Política

Mas defensa una “transició nacional” de Catalunya basada en el dret a decidir

Reivindica un nou model de finançament per a Catalunya com “el gran repte” per als pròxims anys

Demana consens per aconseguir el concert econòmic després de les eleccions estatals del 2012

El líder de CiU i futur president de la Generalitat, Artur Mas, ha apostat aquest dilluns perquè Catalunya iniciï una “transició nacional” basada en el dret a decidir, al·legant que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut ha enterrat qualsevol possibilitat d'una Espanya plurinacional.

En el seu discurs d'investidura davant del Parlament, ha sostingut que Espanya ha demostrat que vol seguir sent “una sola nació amb un únic Estat”, i ha pronosticat que no sembla que té intenció de canviar d'actitud.

Per aquesta raó, Mas ha instat la resta d'Espanya a entendre també que Catalunya “no decaurà” en la defensa del seu autogovern i de les seves llibertats, pel qual ha fet una crida als catalans a iniciar una transició que els porti cap a un nou camí.

El futur president ha fixat arribar a un nou model de finançament per a Catalunya com “el gran repte” per als pròxims anys, pel qual ha demanat la implicació de tots els partits, els agents socials, la societat civil i una gran majoria dels ciutadans.

Mas ha desgranat els passos per aconseguir un nou sistema de finançament pròxim al concert econòmic, que passen per aconseguir un ampli consens a Catalunya que permeti plantejar la proposta de manera unitària després de les eleccions generals de 2012, i, si cal, “condicionar la política d'estabilitat i governabilitat a Madrid a la consecució del pacte fiscal”.

Durant el seu discurs, ha assegurat també que caldrà modificar la llei de Consultes de la passada legislatura, per “facilitar la participació ciutadana sense necessitat d'intervenció dels poders públics estatals”.

El líder de CiU ha advertit, tot i això, que els aspectes sobre els quals s'exerceixi el dret a decidir han de sustentar-se en àmplies majories, per dotar-los de legitimitat i força i impedir la divisió de la societat en dues meitats.

Mas, que ha deixat per a l'últim tram del seu discurs l'eix nacional, ha defensat les arrels democràtiques del dret a decidir, pel qual ha qüestionat que “cap demòcrata” pugui oposar-s'hi.

La defensa fervent del concert econòmic feta per Mas i la seva aposta pel dret a decidir dificulten que el PP pugui facilitar la seva investidura abstenint-se a la segona volta, ja que la presidenta popular, Alícia Sánchez-Camacho, li havia reclamat aparcar les propostes identitàries per poder investir-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona