Política

L'inexpugnable regne de Convergència

L'oposició critica durament el govern i acusa els nacionalistes d'haver incentivar el trencament a Esquerra Republicana per dividir encara més els partits rivals

Convergència i Unió governa amb majoria absoluta a Llançà des del 1983. Han estat set majories absolutes consecutives que fan d'aquest poble de l'Alt Empordà un feu incontestable de la federació nacionalista. Malgrat poder governar folgadament, el 2007 l'actual alcalde, el convergent Pere Vila, va oferir a l'oposició formar un govern d'unitat. Només Esquerra Republicana, aleshores encapçalada per Josep Ortiz, va acceptar l'oferta i els dos regidors republicans van entrar a formar part del govern. Per a socialistes i Iniciativa aquella va ser una oferta “trampa”, que Vila ja ha avançat que tornarà a posar sobre la taula si torna a tenir la confiança dels electors i que les dues forces d'esquerres ja han rebutjat. Francesc Guisset (PSC) és clar i contundent: “El pacte amb Esquerra es va fer perquè l'oposició no fes nosa. El 2007 tots els grups de l'oposició ens havíem organitzat per fer una mena de govern a l'ombra i poder fer una oposició més dura i això Vila ho va trencar oferint a Esquerra dos càrrecs amb els corresponents sous”. Anna Maria Pujol, d'ICV, comparteix l'opinió de Guisset i manifesta que l'alcalde “no vol tenir oposició, per això s'esforça en minimitzar-la oferint-li un pacte innecessari”.

Guisset carrega els neulers contra Ortiz, que enguany es presenta, amb set membres més d'ERC, per Solidaritat Independentista. Afirma que “el mouen interessos personals, no de partit” i el redueix a la condició de “mer satèl·lit de CiU”. Remata les dures crítiques a Convergència assegurant que els nacionalistes “controlen totes les associacions i plataformes i s'emparen en el procediment de màxima urgència per contractar gent a dit per controlar-los”.

Per la seva banda, Pere Vila no vol sentir parlar de l'oposició i manté que “l'anàlisi de la feina feta per l'oposició ja la farà l'electorat”. “Nosaltres hem fet el que pertocava i n'estem satisfets”, clou. Vila està convençut que podran revalidar la vuitena majoria absoluta, malgrat les dificultats de gestió que aquest mandat els ha comportat la crisi.

El soci de govern, Josep Ortiz, també fa un bon balanç del mandat i afirma que la seva aspiració és retenir els dos regidors que va obtenir ara fa quatre anys presentant-se per ERC. En relació amb el trencament amb els republicans diu que “són ells els que van trencar amb nosaltres” i assegura que dirigents comarcals van forçar el trencament “per motius estrictament personals”. No se sent un comparsa de CiU i defensa que ha pogut treballar “amb total llibertat”.

Per la seva banda, ERC es presentarà com a Unió Llançanenca-AM, però no és capaç d'augurar si podrà retenir els dos regidors dels passats comicis o se'ls emportarà SI. Finalment, el PP presentarà llista al poble; l'encapçalarà Tomás Ortega que explica que la seva màxima ambició és “que els votants del PP en altres eleccions tinguin un referent en les municipals”.

LES CLAUS
L'IBI.
El govern defensa que l'ha abaixat un punt, però el PSC assegura que la pressió fiscal ha augmentat perquè la base imposable creix un 10% i, per tant, els llançanencs cada any paguen més, no pas menys.
Promoció turística.
Tots els candidats coincideixen que cal desestacionalitzar el turisme, promovent el turisme cultural i altres fórmules que permetin que el poble estigui viu tot l'any, no només els mesos d'estiu.
L'endeutament.
El regidor Ortiz afirma que han reduït l'endeutament un 30 % respecte de fa tres anys; amb tot la situació econòmica és delicada.
Més electes.
L'augment de la població fa que Llançà passi de tenir 11 regidors electes a 13.
Pere Vila
CiU
Aquest serà el seu tercer mandat com a alcalde en cas que revalidi la majoria absoluta.
Josep Ortiz de Zárate
SI
En les passades eleccions va encapçalar la candidatura d'Esquerra Republicana; després d'un trencament intern aglutina una llista independentista sota les sigles de SI.
Francesc Guisset
PSC
Aquest advocat repeteix com a cap de llista dels socialistes. Serà la segona vegada que opta a l'alcaldia.
Anna Maria Pujol
ICV-EPM
Repeteix com a candidata i aspira a mantenir la representació municipal
Guillem Cusí
Unitat Llançanenca-AM
És l'encarregat de reflotar el projecte d'ERC al poble. Ho fa amb una “marca blanca” dels republicans que diu que incorpora molts independents.
Tomás Ortega
PP
Aquest és el primer cop que es presenta a unes eleccions; fins ara el seu contacte amb la política era nul.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a ucraïna

Atac mortal rus contra un supermercat a Khàrkiv

barcelona

Les seus del PSC i Junts a Girona, vandalitzades

GIRONA
guerra a gaza

Israel ignora el Tribunal de l’ONU i intensifica l’ofensiva sobre Rafah

barcelona
guerra a europa

El cap de l’OTAN defensa els atacs d'Ucraïna contra territori rus

barcelona
política

Els socialistes avisen el poder judicial que haurà d’aplicar la llei d’amnistia

barcelona
política

El govern dels jutges difon una guia per aturar l’aplicació de la llei d’amnistia

barcelona
armènia

L’helicòpter del primer ministre armeni fa un aterratge d’emergència

barcelona
LLEURE

El PSC demana que es mantinguin els descomptes als casals d’estiu

GIRONA
regne Unit

Corbyn es presentarà com a independent en els comicis britànics de juliol

barcelona