Política

Un feu d'esquerres a les Guilleries

Un total de set candidatures es presentaran a les eleccions del maig per intentar ocupar les tretze regidories de la població de la Selva, on predomina el vot cap a les esquerres

Arbúcies és una de les poblacions gironines on, des de fa temps, el vot està més disgregat. El més curiós però, és que les opcions majoritàries són totes a l'esquerra. Només cal fer una ullada als resultats del 2007. L'Entesa per Arbúcies, encapçalada per l'exlíder i impulsor de la CUPA (una associació d'esquerres dels temps de la transició) Pere Garriga, va obtenir cinc regidors. Només a un regidor de distància, ERC es va fer amb quatre. El tercer lloc, per al relleu de la CUPA, amb dos. En quart, empatats amb un, el PSC i els Independents d'Arbúcies. CiU va obtenir zero regidors.

Les divergències entre tants regidors d'esquerres, però, van fer que ERC es veiés obligada a manar en minoria a través de pactes puntuals, com ara el que li va permetre aprovar els pressupostos del 2010, que pujaven a 7,4 milions d'euros, gràcies al suport que va obtenir de la CUPA i del regidor del PSC.

Lluny de desanimar-se, el proper 22 de maig hi tornen tots, excepte Independents per Arbúcies. La gran novetat en relació a altre anys és que l'extrema dreta intentarà fer-s'hi un forat a través de la Plataforma per Catalunya, amb Rafael Ribera com a cap de llista. Hi ha encara la incògnita de si el PP farà llista. En altres ocasions ho ha provat infructuosament amb candidats de fora d'Arbúcies, i arribant a presentar, fins i tot, com a candidat un home de Castelló de la Plana. De moment, no se'n sap res.

L'actual alcalde d'ERC, Roger Zamorano, se'n va i la torxa d'ERC passarà a mans de Joaquim Santos.

CiU persisteix a fer-se un espai i Joaquim Bohils n'és el cap de llista. ICV-EUiA també opta a renovar, i si pot ser augmentar, la seva representació, amb Juanjo Navarro al capdavant. Ni més ni menys que el mateix que vol fer el PSC amb Toni Ronda com a cap de llista.

Vet aquí un poble realment polititzat. I és que durant els primers anys de les eleccions municipals la CUPA, que aleshores agrupava molts dels candidats, actualment disgregats, va representar un exercici de pedagogia i formació política, insòlit, i més en una població de les Guilleries.

El govern de minoria d'ERC dels darrers quatre anys ha despertat poques admiracions. Tot s'ha hagut de fer a partir de pactes puntuals, i des de l'oposició els han retret no poques vegades la inactivitat d'aquest darrer mandat.

Val a dir que la força més votada, l'Entesa que encapçala Garriga, no els ho ha posat fàcil i ha exercit una oposició contundent. No són pocs els qui el veuen com el proper alcalde. També val a dir que CiU busca recuperar el seu espai natural per tornar a la bipolaritat que es va donar tants anys entre la CUPA i la formació nacionalista. A favor, CiU hi té els seus manant a la Generalitat de Catalunya. En contra, la travessa del desert dels darrers quatre anys i el conseqüent allunyament del dia a dia polític d'una població de tanta tradició esquerrana.

LES CLAUS
Moltes candidatures
Set llistes en una població d'uns 6.500 habitants són moltes, per ocupar les tretze cadires a partir del proper 22 de maig. Caldrà veure quin serà el resultat que obtindrà CiU, perquè es podria retornar als temps de la bipolaritat entre l'esquerra i el centre moderat. Si CiU no fa un bon paper, podrien tornar quatre anys més de governs de minoria.
Inactivitat.
És el retret que més sovint s'ha fet al govern minoritari d'ERC. I és que no és fàcil manar des de la incertesa dels pactes puntuals i sabent que una majoria, tot i que disgregada, s'ho mira tot amb lupa.
Pere Garriga
Entesa per Arbúcies (EpA)
Un clàssic de la política municipal, primer amb la CUPA, després adscrit a ICV i ara en solitari.
Joaquim Santos
ERC
L'actual regidor d'Educació, Salut i Benestar agafa el timó republicà.
Pau Castanyer
CUPA
Encapçala una llista familiar. En formen part la seva germana, el seu pare i la seva mare.
Antoni Ronda
PSC
Un altre clàssic, en aquest cas de les files socialistes.
Juanjo Navarro
ICV-EUiA
Una altra cara nova com a cap de llista. Substitueix David Merino.
Rafael Ribera
Plataforma per Catalunya (PxC)
L'extrema dreta intenta trobar un lloc. El 22 s'estrenen.
Joaquim Bohils
CiU
La gran esperança de CiU de tornar a dir la seva a l'Ajuntament.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona

El periple del vot exterior

Barcelona

El sufragi no és universal

BARCELONA
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona