Política

Tot a punt per als pactes

Abans era un cas atípic, amb moltes llistes, però això ha canviat. Ara, Calonge fins i tot ha deixat de ser original en aquest sentit. CiU i ERC, al govern, volen fer valer el treball fet. Però, tots els fronts passen pels pactes.

Calonge ha perdut originalitat en aquestes municipals. Això, segurament, és bo, perquè vol dir un cert pas cap a la normalització d'un poble que, de pintoresc, n'ha estat molt.Tampoc no cal fer un repàs històric del passat per avalar aquesta afirmació. Ja és dit, doncs, i deixem-ho aquí. Tampoc el fet que s'hi presentin set llistes no és original perquè a molts pobles passa el mateix, com ara a Platja d'Aro, sense anar gaire lluny. Un novetat remarcable, però, és la jubilació relativa de Josep Roselló, el qual ja es mereix una biografia... autoritzada o no autoritzada. Diem relativa perquè si una cosa s'aprèn de Roselló és que té la capacitat de reinventar-se tantes vegades com vulgui. Ara, i segurament per l'edat, convertit en daurat president d'honor del seu invent de Ciutadans per Calonge i Sant Antoni (CCSA), tanca la llista. Roselló sembla se'n va cap a casa amb allò que diuen del treball comptat, al sac i ben lligat.

Tampoc Calonge no ha estat original amb la moció de censura abanderada per CiU i ERC. Aquesta moció, recordem-ho, va fer fora el PSC, que tenia l'alcaldia en aquell moment, CCSA i SAI. Ara mateix perdríem el compte de les mocions de censura que hi ha hagut a la demarcació, com ara a Platja d'Aro, sense anar gaire més lluny i altra vegada com a exemple. Novetats, el que se'n diu novetats, només hi ha Unión Progreso y Democracia (UPYD) i poca cosa més. De fet, ara mateix, aquest partit encara és poca cosa pel que fa a les municipals. Altres novetats són canvis entre els caps de llista, com és el cas del partit CCSA que lidera –tot i que això és a reveure– David Llensa, antigament vinculat a ERC, i del PP, amb Joan Pons. Una nota a peu de pàgina hauria de ser que la Coordinadora Calonge ha optat per no presentar-se, una opció, d'altra banda, notablement coherent amb el seu ideari, vinculat a la segregació del nucli de Sant Antoni del de Calonge.

Experiència o continuïtat

De fet, les dues coses al mateix temps. CiU, que té l'alcaldia, aposta novament per Jordi Soler; ERC, ha triat Martí Fonalleras, per segona vegada, i el PSC presenta Antoni Esteve, el qual, igual que Josep Abellí, de SAI, és molt veterà. David Llensa (CCSA), Sajdah Khokhar (UPYD) i Joan Pons (PP), en canvi, són els novells. I què pot passar? Res no fa preveure que en aquest escenari no es tendeixi al pacte. És difícil plantejar la hipòtesi de la majoria. Si passés això, llavors sí que finalment Calonge seria original. CiU i ERC han governat, no s'han tirat els plats pel cap i, a més, porten sobre la taula una feina més que notable, la qual, a més, és ben visible. El PSC no va fer un mal resultat a les passades eleccions, al contrari. I, segurament, per això. Esteve confia a poder rivalitzar amb CiU. Possibilitats de pacte? ERC continuarà posant sobre la taula el programa, i parlant amb tothom; però, ara mateix, res no fa pensar que no sigui viable repetir el pacte amb CiU. Es coneixen, es respecten i, fora de la cuina de l'ajuntament, no s'han tacat mai el davantal. Per tant, si es necessiten, es poden ajudar. Cap problema. El PSC també parlarà amb tothom, i més tenint en compte el tarannà d'Esteve. Però amb CiU i ERC sembla difícil poder arribar a acords, i només li quedaria CCSA i SAI, els quals festejarà. Tot depèn, doncs, del resultat d'aquest dos partits. Una altra cosa seria que el PP fos la sorpresa electoral. Després, tota la partida canviaria notablement. UPYD, igual que li passa a Platja d'Aro, és voluntariosa, però li caldrà alguna cosa més que voluntat per ser decisiva. Més en un poble que, com Calonge, tot són familiars mig emparentats, que no vol dir ben avinguts. En política, però, res no es pot deixar de banda.

Per tant, i resumint: prejubilades velles glòries carismàtiques i paternalistes, com és el cas de Roselló, que finalment s'instal·la al panteó dels il·lustres, el futur de Calonge passa ara mateix, ens agradi o no, per dos blocs: CiU i ERC, per un costat, i tot els pactes que tenen per maniobrar, i el PSC, i el seus equivalents. Tampoc, tot i que en les municipals no és que sigui una variable sòlida, s'ha de menystenir la deriva i l'auge d'alguns partits en clau nacional. El cansament que hi ha i els moments convulsos i preocupants actuals també poden fer variar alguns vots tradicionalment sòlids.

Herència
Josep Roselló i Pijoan deixa de ser un actiu clar en política. Amb tot, la seva presència a la llista, encara que testimonial, comptarà per a una part de l'electorat. Roselló ha triat tancar la llista del seu partit, CCSA. Aquesta decisió no deixa de representar l'adéu d'un dels polítics més carismàtics –agradi o no agradi– que ha tingut el poble. Per això, i un cop passades les eleccions, seria bo fer un repàs del seu llegat com a polític i, fins i tot, anar més enllà, per veure quina ha estat la seva herència a Calonge.
LES CLAUS
Pactes
Res no fa preveure que, una vegada més, a Calonge no es requereixi un complex entramat de negociacions.
El castell.
Després de la rehabilitació de part del nucli antic de Calonge, per bé o per mal, cal abordar amb urgència, coherència i rigor, la finalització del castell medieval, que ara és un autèntic bastió per a la recuperació econòmica.
Enderrocs.
L'anàlisi l'hem feta en clau política, però sobre la taula hi ha veritables patates calentes, com ara les sentències d'enderroc que poden afectar les finances municipals.
Jordi Soler
CiU
Es presenta amb l'aval de la feina feta.
Martí Fonalleras
ERC
No ha estat un actor secundari. Al contrari, té pes i res no fa preveure que no torni a ser decisiu.
Antoni Esteve
PSC
Està disposat a recuperar el terreny després de la moció de censura.
Josep Abellí
SAI
El projecte segregacionista no es va aturar amb la sentència. Continua viu i molt present. Pot ser un actor decisiu, juntament amb CCSA.
David Llensa
CCSA
És un dels escindits d'ERC. Ara encapçala CCSA. De caràcter fort, està molt compromès amb el poble.
Sajdah Khokhar
UPD
Partit nou –massa nou a Calonge–, en tots els sentits.
Joan Pons
PP
Finalment, el PP presenta una cara coneguda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLÍTICA

L’ANC reclama a l’independentisme bloquejar el possible govern d’Illa i recuperar un programa comú

barcelona
política

Parlon: “El PSC no donarà suport a una investidura de Puigdemont”

barcelona
política

Aragonès deixa la primera línia política

barcelona
política

Puigdemont també presentarà candidatura a la presidència

Argelers de la Marenda

Girona continua sent feu de Junts i el PSC emergeix

girona

Illa eixampla la base

barcelona

L’abstenció torna als nivells anteriors al procés

Barcelona

El PSC obté els millors resultats dels darrers 12 anys a la demarcació

girona

ERC perd bous i esquelles i queda en tercera posició

GIRONA