Política

La participació a les 12h és d'un 8,27 %

La organització de la consulta sobiranista qualifica de “bona” l'afluència de votants

Contraris a la consulta protagonitzen petits incidents

La participació en la consulta sobiranista que se celebra aquest diumenge a Barcelona se situa en un 8,27% a les dotze del migdia segons dades facilitades per BCNDecideix, entitat organitzadora de la jornada de votacions. La mateixa plataforma ha qualificat de “bona” la participació durant el matí, ja que s'han fixat el repte de superar el 10% de participació.

La jornada s'està desenvolupant amb normalitat tret d'incidents aïllats provocats per individus contraris a la consulta. A la Rambla de Santa Mònica un home ha amenaçat amb una navalla les voluntàries d'un punt de votació, però ha estat reduït per altres voluntaris. També a la Rambla, tres membres de la Falange han fet acte de presència amb una pancarta contrària a la votació.

Mil vots en deu minuts

A les nou d'aquest diumenge al matí s'han obert els col·legis electorals per la consulta independentista de Barcelona i en els primers 10 minuts mes de mil persones ja han emès el seu vot. Tot i això, algunes meses han retardat uns minuts l'obertura per problemes informàtics, segons ha informat el portaveu de Barcelona Decideix Alfred Bosch.

Més d'un milió de barcelonins estan cridats a les urnes per votar sobre la independència de Catalunya. Els votants tenen l'oportunitat de respondre a la pregunta “Està d'acord que la nació catalana es converteixi en un Estat de dret, independent, democràtic i social integrat a la Unió Europea?”.

La consulta independentista de Barcelona i la de 22 municipis més tanquen aquest diumenge l'última onada de consultes. En total, 554 municipis catalans hauran participat en aquest cicle de consultes que es va iniciar el 13 de setembre del 2009 a Arenys de Munt. A banda de la capital catalana, entre els municipis que celebren la consulta del 10-A, hi ha Gavà, Viladecans (Baix Llobregat), Blanes (Maresme), Prades (Baix Camp), Sant Julià de Ramis (Gironès) o Bellmunt d'Urgell (Noguera).

3.000 voluntaris, 347 col·legis electorals i 340 persones dedicades a la seguretat formen part del dispositiu muntat per a la consulta del 10-A. Es compte amb un protocol d'actuació i a banda dels efectius destinats a la seguretat, la plataforma està en “contacte estret” amb els Mossos, que estan degudament informats de tot. Tot i que es preveuen incidents, no s'espera que aquests siguin greus ni que passin dels intercanvis verbals.

Aquest dissabte han arribat a Barcelona la cinquantena d'observadors internacionals que vetllaran per el bon funcionament de la consulta. Volen ser els garants de la “transparència” de tot el procés i elogien l'organització del referèndum. En total, hauran estat 150 els observadors que han estat a Catalunya en les diverses onades de consultes celebrades.

Per la seva banda, una de les responsables de les consultes en l'àmbit internacional, Anna Arqué, ha qualificat com un fet positiu que personalitats com el president de la Generalitat, Artur Mas, ja hagi participat. Així mateix, ha matisat que “és responsabilitat dels representants polítics el fet de donar exemple democràtic”.

La plataforma Barcelona Decideix té la intenció de superar la participació del referèndum de la Diagonal. Segons el seu portaveu, Alfred Bosch, el resultat serà satisfactori segons la quantitat que superi el 10% de participació. Aquest divendres, però, en la traca final de la campanya per a la consulta del 10-A a Les Arenes, l'organització ja va fer una crida a la participació en un acte en què Bosch va exclamar: “Tenim la glòria a tocar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.