Política

Buscant el fil al laberint

altafulla · El consistori més fragmentat de Catalunya torna a enfrontar-se a les urnes, després d'un convuls mandat amb tres alcaldes diferents, repetint la multiplicitat de llistes

Altafulla ostenta el dubtós honor de ser, des del maig de 2007, el consistori català amb una major fragmentació política: vuit grups (més un regidor no adscrit) en un Ajuntament on tan sols hi ha espai per a onze regidors i on, per tant, sis dels vuit partits amb representació són grups unipersonals. Aquest mosaic de sigles s'ha traduït en una inestabilitat i una incapacitat de governar gairebé des del primer dia: amb una moció de censura i una sorprenent dimissió de l'alcalde a l'esquena, el municipi ha conegut, en quatre anys, tres batlles diferents i cinc combinacions de govern. I cap no ha triomfat, ja que ara per ara Altafulla la governa un equip en minoria, presidit per qui va ser el quart cap de llista més votat.

Després de tot plegat, Altafulla ha après la lliçó per evitar quatre anys més perduts en un laberint de sigles? Doncs tot i que l'última paraula la tindran, com sempre, els electors, el panorama que els planteja el bàndol polític no sembla dirigir-se gaire cap a l'objectiu de reduir la fragmentació. De moment, i quan encara queda un mes perquè es tanqui el termini, hi ha quatre alcaldables confirmats (AA, Ideal, PP i PAU) i hi haurà cinc llistes més gairebé confirmades però sense que s'hagin concretat encara noms (PSC, CiU, Solidaritat, AUPA i ERC). Tot plegat suma nou llistes amb possibilitats, una més que el 2007.

Alternativa Altafulla (AA), que supleix l'espai polític de l'extinta ABG local i recupera com a alcaldable l'exdirector general de Participació a la Generalitat, Fèlix Alonso, intentarà vehicular el descontentament i reeditar la victòria del 2007, que tan sols li va permetre governar durant deu mesos. Més desorientats han quedat el PSC, que, després de les dimissions dels qui van ser el número 1 i el 2 fa quatre anys, encara no han definit l'alcaldable.

Ni CiU ni AUPA tampoc no han concretat el seu candidat, cosa que sí que han fet el PP i els independents Ideal (amb l'actual alcalde Josep Maria Pérez). Quedarà, a més, la incògnita d'on es resituarà l'ex-ABG Jano Francino.

LES CLAUS
La inestabilitat.
Uns resultats atípics pel que fa al repartiment d'edils i els personalismes han condemnat la governabilitat d'Altafulla. El maig es repetiran totes les llistes del 2007 i se n'hi sumen de noves.
El canvi de rumb del PSC.
Fa quatre anys va ser el segon més votat i és qui podria discutir-li ara la victòria a AA, però la desorientació en què l'ha sumit la dimissió dels números 1 i 2 planteja alguns dubtes.
Abstenció.
Amb una participació del 63 per cent, el 2007, un regidor valia sols 150 vots. L'abstenció serà, per tant, clau per facilitar, o no, una nova fragmentació del consistori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona
Guerra a Europa

Ucraïna assegura haver frustrat un atac terrorista a Kíiv planejat per Moscou

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Barcelona

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana