Política

política

Mar de fons al PSC a causa del moviment penedesista

Els principals exalcaldes socialistes es mostren d'acord amb el manifest Penedès-Catalunya, que està guanyant suports

Maragall en defensa el contingut i Tura valora la valentia dels impulsors

El Manifest del Col·lectiu Socialista Penedès-Catalunya ha provocat un mar de fons al si del PSC. Després que es va fer pública l'aparició d'aquest nou corrent d'opinió, la setmana passada el diputat Ernest Maragall en va defensar el contingut, sobretot pel que fa al posicionament clarament “federalista fins a les últimes conseqüències” en una polèmica entrevista a Catalunya Ràdio. La seva companya de partit Montserrat Tura va dir també que valora molt la “valentia” dels alcaldes i els dirigents socialistes de petits municipis que han encapçalat aquest debat. Tura, com a impulsora de les primàries a Barcelona, és partidària de debatre el futur del PSC abans i després de les municipals i considera que el manifest proposat pel Penedès contribueix a aprofundir en la necessitat d'apostar per un partit “més obert, que respongui a les necessitats actuals dels ciutadans”.

Al Penedès, el manifest no ha tingut mala acollida. Si fins ara s'havia començat a consolidar un corrent favorable a les tesis de Nou Cicle, ara sembla que el debat s'amplia. Precisament, l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, el cap visible del nou corrent obiolista, ha estat molt respectuós amb el manifest: “Totes les aportacions que es facin en aquest període precongressual amb ànims de reflexionar són positives i s'han d'entendre des d'aquesta perspectiva.” Elena diu que, més enllà dels continguts, és positiu que els càrrecs i els militants locals reflexionin i opinin. Aquesta és una de les coses que l'exalcalde d'Olesa de Bonesvalls Pere Parera va trobar a faltar en els últims anys al PSC. La manca de debat, la manca de reflexió i opinió, sobretot pel que fa a la reordenació territorial i a la vegueria del Penedès, el va empènyer a abandonar el PSC. “Quan vaig conèixer el contingut del manifest vaig veure la llum”, va dir Parera. Tant ell com l'exdirector general de Recursos Educatius i exalcalde de Sant Quintí de Mediona, Camil Fortuny, o l'exalcalde de Sant Sadurní d'Anoia, Marcel Gabarró, defensen les tesis que els anys 80 van portar el PSC a crear la Mancomunitat Penedès-Garraf i que no s'allunyen tant de l'esperit penedesista que posava sobre la taula la vegueria pròpia. L'exalcalde de Vilafranca del Penedès, Joan Aguado, va reconèixer, divendres, que no coneixia el contingut del manifest i l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú Sixte Moral ja va donar suport als seus impulsors en un article publicat per aquest diari diumenge passat. L'exalcalde de Sitges Jordi Serra va assegurar que està d'acord amb les línies generals del manifest, igual que l'exalcalde de Sant Pere de Riudebitlles o el candidat de Sant Martí Sarroca. Aquestes veus se sumen a les dels alcaldes de Vilobí del Penedès i Sant Cugat Sesgarrigues, que ja hi van donar suport d'entrada. A Vilafranca del Penedès, alguns regidors socialistes han donat suport al manifest però el cap de llista, com a primer secretari de l'agrupació local, se'n vol mantenir al marge i garantir la pluralitat del debat fins que arribi el Congrés a la tardor.

LES FRASES

És el moment de reflexionar i pensar, sense trencar res, com es construeix el Penedès
Marcel Gabarró
exalcalde de sant sadurní d'anoia pel psc
Els debats socioeconòmic i sobre l'organització de l'Estat s'han de traslladar més enllà del Penedès
Les claus

El Bosc Nou de Sant Quintí

cati morell

Camil Fortuny recorda que, després d'un gran incendi l'any 1993 a Sant Quintí de Mediona, el poble es va abocar a netejar i plantar arbres per accelerar la regeneració del bosc: “Havíem de fer bosc nou”. D'aquella iniciativa en va sorgir un moviment cultural i de defensa del territori molt integrat en un discurs progressista i arrelat al poble i al conjunt del Penedès. I d'allò, d'aquell sentiment, d'aquella manera de fer, en van dir el Bosc Nou.

Després dels resultats de les eleccions del 28 de novembre, el PSC ha quedat com va quedar el bosc a Sant Quintí l'estiu del 93. Ara el Col·lectiu Socialista Penedès-Catalunya sorgeix, segons Fortuny, amb un esperit constructiu, amb ganes d'accelerar la regeneració natural que vindrà per si sola, si ningú no fa res. És el Bosc Nou del PSC. “No podem esperar”, diu Camil Fortuny, davant d'aquells que diuen “això ara no toca”. Aquesta frase tan íntimament lligada amb els 23 anys del govern de Jordi Pujol, fa nosa als impulsors del manifest penedesista. No volen esperar a després de les municipals: “No anem en contra de cap municipi i sabem que hi ha una part del PSC que espera sentir aquest discurs”. Fortuny intueix la capacitat d'arribar a una entesa i recorda que el PSC també és seu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona