Política

GREGORI GARCIA

CAP DE LLISTA D'ICV A BALAGUER

“Des de l'oposició també s'hi pot treballar”

El cap de llista d'ICV fa un balanç positiu del pacte en matèria econòmica del 2009 però diu que va ser puntual i que els ecosocialistes no els fa por treballar des de l'oposició

Enginyer agrícola de 53 anys, Gregori Garcia ha estat regidor durant el mandat anterior i ara assumeix el cap de la candidatura en substitució d'Anna Torres, que l'acompanyarà en la llista. El 2007 van obtenir dos regidors i es van convertir en la tercera força a Balaguer.

Quins objectius voleu assolir ara?

No ens plantegem cap objectiu concret. Ara tenim dos regidors, sabem que no és fàcil, amb d'ERC i PSC també es presenta la CUP, són formacions amb les que podem competir en franges d'electorat determinades, serà molt difícil, però treballem per mantenir la representació o millorar-la.

Durant el mandat ICV va signar un acord de suport extern al govern del PSC. Quin balanç feu del mandat?

Del mandat en general en fem una valoració positiva. Hem estat sempre a l'oposició defensant el nostre projecte. Aquell pacte va ser un episodi concret, amb els pressupostos del 2009, vam arribar a un acord perquè gairebé obligats i per responsabilitat, calia aprovar uns pressupostos perquè d'això depenia l'adjudicació dels ajuts de l'última fase d'obres del centre històric. Si no s'hagués fet, les inversions del pla de barris les hauríem perdut.

A canvi vau pactar una congelació d'impostos i taxes locals.

Aquella va ser una d'una sèrie de 26 mesures que vam pactar. De manera parcel·lada, segons l'àrea, hi va haver una contenció de la despesa i vam pactar poder incrementar les deduccions en determinades taxes. Balaguer estava a punt de fer un nyap econòmic, i calia posar ordre a les despeses i al mateix temps ajudar els veïns en plena crisi. No tot va ser financer. Gràcies a aquell pacte també es va aprovar un pla d'eliminació de barreres arquitectòniques, per exemple. Ara, va ser un acord puntual, que a més el PSC no li agradava del tot i després va solucionar la seva situació de minoria fomentant el transfuguisme, amb dos regidors no adscrits que li van donar suport, un de CiU i un d'ERC. Es va assegurar així la majoria i no haver de repetir cap pacte, ni amb nosaltres ni amb ningú.

I per què no vau fer un acord de govern?

Nosaltres hem estat molt còmodes a l'oposició. Els veïns de Balaguer ens van donar prou força per influir i ho hem fet fins que el transfuguisme ho ha evitat. Hem estat selectius i no hem volgut donar xecs en blanc ni governar per governar. Creiem que hem fet el que tocava, des de l'oposició es pot fer també molta feina.

Si ha anat bé, per què ICV canvia de cap de llista?

Considerem que els càrrecs electres no s'han d'eternitzar. I l'Anna Torres va igual a la candidatura, però és una posició que exigeix dedicació i ella n'ha tingut molta i de manera molt eficaç, ha fet un gran paper, ara fem un canvi.

Ella serà ara la número dos?

Encara no ho hem determinat. En tot cas serà una llista paritària i en cremallera, és a dir, home, dona, home, dona, etc.

Què proposeu per als pròxims quatre anys?

S'haurà de tocar de peus a terra, els recursos econòmics han caigut d'una manera molt brusca i això ens obliga a una contenció brutal de la despesa. Però tot i això hem de fer coses i una d'elles serà acabar amb les obres del nucli antic, ha quedat l'aparcament per fer. També necessitem ampliar el polígon de Campllong, hem de procurar que hi hagi empreses que s'instal·lin a Balaguer i generin ocupació, també cal seguir les polítiques de cohesió social, no tenim problemes greus amb la immigració, des de l'Ajuntament aquest tema s'ha portat de manera encertada però cal seguir treballant i també sobre la gent gran i els cassos de violència sobre les dones, som una ciutat cohesionada però cal treballar més. I a nivell comercial també cal reforçar Balaguer, ha tingut una evolució negativa, les comunicacions a mitja hora de Lleida fa que molta gent marxi fora a comprar, necessitem treballar-hi i també que el comerç i la indústria facin també un esforç, l'Ajuntament pot facilitar les coses però al final la inversió ho ha de fer el privat.

Què s'hi pot fer, en matèria comercial?

No tenim un centre comercial ben definit, això és una assignatura pendent de Balaguer. En canvi altres ciutats com Mollerussa o Tàrrega sí el tenen i els ha anat bé. Nosaltres necessitem definir el nostre model comercial i apostar fort, també cal que els mateixos comerciants perdin la por a operacions que afectin a la vialitat, les àrees de vianants tenen un molt bona activitat comercial. Ens hi hem de posar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona