Política

Impuls cultural

sant andreu.

El districte ha avançat en la recuperació d'equipaments, com la Fabra i Coats o la Nau Ivanow, per dotar-los d'una utilitat cultural. Algunes entitats critiquen la lentitud amb què es desenvolupen alguns projectes

La recu­pe­ració de l'antiga Fabra i Coats, on s'ha d'enca­bir la Fac­to­ria de la Cre­ació i el Museu d'Història Indus­trial, ha estat un dels pro­jec­tes estel·lars d'aquest man­dat al dis­tricte de Sant Andreu. Amb la Nau Iva­now, adqui­rida el novem­bre pas­sat per l'Ajun­ta­ment, o la recu­pe­ració del vell canòdrom, on es pro­jec­tava –ara CiU ho està recon­si­de­rant– ubi­car el Cen­tre d'Art Con­tem­po­rani de Bar­ce­lona, cons­ti­tu­ei­xen tres exem­ples clars de l'esforç que ha fet el dis­tricte per atreure equi­pa­ments cul­tu­rals de referència i que es com­pleta amb una sèrie de sub­seus del Museu d'Història a la Casa de les Aigües de Tri­ni­tat Vella, la Casa Bloc o la Torre del Fang de la Sagrera. Tot ple­gat, com des­taca la regi­dora de dis­tricte, Gemma Mumbrú (PSC), ha ser­vit per dina­mit­zar “el poten­cial cul­tu­ral de la zona nord de la ciu­tat”.

Mumbrú és extra­or­dinària­ment posi­tiva a l'hora de valo­rar aquest man­dat. Asse­gura que ha acon­se­guit exe­cu­tar pràcti­ca­ment el 90% dels pro­jec­tes fixats en el pla d'acció muni­ci­pal i des­taca única­ment com a gran tema pen­dent la trans­for­mació del Tor­rent de l'Esta­de­lla, un nou barri a cavall entre Sant Andreu i Sant Martí que, tot i haver-se apro­vat la modi­fi­cació del pla gene­ral metro­po­lità (PGM), no s'ha pogut tirar enda­vant “per falta d'acord polític”, segons Mumbrú.

La llista de pro­jec­tes exe­cu­tats és prou llarga i està prou dis­tribuïda al ter­ri­tori. A Bon Pas­tor, des­taca per sobre de qual­se­vol altre la subs­ti­tució de les cases bara­tes, que ja ha superat la segona fase. A la Sagrera, més enllà de la trans­for­mació urbana del pla Sant Andreu-Sagrera, s'ha reur­ba­nit­zat el nucli històric i el car­rer Gar­ci­laso i s'han cons­truït la bibli­o­teca Marina Clo­tet, l'escola bres­sol Icària i el mer­cat Felip II. El pre­si­dent de l'asso­ci­ació de veïns de la Sagrera, Josep Bar­bero, valora la feina feta, però lamenta que encara con­tinuï pen­dent “la paci­fi­cació de la Meri­di­ana”, una rei­vin­di­cació a la qual donen suport una dot­zena d'asso­ci­a­ci­ons.

A Sant Andreu de Palo­mar les grans obres han estat la reha­bi­li­tació del nucli històric, inclo­ses la plaça Orfila i la plaça del Comerç, la recu­pe­ració de la Fabra i Coats i l'inici del pro­jecte de trans­for­mació de les anti­gues caser­nes de la Guàrdia Civil. Mumbrú es mos­tra també satis­feta, però els veïns lamen­ten la len­ti­tud amb què es desen­vo­lu­pen els pro­jec­tes. “En el cas de la Fabra i Coats s'ha asso­lit un 40% i encara falta per aixe­car l'ins­ti­tut nou i els pisos pro­jec­tats”, comenta el pre­si­dent de l'asso­ci­ació de veïns, Genís Pas­cual. Entre els temes pen­dents, des­ta­quen també els 80 habi­tat­ges pro­te­gits de la pro­moció de Can Por­ta­be­lla. Pel que fa a la trans­for­mació de les caser­nes, eterna rei­vin­di­cació del barri, qua­li­fi­quen el retard d'“escan­dalós”. Mumbrú entén la des­es­pe­ració dels veïns en aquest tema i cri­tica que la Gene­ra­li­tat “hagi deci­dit atu­rar ara les obres del soci­o­sa­ni­tari”, extrem que el Depar­ta­ment de Salut ha des­men­tit.

A Baró de Viver s'ha urba­nit­zat la plaça Baró de Viver i els veïns han pogut estre­nar la ram­bla de Ciu­tat d'Asunción, rei­vin­di­cada des de l'any 2004. L'asso­ci­ació de veïns reclama com a temes pen­dents, però, la reforma de la sor­tida del metro, “molt aban­do­nat”, en parau­les del pre­si­dent, José Manuel Muriel, i el camp de fut­bol que van per­dre quan es van cons­truir els blocs que van subs­ti­tuir les cases bara­tes.

Tri­ni­tat Vella ha començat a redis­se­nyar la part nord del barri després de l'apro­vació del PGM en l'àmbit de la presó i ha millo­rat la con­nec­ti­vi­tat amb Tri­ni­tat Nova. La reur­ba­nit­zació de Porta Tri­ni­tat Vella i la pro­blemàtica amb el tràfic de dro­gues són els temes que con­ti­nuen pre­o­cu­pant els veïns, segons el pre­si­dent Luis Quero.

A banda del pla d'ascen­sors i la recu­pe­ració dels Jar­dins Vèlia, al Congrés-Indi­ans, les actu­a­ci­ons al dis­tricte es com­ple­ten amb la recu­pe­ració de les caser­nes de Navas, on s'està cons­truint el cen­tre cívic del barri, i la posada en marxa d'un pla comu­ni­tari per dina­mit­zar la vida asso­ci­a­tiva.

Millores en el transport públic

Tot i que depèn directament del districte, no es pot obviar que durant aquest mandat Sant Andreu ha experimentat un salt important en el transport públic amb l'arribada de les línies 9 i 10 fins a la Sagrera. Aquesta ampliació ha permès entre altres coses que el metro arribi també fins al barri de Bon Pastor i que hi hagi una segona parada a 11 de Setembre. Entre les millores importants hi ha la inauguració, el febrer passat, de la nova estació de rodalies de la Sagrera, un nou pol estratègic del transport públic que dóna servei a les línies R3, R4, R7 i R12. La Sagrera-Meridiana s'ha convertit en la nova estació de rodalies entre Arc de Triomf i Sant Andreu Arenal i també connecta amb les línies de metro L1, L5 i L9-L10. En el futur, també és previst que aquesta estació enllaci amb l'L4 del metro un cop finalitzi el seu recorregut des de la Pau. Actualment, a més, s'està construint la nova estació subterrània de Sant Andreu Comtal.

També ha estat important per al districte de Sant Andreu el nou carril bus VAO que s'ha construït a la Meridiana, entre Rio de Janeiro i la Trinitat Vella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.