Política

Gestos de distensió en plena guerra freda

Tornen a entreveure's dos blocs i CiU aspira a recuperar la majoria absoluta per posar fi a vuit anys de bipartit (PSC i ERC), però ningú tanca la porta a un govern de concentració

La continuïtat del pacte entre el PSC i ERC, una fórmula que ha governat Móra d'Ebre i uns quants municipis més de l'eix del riu en els últims vuit anys, o el retorn de CiU, que havia lluït l'alcaldia durant els 16 anys de Santiago Campos al poder. La disjuntiva entre els dos blocs no deixa gaire marge a la fragmentació política i, de fet, només el PP –molts diuen que amb certes possibilitats d'entrar al consistori– s'afegeix a una festa en què destaca el fet que els quatre alcaldables debuten. Això sí, els caps de llista de CiU, Joan Piñol (43 anys), i del PSC, Josep Solé Arnal (53), no són precisament nous en política local. El primer és l'actual portaveu del seu grup municipal i el segon ha estat durant el mandat tinent d'alcalde d'Esports, Transports, Agricultura, Indústria i Obres i Serveis. El republicà Josep Anton Moreno, de 64 anys, o el popular Francisco Launes (58), sí que personifiquen certa renovació.

En plena batalla freda entre blocs, però, i malgrat que CiU proclama que necessita la majoria qualificada per tornar al govern, han sorgit veus, sobretot des d'ERC i CiU mateix, que advoquen per la “utilitat” d'un govern conjunt entre totes les forces, per consensuar entre altres coses un pla per sanejar l'Ajuntament, amb un deute procedent ja de l'anterior cicle convergent. Aquest apropament subtil entre la federació i Esquerra, barrejat amb l'afinitat personal entre els caps de llista del PSC i ERC, deixa els republicans en una posició de força que quantitativament no els pertocaria, ja que no han passat dels dos regidors en les dues darreres consultes electorals. Les previsions de Moreno no han d'estranyar: “Compto que no hi haurà cap majoria absoluta”.

Abans de les negociacions a posteriori, però, la gran qüestió és com es resoldrà l'equilibri entre el desgast a què han quedat exposats en plena crisi el PSC i ERC, que arrosseguen llastos com la baixa execució de la llei de barris al nucli antic, d'una banda, i la falta de consistència de CiU, que no ha acabat de trobar un líder del pes de Campos, de l'altra. Manel Saltor va ser el cap de llista el 2007, però el triomf convergent amb majoria simple va ser insuficient i ara Piñol n'ha agafat el relleu.

A més, l'ombra de Campos ha esquitxat la precampanya amb un intent de tornar a la primera línia que va ser frenat pel comitè local de CDC.

Campos fa pinya amb CiU

Campos, però, va confirmar ahir que ha desistit fins i tot de l'intent de presentar una candidatura independent, i va voler remarcar que se situa “amb tot i per tot” al costat de CiU.

El ressorgiment comercial de Móra o un impuls renovat al turisme, amb deficiències quant a equipaments, són les grans apostes de totes les candidatures.

Quatre cares noves
Els quatre alcaldables ho són per primer cop. A la vegada, però, d'entrada, l'escenari no és gaire diferent del de les últimes dues campanyes electorals locals: CiU contra el PSC i ERC, amb el PP a l'expectativa.
LES CLAUS
Desgast.
Els resultats de les eleccions catalanes, amb un triomf inapel·lable de CiU, es llegeix en segons quins àmbits com un signe de l'esgotament del bipartit morenc.
Crisis internes.
Com afectarà l'intent estèril de Campos de tornar a liderar CiU? Si més no, ell ha dit ara que donarà suport a la federació.
El deute.
El dèficit dels comptes municipals s'entreveu com un element clau dels pactes postelectorals.
Joan Piñol
CiU
Té el repte d'assolir el setè regidor i fer oblidar els desequilibris interns i la falta d'un lideratge clar.
Josep Solé Arnal
PSC
L'expresident del Consell Comarcal afronta el seu primer assalt a l'alcaldia en substitució de Solé Biosca.
Josep Anton Moreno
ERC
També havia estat regidor i està molt vinculat al comerç, el repte que apunten tots amb vista al futur.
Francisco Launes
PP
Inspector a la central de Vandellòs. Apel·la a l'època en què el PP va tenir 2 regidors, però es mostra prudent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Israel qualifica de “falses” i “repugnants” les denúncies de genocidi a Gaza

Barcelona
estats units

Investiguen Trump per possibles promeses a les petrolieres

barcelona
Guerra a Gaza

Israel continua l’ofensiva a Rafah amb nous atacs aeris i d’artilleria

Barcelona
estats units

Louisiana prohibeix per llei les píndoles abortives

barcelona
guerra a europa

Putin demana la represa de les negociacions de pau amb Ucraïna

barcelona
política

Sánchez promet mantenir els acord amb ERC i reformar de retruc el finançament

barcelona
estat espanyol

El PP vol Sánchez i Montero a la comissió del ‘cas Koldo’ del Senat

barcelona
Guerra a Gaza

El Tribunal Internacional de Justícia ordena a Israel que aturi l’ofensiva sobre Rafah

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel recupera els cossos de tres ostatges morts el 7 d’octubre

Barcelona