. Iceta no va estalviar justificacions per explicar el fracàs del tripartit i el que ha acabat castigant el PSC. “Hi ha hagut una falta de suport del PSOE en el període de més autogovern de Catalunya; una manca de cultura de coalició i de cohesió interna, que han contribuït a una major visibilitat de les discrepàncies entre els socis del govern; el paper de l'oposició, posant en dubte, des del primer dia fins al darrer, la legitimitat d'aquests governs d'esquerres; i també que no vam saber expressar un projecte creïble i desitjable per a una majoria de catalans”, va exposar el dirigent socialista.

Des del sector municipalista, l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, també va demanar que el PSC obri amb celeritat un debat sobre el seu futur, i en aquest cas el va circumscriure en les relacions amb el PSOE. “El PSC ha d'influir més i millor en el PSOE”, va dir Navarro a l'ACN, i va afegir-hi que és una discussió que no s'ha de “simplificar” en si cal tenir grup propi o no a Madrid. En tot cas, el batlle vallesà va defensar la “influència molt elevada” que creu que ja tenen els 25 diputats del PSC a Madrid.

Navarro, que ja ha expressat la seva voluntat de presentar-se a la reelecció a Terrassa, va instar els seus companys a actuar amb “responsabilitat i unitat”. “Hem de deixar a banda els personalismes i les ganes d'aparèixer en els mitjans i centrar-nos a parlar de continguts profunds”, va assenyalar Navarro.

Optimisme de Zaragoza

Des de la maquinària del partit, el secretari d'organització, José Zaragoza, va descartar que el PSOE pugui influir en el relleu de Montilla. “Prou problemes ja tenen ells. Ni que volguessin, podrien”, va incidir a Europa Press el qui va ser cap de campanya del PSC el 2006, però no el 2010. Tot i això, Zaragoza va assegurar que se sentia “coresponsable” de l'estratègia electoral liderada per Jaume Collboni.

Així mateix, Zaragoza va voler insuflar optimisme al partit davant les municipals. “Estem convençuts que les guanyarem”, també a Barcelona, va remarcar. Segons Zaragoza, els afavorirà que amb la victòria de CiU al Parlament “quedaran clares les seves mentides”.

Prous problemes té el PSOE per ficar-se en el relleu de Montilla. És més, ni que volguessin, podrien
José Zaragoza
secretari d'organització DEL psc
La profunda davallada es va iniciar ja fa temps. No podem defugir més el que hem d'afrontar
Miquel Iceta
portaveu del psc
No es pot simplificar el debat en si cal o no grup propi a Madrid. La influència ja ha estat molt elevada
Pere Navarro
alcalde de terrassa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona