Regne Unit

Mals moments per als polítics britànics

Les eleccions europees arriben al Regne Unit en el pitjor moment. I no tan sols per la crisi econòmica, que al cap i a la fi és generalitzada, sinó per l'escàndol d'abús de la despesa parlamentària. Cap partit s'ha lliurat de tenir entre les seves files algun polític que destina els diners públics que rep a menjar per a gossos, productes de jardineria, tampons, bolquers o per tenyir-se els cabells. Els diaris britànics en treuen a la llum pràcticament a diari un cas diferent, i les enquestes revelen que la majoria de ciutadans volen un avançament de les eleccions generals, previstes inicialment per d'aquí a un any. Però primer arriben els comicis europeus, i les previsions són molt pessimistes en un estat tradicionalment euroescèptic, ja que bona part dels votants podrien optar per castigar els tres partits grans –laboristes, conservadors i liberals– i optar per formacions marginals com ara el Partit dels Verds o l'ultradretà Partit Nacional Britànic. Uns resultats que significarien un cop duríssim per a un qüestionat primer ministre, Gordon Brown, que des que va succeir Tony Blair a mitja legislatura no acaba d'aixecar el cap.

Si se celebressin eleccions generals, només el 22% dels enquestats votarien els laboristes de Brown, mentre que un 41% votarien els conservadors de David Cameron, i un 21% es decantarien pels liberals demòcrates de Nick Clegg.

Tots tres líders han demanat disculpes pel mal ús dels fons públics, però amb això els britànics no en tenen prou. El Regne Unit travessa un moment econòmic molt complicat, ja que ha entrat en recessió i hi han augmentat l'atur, el volum d'impagament de les hipoteques i l'embargament de cases.

I per si no n'hi hagués prou, David Cameron proposa que els eurodiputats conservadors que surtin de les urnes abandonin el Partit Popular Europeu i creïn un grup euroescèptic. Una maniobra delicada, perquè hi ha el risc que els britànics quedin aïllats dins el Parlament Europeu. Però els conservadors, convençuts que tornaran al govern, ja han anunciat que el primer que farà un futur govern tory serà convocar un referèndum sobre el Tractat de Lisboa. Un panorama globalment molt complicat en el futur per a la construcció europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona